Virke-sjef Bernt Apeland mener at Norge raskt må innføre EUs direktiver om digitale markeder og tjenester (DMA og DSA) for å sikre rettferdig konkurranse og beskytte forbrukerne. Han frykter at selskaper som Temu vil utnytte Norges manglende reguleringer, noe som kan føre til at Vipps blir utkonkurrert av Apple Pay uten DMA.
Apeland påpeker at Temu sender over 31 000 pakker til Norge daglig, og at selskapet slipper tekstiltoll og har større spillerom i markedsføringen.
Han oppfordrer statsminister Støre til å prioritere EØS-avtalen og tette hullene i lovverket for å unngå en handelskrig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den kinesiske e-handelsaktøren Temu har raskt vokst globalt ved å utnytte svakheter i europeisk lovgivning, noe som tillater dem å sende varer direkte til forbrukere uten å overholde europeiske standarder. Dette har skapt bekymringer knyttet til helseskadelige produkter og undergraving av europeisk næringsliv. MDG ser på dette som en del av en kinesisk handelskrig. EU arbeider med å endre lovverket for å plassere ansvaret for kvalitetskrav på plattformene selv, men det er en utfordring å håndtere det store volumet av pakker. MDG understreker at forbrukerne også har et ansvar for hva de kjøper.
2 måneder siden
EU strammer inn importreglene for å begrense billige varer fra Kina, særlig fra nettbutikker som Temu og Shein. Forslaget innebærer å fjerne tollfritaket på 150 euro og øke kontrollen med pakker for å stoppe ulovlige varer. Virke oppfordrer Norge til å fjerne tollfritaket på 3000 kroner, da de mener kinesiske nettbutikker slipper unna ansvar. Sterkere reguleringer er nødvendig for å sikre like konkurransevilkår og hindre import av farlige produkter. EU har startet en granskning av Temu for brudd på EUs regler om digitale tjenester.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps handelspolitikk og en potensiell handelskrig mellom USA, Kina og EU. De frykter at Norge kan bli utestengt fra viktige handelsavtaler og at norske varer kan bli utkonkurrert. NHO mener løsningen er tettere samarbeid med EU og en styrking av EØS-avtalen. De peker på at mange norske bedrifter ønsker tettere bånd til EU, og at regjeringen må implementere EU-direktiver raskere. NHO ser også et potensial i et EU-medlemskap på lang sikt, men fokuserer nå på å utnytte EØS-avtalen best mulig. Flere bedrifter opplever at viktige EU-programmer faller utenfor EØS-avtalen, noe som skaper utfordringer for norsk næringsliv.
1 måned siden
Mester Grønn-sjef Erling J. Ølstad er kritisk til Postens avtale med den kinesiske nettgiganten Temu. Han mener avtalen gir Temu konkurransefordeler og truer tradisjonelle butikker, spesielt i distriktene, på grunn av forskjeller i fraktavgifter, husleie og toll. Ølstad frykter at mange butikker må legge ned. Posten forsvarer avtalen med at de er en av flere aktører som håndterer pakker fra Temu, og at nordmenns handlevaner er i endring. De understreker at avtalen er kommersiell og ikke påvirker deres tjenestetilbud. Posten fremhever også at de har fokus på bærekraftig transport.
2 måneder siden
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke oppfordrer finansministeren til å avskaffe tollen på klær, sportutstyr og hjemtekstiler (tekstiltoll). Virke-sjefen mener tollen ikke beskytter norsk produksjon, men fungerer som en «rød klut» for land Norge handler med, spesielt med tanke på Trumps handelspolitikk. Virke frykter at Norge kan bli et mål for amerikanske tolltiltak på grunn av tekstiltollen, og at fjerning vil signalisere åpenhet. Virke har lenge vært motstander av tekstiltoll og ønsker også å fjerne tollfritaket i VOEC-ordningen, som de mener er konkurransevridende for norske bedrifter.
4 måneder siden
Høyre-politiker Sveinung Stensland kritiserer regjeringen for manglende tiltak mot kinesiske plattformer som Temu, som han mener skaper urettferdig konkurranse og truer forbrukersikkerhet. Han har sendt et spørsmål til næringsminister Cecilie Myrseth, som må besvares i Stortinget. Stensland peker på tre hovedproblemer: brudd på kjemikalie- og sikkerhetsstandarder, unngåelse av toll og manglende overholdelse av åpenhets- og åndsverkslover. Han viser til eksempler som kopiering av norske produkter, inkludert en garnbutikk. USA og EU har allerede innført tiltak mot slike plattformer, mens regjeringen har varslet en ny handelsmelding uten å konkretisere tiltak mot Temu.
1 måned siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister har tatt til orde for å forby nettbutikkene Temu og Shein. Dette er ikke aktuelt i Norge, selv om regjeringen deler bekymringen rundt handelen fra disse nettstedene. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler fra utenlandske nettbutikker, og Temu er en av de mest populære. Den norske regjeringen jobber ikke med et forbud, men oppfordrer forbrukere til å handle mer bærekraftig. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med dette og mener det er behov for strengere regler og avgifter. Frankrike vurderer også tiltak mot Temu og Shein.
2 måneder siden
EU strammer inn reglene for netthandel fra kinesiske plattformer som Temu og Shein, grunnet bekymringer om usikre og farlige produkter. Tiltakene inkluderer granskinger og økt kontroll ved hjelp av tollmyndigheter og KI-verktøy. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen støtter tiltaket, og viser til funn av farlige kjemikalier i Temu-produkter i Norge. EU vurderer å innføre nye avgifter, men dette krever godkjennelse av en foreslått reform av tollunionen.
2 måneder siden
EU planlegger å innføre strengere regler og avgifter for netthandel fra kinesiske selskaper som Temu og Shein. Bakgrunnen er en eksplosiv økning i antall pakker som kommer inn i EU, hvorav de fleste er fra Kina. EU-kommisjonen vil granske om selskapene oppfyller EUs regler, og de vil også innføre nye avgifter på netthandelen. Målet er å sikre like konkurransevilkår for europeisk netthandel og beskytte forbrukerne mot usikre og falske produkter.