I en opphetet debatt på NRK konfronterte Fredrik Solvang representanter fra Senterpartiet og Venstre om kostnadene ved Stortingets vedtak om strømsparing. Solvang anklaget finansminister Vedum for å spre feilinformasjon om EUs rolle i saken, og understreket at det var Stortingets vedtak, ikke EUs direktiver, som var tema for debatten.
Debatten dreide seg om de økonomiske konsekvensene for norske boligeiere, og Solvang avbrøt flere ganger for å få svar på konkrete spørsmål.
Til slutt oppsummerte Solvang diskusjonen med at partiene var lite interessert i å diskutere vanskelige spørsmål.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I en opphetet debatt på NRK konfronterte Trygve Slagsvold Vedum statsminister Jonas Gahr Støre etter at Senterpartiet gikk ut av regjering. Uenigheten dreide seg om EUs energidirektiver, der Vedum anklaget regjeringen for å være for ettergivende overfor EU. Støre forsvarte regjeringens linje og understreket at de handler i Norges interesse. Erna Solberg ga sin støtte til Støre, mens andre partiledere kritiserte Senterpartiets fokus på EU-motstand. Vedum uttrykte bekymring for at Norge mister nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Støre forsikret at Norge fortsatt bestemmer over sine ressurser. Debatten viste et dypt skille mellom partiene i synet på Norges forhold til EU.
2 måneder siden
I «Debatten» ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av Fredrik Solvang om regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytteeiere fra 1. oktober. Solvang konfronterte også Støre med Finanspolitisk utvalgs anbefaling om å stanse havvindsatsingen, samt et klipp fra 2022 der Støre var imot fastpris. Støre forklarte sin snuoperasjon med at situasjonen er endret, og at den nye fastprisordningen er basert på både historiske og forventede priser, i motsetning til en politisk fastsatt makspris.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
I en debatt på NRK konfronterte Marit Arnstad (Sp) energiminister Terje Aasland (Ap) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å implementere tre deler av pakken før valget, noe Senterpartiet avviser. Aasland argumenterer for at dette er nødvendig for å sikre Norges handelsforbindelser med EU og unngå sanksjoner. Arnstad uttrykte mistillit til Ap, og mente at partiet vil innføre de resterende direktivene etter valget med støtte fra Høyre. Hun frykter også at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft.
3 måneder siden
Striden mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet tilspisser seg i spørsmålet om EUs fjerde energimarkedspakke. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) legger press på Arbeiderpartiet og krever at de tar stilling til Senterpartiets motstand mot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Senterpartiet ser pakken som en helhet og ønsker ikke å dele den opp. Arbeiderpartiet er for å innlemme tre EU-direktiv om fornybar energi og energieffektivisering, mens Senterpartiet er imot. Begge partiene har hatt gruppemøter for å diskutere konflikten, som handler om nasjonal kontroll over strømpolitikken og strømpriser.
3 måneder siden
I en NRK-debatt om energisparing ble det tydelig at det er stor uenighet om hvem som har ansvaret for de høye kostnadene knyttet til enøk-tiltak. Stortinget vedtok i 2016 et mål om å spare 10 TWh energi innen 2030, men ingen vil ta ansvar for regningen. NVE og Norges Bank anslår at dette vil koste hundrevis av milliarder kroner. Debatten var preget av ansvarsfraskrivelse, bortforklaringer og beskyldninger om usannheter og propaganda. Det kom ikke frem noen konkrete løsninger, og debatten bidro ikke til å styrke tilliten til politikerne.
3 måneder siden
I en debatt om EUs fjerde energimarkedspakke anklager Marit Arnstad (Sp) Arbeiderpartiet for å prioritere EØS-avtalen fremfor nasjonal kontroll. Arnstad frykter at Ap vil samarbeide med Høyre etter valget for å innføre hele energipakken, til tross for forsikringer om det motsatte. Terje Aasland (Ap) avviser dette og begrunner den raske behandlingen med en urolig verdenssituasjon. Regjeringen, bestående av både Ap og Sp, har diskutert saken uten å komme til enighet, noe som har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
Det er en offentlig krangel mellom Frp-leder Sylvi Listhaug og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om strømpolitikk. Listhaug anklager Vedum for å spre usannheter om Frps rolle i utbyggingen av strømkabler, og hevder at det var Senterpartiet som ønsket at Norge skulle bli Europas grønne batteri. Hun innrømmer at Frp angrer på sin støtte til kablene, men mener Vedum forsøker å skyve ansvaret over på Frp. Vedum fastholder at Frp må ta ansvar for de høye strømprisene, da de hadde energiministeren i Solberg-regjeringen. Begge partiene er imot EUs fjerde energimarkedspakke og ønsker å reforhandle avtalene om eksisterende strømkabler. Listhaug varsler kamp for at norsk strømpolitikk skal bestemmes i Norge, ikke i Brussel.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.