Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer Stange kommune kraftig. Kommunen skal ha brutt menneskerettighetene til to utviklingshemmede menn som risikerer tvangsflytting.
Likestillings- og diskrimineringsombudet har gjennomført tilsyn i Stange kommune etter at kommunen besluttet å legge ned Norstad bofelleskap og si opp leiekontraktene til Tore Dillerud og Trond Posaasen. Ombudets rapport konkluderer med at kommunens behandling av saken bryter med menneskerettighetene til de to mennene, spesielt retten til medvirkning.
Fagdirektør Eli Knøsen fremhever manglende involvering tidlig i prosessen. Ombudet kritiserer også at kommunen vil flytte mennene til institusjonsliknende bofelleskap og at saken fremstår som utilstrekkelig opplyst.
Ombudet anbefaler Stange kommune å revurdere vedtaket. Fungerende ordfører Truls Gihlemoen bekrefter at kommunen har mottatt rapporten og at den skal behandles politisk.
Tore Dillerud
Trond Posaasen
Eli Knøsen
Bjørn Erik Thon
Truls Gihlemoen
Likestillings- og diskrimineringsombudet
Stange kommune
TV 2
Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne
FrP
Stange
Norstad bofelleskap
Stortinget
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
1 måned siden
Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet for brudd på menneskerettighetene etter vedtak om skolenedleggelser. 13 elever mener deres rettigheter er brutt, og advokat John Christian Elden kritiserer fylkeskommunen for overfladiske vurderinger av barnets beste. Klagen peker på at elever kan få opptil to timers daglig reisetid, noe som truer retten til utdanning, særlig for elever med tilrettelagt opplæring. Kunnskapsdepartementets lovlighetskontroll kritiseres også for å ha «betydelige svakheter». Fylkeskommunen har foreløpig ikke kommentert klagen.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
4 måneder siden
En ny rapport fra EOS-utvalget retter sterk kritikk mot Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) for mangelfull behandling av sikkerhetsklareringssaker, spesielt for flerkulturelle unge. FSA kritiseres for å ikke ha sikret forsvarlig behandling eller fremdrift i sakene, og for å ha henlagt 290 saker for å overholde tidsfrister. Dette førte til at mange ikke fikk innkalling til førstegangstjeneste. Etter avsløringer i VG får nå 97 unge likevel mulighet til å tjenestegjøre, og Forsvaret skal kontakte 299 personer som fikk sesjonsnekt. Kontroll- og konstitusjonskomiteen vurderer å undersøke saken nærmere.
3 måneder siden
Amnesty International og Samerådet har publisert en rapport som kritiserer Norges håndtering av samiske rettigheter i forbindelse med overgangen til fornybar energi. De hevder at staten svikter i å beskytte samenes rettigheter, og at prosjekter som vindkraftutbyggingen på Fosen minner om kolonialisme. Rapporten viser til flere eksempler der samiske interesser blir overkjørt, og krever at samer må konsulteres tidlig i prosesser og at deres samtykke må innhentes før prosjekter gjennomføres. Amnesty og Samerådet mener at lovverket i Norge, Sverige og Finland ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot naturinngrep i samiske områder. Regjeringen svarer at samiske rettigheter er et viktig hensyn, men har ikke kommentert rapporten i detalj.
3 måneder siden
En fersk rapport fra Tilsynsrådet for Trandum utlendingsinternat avdekker alvorlige brudd på norsk og internasjonal rett. Rapporten kritiserer den «fengselslignende» praksisen, inkludert rutinemessig innlåsing uten lovhjemmel og avhørslignende møter med utenlandske delegasjoner uten norsk tilstedeværelse. Tilsynsrådet mener dette utgjør en «menneskerettslig kollaps» og krever umiddelbare tiltak. De påpeker også mangler ved helsetilbudet og anbefaler at ansvaret for Trandum overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Justisministeren er stilt spørsmål i Stortinget om saken, og det er fremmet forslag om stans i tvangsreturer inntil praksisen endres. Tilsyn med tvangsreturer er også forsinket på grunn av manglende forsikringsordning.