Professor i allmennmedisin ved UiO, Erik Werner, hevder at sykefraværet i Norge har vært stabilt over flere tiår, og at det ikke er spesielt høyt i et historisk perspektiv. Han mener høy yrkesdeltakelse kan påvirke sykefraværsstatistikken.
Sykefraværet er en sentral del av konflikten mellom LO og NHO om sykelønn.
OECD anser Norges sykelønnsordning som sjenerøs, og Werner antyder at justeringer i ordningen kan være nødvendig for å redusere fraværet, men at politiske hensyn kan hindre dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nye tall viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 16 år. FHI-forsker Arnstein Mykletun mener den rause norske sykelønnsordningen er en viktig årsak til dette, og argumenterer for å innføre egenandel på sykefravær for å redusere innelåsingseffekter og utenforskap. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna avviser forslaget om egenandel og tror heller på IA-avtalen for å løse problemet. Mykletun mener likevel at det er nødvendig med en bredere politisk debatt om sykelønnsordningen, da han mener at IA-partene sine særinteresser kan stå i veien for effektive løsninger.
3 måneder siden
NHO-sjef Ole Erik Almlid understreker at han ikke vil endre sykelønnsordningen uten et bredt politisk forlik. Dette kommer etter at LO har boikottet NHOs årskonferanse på grunn av uenighet om sykelønn. Almlid mener det er viktig å undersøke alle årsaker til det høye sykefraværet, inkludert sykelønnsordningen, men understreker at de ikke krever kutt. Han avviser også at han vil ha endringer som ikke gjelder alle, inkludert ledere med tariffestet full lønn under sykdom. Almlid mener at både Ap og Høyre tar feil ved å låse diskusjonen om sykelønn i fire år, og viser til at NHO har et langsiktig perspektiv på kostnadsutviklingen i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at debatten om sykelønn i Norge er preget av feilinformasjon og overdrivelser. Til tross for påstander om et historisk høyt sykefravær, viser statistikk at det er stabilt over tid. Mange nordmenn tror feilaktig at sykefraværet har økt mye de siste 20 årene. Sammenligning av sykefravær mellom land er misvisende på grunn av ulike regelverk. Norge har høy sysselsetting, og utgiftene til sykelønn er ikke så store som hevdet. Debatten fremstår som politisk motivert for å kutte i velferdsordninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen rundt sykelønnsordningen i Norge, der arbeidsminister Tonje Brenna ber LO om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Dette skjer etter at LO brøt forhandlingene, mens NHO står fast på kravet om mer forskning og endring av ordningen. Det fremheves at sykefraværet koster samfunnet over 100 milliarder kroner årlig, og at Norge har et betydelig høyere sykefravær enn Sverige. Artikkelen argumenterer for at dagens sykelønnsordning bidrar til økt sykefravær og skulk, og at det er behov for en endring for å redusere kostnadene og øke yrkesdeltakelsen.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer flere aktuelle politiske saker. En professor mener sykefraværet i Norge har vært stabilt i flere tiår, mens Stein Erik Hagen uttrykker en preferanse for Sylvi Listhaug i formuesskatt-spørsmålet. Kunnskapsministeren ønsker strengere mobilbruk-regler i videregående skoler, og regjeringen vil styrke Sivilforsvaret. Det er også sterke reaksjoner mot regjeringens forslag om turistskatt. Andre saker inkluderer en stortingsrepresentant siktet for narkotika, kritikk av kommuners flytting av utviklingshemmede, og debatt om Norges forhold til EU og USA, spesielt med tanke på handelsavtaler. I tillegg diskuteres det om oljepenger bør øremerkes til visse formål, og det er kritikk mot regjeringens økonomiske politikk.
3 måneder siden
En sammenligning av sykefravær mellom Norge og Sverige viser at Norge har høyere sykefravær, men lavere arbeidsledighet. Dette skyldes forskjeller i sykelønnsordninger, regelverk og hvordan man kategoriserer syke personer som ikke lenger er i jobb. I Norge kan man være sykmeldt med lønn i inntil 52 uker, mens terskelen for sykepenger øker i Sverige jo lenger man er sykmeldt. Langtidssykefravær er en stor kostnad for Norge, og det er en utfordring å sammenligne sykefraværstall på tvers av land. Det er viktig å se på alle ytelser og ikke bare sykelønn når man sammenligner sykefravær mellom land. Innstramminger i sykelønnsordningen vil ramme skjevt, og det er viktig å ta hensyn til hvem som blir rammet.
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg forsikrer at de ikke vil kutte i sykepengene, i motsetning til NHO som ønsker å vurdere dette for å redusere sykefraværet. LO og Ap støtter full sykelønn, og dermed ser det ut til at sykelønnsordningen er fredet frem til 2029. Solberg mener at gradert sykmelding bør være hovedregelen og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver bør endres. NHO står fast på at sykelønnsordningen ikke bør fredes, og at det er viktig å tenke nytt for å redusere det høye sykefraværet.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes, og sikrer dermed ordningen frem til 2029. Dette står i kontrast til NHO, som mener sykelønnsordningen bør vurderes for å redusere det høye sykefraværet. Solberg understreker at gradert sykemelding skal være hovedregelen, og at kostnadsfordelingen mellom NAV og arbeidsgiver skal endres. Hun mener at arbeidsgivere skal ha større insentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. NHO på sin side mener at en fredning av sykelønnsordningen i fire år er feil, og at det er viktig å tenke nytt om ordningen. IA-avtalen videreføres inntil videre, selv om forhandlingene har havarert.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.