Elektrifisering av plattformer på norsk sokkel, som har som mål å redusere utslipp, fører ifølge beregninger til økte globale CO₂-utslipp. Utslippene flyttes fra sokkelen til forbruket i EU, samtidig som mindre kraft blir tilgjengelig for det grønne skiftet i Fastlands-Norge. Elektrifiseringen bruker i dag 10,3 TWh og forventes å øke til minst 17 TWh innen 2030, noe som utgjør en betydelig andel av norsk elproduksjon.
Dette skaper utfordringer for kraftbalansen og kan svekke Norges forsvarsevne. Equinor tjener på økt gassalg og reduserte nasjonale utslipp, men den globale effekten er negativ.
To scenarioer viser at elektrifisering enten øker utslippene med 6,9 millioner tonn CO₂ eller 1,3 millioner tonn CO₂, avhengig av om gasskraft kommer i tillegg til eller erstatter kullkraft. Artikkelen oppfordrer til en ny evaluering av elektrifiseringens klimaeffekt og dens konsekvenser for kraftmarkedet og samfunnet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Equinor har erkjent utfordringer knyttet til elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya, inkludert tidsplan, arealinngrep og urfolksrettigheter. Selskapet vurderte alternative kraftløsninger som gasskraftverk med karbonfangst og flytende havvind, men gasskraft ble forkastet av økonomiske årsaker. Elektrifiseringen, som ble godkjent for to år siden, har møtt kritikk for sitt store strømforbruk og potensielle negative effekter på natur og reindrift. Equinor trenger mer kraft for både eksisterende og fremtidige oljeprosjekter, og ser etter løsninger for å øke kraftproduksjonen i regionen. Regjeringen understreker viktigheten av å ivareta samiske interesser og urfolksrettigheter i nye kraftprosjekter.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
3 måneder siden
Cicero-forsker Asbjørn Torvanger kritiserer norsk strømpolitikk og advarer mot konsekvensene av for rask elektrifisering. Han mener klimamålene er for ambisiøse og at dagens energisystem ikke kan levere tilstrekkelig stabil kraft. Torvanger understreker at Norge er mer avhengig av strøm enn land som bruker gass, og at kraftens verdi ligger i tilgjengelighet. Han mener man ikke kan sammenligne strøm med andre varer som laks, da mangel på strøm vil lamme samfunnet. SVs Lars Haltbrekken vil stoppe elektrifisering av oljeplattformer med landstrøm og ta saken opp i Stortinget.
2 måneder siden
Det er en økende debatt om kostnadene ved Enøk-tiltak i Norge. Målet er å redusere strømforbruket med 10 TWh innen 2030, men beregninger antyder at dette kan bli dyrere enn å produsere mer strøm. Norsk Kjernekraft argumenterer for at kjernekraft kan være et rimeligere alternativ. Ola Borten Moe kritiserer statens subsidiering av både strøm og Enøk-tiltak, og mener dette fører til ineffektivitet og feil prioritering. NVE understreker at Enøk har flere samfunnsmessige fordeler, men erkjenner at et stramt tidsperspektiv øker kostnadene.
2 måneder siden
Equinor justerer kursen og demper sine grønne satsinger, samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Selskapet reduserer sine fornybarmål for 2030 og forventer økt olje- og gassproduksjon frem mot 2027. Konsernsjefen understreker behovet for en balansert og finansielt bærekraftig energiomstilling. Equinor venter en produksjon i 2030 på 2,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og de har økt ambisjonene for utvinning fra Johan Sverdrup-feltet. Selskapet forventer å utbetale ni milliarder dollar til sine eiere i 2025.
17 dager siden
NVE forventer et mindre kraftoverskudd i Norge frem mot 2029, selv om kraftbalansen strammes til. Reduserte planer for batteri- og hydrogenproduksjon fører til lavere forventet forbruksvekst, mens økt elektrifisering vil øke forbruket. Solkraft vokser saktere enn tidligere antatt, og Norge ligger etter målet for strømsparing i bygg. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
1 måned siden
Høyre ønsker å opprettholde norsk gassproduksjon og vil lyse ut 26. konsesjonsrunde for å sikre energileveranser til Europa, mens Venstre og KrF er skeptiske og prioriterer klimahensyn. Unge Venstre kritiserer Høyres ønske og vil ha strengere miljøkrav for nye olje- og gassprosjekter, samt redusere gassproduksjonen. EU planlegger å redusere sin avhengighet av fossil energi, noe som kan påvirke etterspørselen etter norsk gass i fremtiden.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer konsekvensene av EUs fjerde energimarkedspakke for Norge, med fokus på strømpriser og energieffektivisering av boliger. Det hevdes at innføring av tre direktiver kan forplikte Norge til strenge krav om etterisolering, med kostnader på over en million kroner for huseiere. Artikkelen påpeker også at Norge kan miste kontroll over egen strømproduksjon, og at lite vind i Europa kan føre til ekstremt høye strømpriser. Nedleggelse av kjernekraft og kullkraft i Europa øker prispresset, og økt elektrifisering i Norden vil øke kraftforbruket. Det argumenteres for at regjeringen må utvikle en strømpolitikk som tar hensyn til disse faktorene, og at en sosial strømstøtte ikke er en langsiktig løsning.
4 måneder siden
Equinor har vurdert et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring for å øke krafttilgangen til Melkøya-anlegget i Hammerfest. Interne dokumenter viser at selskapet undersøkte alternative løsninger etter at de tidligere hadde avvist karbonfangst på grunn av kostnader. Prosjektet var ment å levere strøm til Equinors anlegg og oljefelt, men ikke til strømnettet. Equinor har konkludert med at løsningen ikke er økonomisk forsvarlig og har avsluttet arbeidet. Selskapet bekrefter at elektrifiseringen av Melkøya fortsetter som planlagt, noe som vil gi betydelige kostnadsbesparelser for dem, men potensielt økte kostnader for andre.