Ny forskning advarer mot bruk av duftprodukter som lys, pinner og voks i hjemmet, da disse frigjør nanopartikler og VOC som kan være helseskadelige. Nanopartikler kan trenge dypt ned i lungene og påvirke vitale organer, og potensielt føre til alvorlige lungesykdommer.
Forskere sammenligner forurensningen fra duftprodukter med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer.
En ekspert anbefaler å unngå bruk av slike produkter for å redusere risikoen for negative helseeffekter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ny forskning viser at duftlys og duftpinner kan forurense inneluften og være skadelig for helsen. Produktene frigir flyktige organiske forbindelser (VOC) og formaldehyd, som kan forårsake irritasjon i luftveier og øyne, og i verste fall føre til alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og kreft. Forskere sammenligner forurensningen med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer, og anbefaler å begrense bruken av duftprodukter for å unngå overeksponering av kjemikalier. Spesielt personer med underliggende helsetilstander som astma, allergi eller hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige.
1 måned siden
Ny forskning indikerer at duftprodukter som duftvoks kan være helseskadelige, potensielt på nivå med gasskomfyrer, på grunn av partikler som dannes ved kjemiske reaksjoner i luften. Selv om en forsker er skeptisk til sammenligningen med dieselmotorer, understrekes det at disse produktene øker konsentrasjonen av flyktige kjemikalier innendørs. Nanopartikler kan trenge dypt ned i lungene og inn i blodet, noe som kan føre til alvorlige helseproblemer over tid, spesielt for personer med allergi eller astma. Det anbefales å bruke duftprodukter minst mulig for å redusere risikoen for negative helseeffekter.
4 måneder siden
En studie fra Galway-universitetet viser at duftlys og stearinlys kan forurense inneluften med skadelige partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC). Disse stoffene kan forårsake irritasjon i luftveiene, og langtidseksponering kan øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerteproblemer og lungekreft. Forskningen viser at konsentrasjonen av fine partikler kan overstige Verdens helseorganisasjons grenser med opptil 15 ganger. Norges Astma- og Allergiforbund (Naaf) advarer også mot bruk av stearinlys, da de kan forverre astma og allergi. For å redusere røykutvikling anbefales det å bruke lyseslukker eller knipe veken.
1 måned siden
Artikkelen advarer mot bruk av leppepomader som inneholder mineralske oljer som MOSH og MOAH, da disse kan være skadelige og potensielt kreftfremkallende. Legen Cecilie Johansen anbefaler å sjekke ingredienslisten og unngå produkter med stoffer som paraffinum liquidum og paraffin. Artikkelen fremhever også at en stor andel kosmetikk inneholder parabener, som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Forbrukerrådet har tidligere påpekt at mange leppepomader kan inneholde skadelige stoffer, og oppfordrer forbrukere til å være oppmerksomme på innholdet i kosmetikk.
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
3 måneder siden
E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes. De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft. Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
4 måneder siden
Artikkelen advarer mot å fyre med julegavepapir, juletre, melkekartonger og behandlet trevirke. Disse materialene kan føre til pipebrann, eksplosiv brann, giftige gasser og skade på ildstedet. Julegavepapir inneholder lite papirfiber og mye fargestoffer som kan forårsake høy temperatur og pipebrann. Juletreet kan skape en eksplosiv brann og sote mye. Melke- og eggekartonger kan gi for høy varme og dårlig forbrenning. Behandlet trevirke og drivved kan avgi giftige gasser og skade ovnen. Ask, eik og bøk anbefales som ved.
4 måneder siden
En forsikringsekspert advarer mot brannfaren ved bruk av levende lys, spesielt i desember. Juledekorasjoner med levende lys og glemsomhet hos eldre er nevnt som risikofaktorer. Det advares også mot bruk av levende lys på badet. Eksperten anbefaler å bytte til batteridrevne lys og å sjekke at alle lys er slukket før man legger seg. Han oppfordrer også til å gi røykvarslere i julegave.
3 måneder siden
Britiske myndigheter advarer om at Bluetooth-styrte sexleketøy kan utsette brukere for alvorlige sikkerhetsrisikoer. Forskning viser at hackere kan overopphete leketøyene og forårsake fysisk skade. Det er også bekymring for at sensitive personopplysninger, som navn, seksuell orientering og intime bilder, kan lekke via appene som styrer leketøyene. Forskere påpeker at manglende kryptering gjør enhetene sårbare for angrep. Studien diskuterer også fremtidige bekymringer rundt AI-drevne sexleketøy og VR-teknologi, samt sikkerheten til smarte barneleker.
4 måneder siden
Forskere hevder at Disney-prinsesser har høy risiko for helseproblemer. Askepott kan få lungesykdommer, mens Snøhvit risikerer angst og hjerteproblemer. Jasmine og Belle er utsatt for infeksjoner fra dyr, og Torneroses lange søvn kan føre til alvorlige helseproblemer. Pocahontas risikerer beinbrudd ved et høyt klippestup. Forskerne anbefaler Disney å fokusere på å løse disse helseutfordringene, inkludert psykoterapi og tiltak mot smitte og gift. Disney har foreløpig ikke kommentert saken.