EU strammer inn importreglene for å begrense billige varer fra Kina, særlig fra nettbutikker som Temu og Shein. Forslaget innebærer å fjerne tollfritaket på 150 euro og øke kontrollen med pakker for å stoppe ulovlige varer.
Virke oppfordrer Norge til å fjerne tollfritaket på 3000 kroner, da de mener kinesiske nettbutikker slipper unna ansvar. Sterkere reguleringer er nødvendig for å sikre like konkurransevilkår og hindre import av farlige produkter.
EU har startet en granskning av Temu for brudd på EUs regler om digitale tjenester.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
EU planlegger å innføre strengere regler og avgifter for netthandel fra kinesiske selskaper som Temu og Shein. Bakgrunnen er en eksplosiv økning i antall pakker som kommer inn i EU, hvorav de fleste er fra Kina. EU-kommisjonen vil granske om selskapene oppfyller EUs regler, og de vil også innføre nye avgifter på netthandelen. Målet er å sikre like konkurransevilkår for europeisk netthandel og beskytte forbrukerne mot usikre og falske produkter.
2 måneder siden
EU strammer inn reglene for netthandel fra kinesiske plattformer som Temu og Shein, grunnet bekymringer om usikre og farlige produkter. Tiltakene inkluderer granskinger og økt kontroll ved hjelp av tollmyndigheter og KI-verktøy. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen støtter tiltaket, og viser til funn av farlige kjemikalier i Temu-produkter i Norge. EU vurderer å innføre nye avgifter, men dette krever godkjennelse av en foreslått reform av tollunionen.
2 måneder siden
Regjeringen skjerper kontrollen av varer fra nettplattformer utenfor Europa, som Temu, Shein og Alibaba. Miljødirektoratet har fått i oppdrag å øke antall kontroller etter at stikkprøver av Temu-produkter avdekket ulovlig høye verdier av farlige stoffer. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen understreker at det skal være trygt å handle i Norge, og at salg av skadelige produkter ikke kan aksepteres.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen strammer inn kontrollen av varer fra Temu etter funn av ulovlig høye verdier av farlige stoffer. Miljødirektoratet er bedt om å øke stikkprøvekontrollene for å avdekke brudd på reglene. Tidligere kontroller har avslørt tilstedeværelse av ftalat, klorparafiner, bly og kadmium i produktene. Regjeringen vurderer også strengere krav til digitale plattformer og tollregelverk. Eriksen oppfordrer forbrukere til å velge Svanemerkede produkter for å unngå miljøgifter.
20 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trumps tollsatser mot Kina har ført til en økning av billige kinesiske varer på det europeiske markedet, spesielt i Tyskland. Kinesiske produsenter søker nye markeder etter å ha mistet tilgangen til USA. Eksperter forventer svært lave priser på nettbutikker som Temu og AliExpress, men advarer om at dette kan gå på bekostning av kvaliteten. Den økte konkurransen kan føre til tap for europeisk detaljhandel, og Norge frykter at EU vil svare med beskyttelsestoll. Samtidig kan den økte tilgangen på billige varer bidra til å dempe inflasjonen og potensielt føre til rentekutt.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen varsler tiltak mot netthandelselskaper som Temu, etter funn av giftstoffer i produkter rettet mot barn. En rapport fra Miljødirektoratet viser at flere av produktene inneholder helseskadelige stoffer som kadmium og bly. Eriksen ønsker økt kontroll av produkter som kommer til Norge, og oppfordrer nordmenn til å slutte å handle fra selskaper som Temu og Shein. Finansministeren Jens Stoltenberg understreker samtidig viktigheten av å balansere frihandel med hensynet til nasjonal sikkerhet.
1 måned siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
2 måneder siden
Virke-sjef Bernt Apeland mener at Norge raskt må innføre EUs direktiver om digitale markeder og tjenester (DMA og DSA) for å sikre rettferdig konkurranse og beskytte forbrukerne. Han frykter at selskaper som Temu vil utnytte Norges manglende reguleringer, noe som kan føre til at Vipps blir utkonkurrert av Apple Pay uten DMA. Apeland påpeker at Temu sender over 31 000 pakker til Norge daglig, og at selskapet slipper tekstiltoll og har større spillerom i markedsføringen. Han oppfordrer statsminister Støre til å prioritere EØS-avtalen og tette hullene i lovverket for å unngå en handelskrig.