I en NRK-debatt om energisparing ble det tydelig at det er stor uenighet om hvem som har ansvaret for de høye kostnadene knyttet til enøk-tiltak. Stortinget vedtok i 2016 et mål om å spare 10 TWh energi innen 2030, men ingen vil ta ansvar for regningen.
NVE og Norges Bank anslår at dette vil koste hundrevis av milliarder kroner. Debatten var preget av ansvarsfraskrivelse, bortforklaringer og beskyldninger om usannheter og propaganda.
Det kom ikke frem noen konkrete løsninger, og debatten bidro ikke til å styrke tilliten til politikerne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Det er en økende debatt om kostnadene ved Enøk-tiltak i Norge. Målet er å redusere strømforbruket med 10 TWh innen 2030, men beregninger antyder at dette kan bli dyrere enn å produsere mer strøm. Norsk Kjernekraft argumenterer for at kjernekraft kan være et rimeligere alternativ. Ola Borten Moe kritiserer statens subsidiering av både strøm og Enøk-tiltak, og mener dette fører til ineffektivitet og feil prioritering. NVE understreker at Enøk har flere samfunnsmessige fordeler, men erkjenner at et stramt tidsperspektiv øker kostnadene.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
3 måneder siden
I en opphetet debatt på NRK konfronterte Fredrik Solvang representanter fra Senterpartiet og Venstre om kostnadene ved Stortingets vedtak om strømsparing. Solvang anklaget finansminister Vedum for å spre feilinformasjon om EUs rolle i saken, og understreket at det var Stortingets vedtak, ikke EUs direktiver, som var tema for debatten. Debatten dreide seg om de økonomiske konsekvensene for norske boligeiere, og Solvang avbrøt flere ganger for å få svar på konkrete spørsmål. Til slutt oppsummerte Solvang diskusjonen med at partiene var lite interessert i å diskutere vanskelige spørsmål.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
2 måneder siden
En reportasje i The Telegraph fremstiller en polarisert debatt i Norge angående kraftkabler og strømpriser. Flere norske politikere og næringslivsledere er intervjuet, og det kommer frem sterk misnøye med dagens strømpriser og eksportordninger. Bedrifter som Håland Kjøtt har sett seg nødt til å redusere bemanningen som følge av de høye kostnadene. Konsernsjefen i Lyse advarer mot nasjonalistiske tendenser og mulige konsekvenser som stengte kabler. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener de høye prisene har skapt mistillit til det politiske systemet. Regjeringen forsikrer at det ikke foreligger intensjoner om å koble fra kablene, men erkjenner at den politiske debatten rundt temaet er utfordrende og preget av enkle løsninger.
2 måneder siden
I en opphetet debatt på NRK konfronterte Trygve Slagsvold Vedum statsminister Jonas Gahr Støre etter at Senterpartiet gikk ut av regjering. Uenigheten dreide seg om EUs energidirektiver, der Vedum anklaget regjeringen for å være for ettergivende overfor EU. Støre forsvarte regjeringens linje og understreket at de handler i Norges interesse. Erna Solberg ga sin støtte til Støre, mens andre partiledere kritiserte Senterpartiets fokus på EU-motstand. Vedum uttrykte bekymring for at Norge mister nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Støre forsikret at Norge fortsatt bestemmer over sine ressurser. Debatten viste et dypt skille mellom partiene i synet på Norges forhold til EU.
3 måneder siden
I en debatt på NRK konfronterte Marit Arnstad (Sp) energiminister Terje Aasland (Ap) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å implementere tre deler av pakken før valget, noe Senterpartiet avviser. Aasland argumenterer for at dette er nødvendig for å sikre Norges handelsforbindelser med EU og unngå sanksjoner. Arnstad uttrykte mistillit til Ap, og mente at partiet vil innføre de resterende direktivene etter valget med støtte fra Høyre. Hun frykter også at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler forvirringen rundt EUs bygningsenergidirektiv og dets potensielle konsekvenser for norske boligeiere. Det har vært debatt rundt tre ulike versjoner av direktivet, hvorav 2010- og 2018-utgavene anses som uproblematiske da Norge allerede oppfyller kravene. 2024-utgaven, som har skapt mest bekymring, krever at landene reduserer energiforbruket i boligmassen, men ansvaret ligger hos staten. Likevel vil det være behov for omfattende oppgraderinger av boliger, og Huseierne anslår at dette kan koste 0,5-1,5 millioner kroner per bolig. Det understrekes at det er behov for gode støtteordninger for å motivere boligeiere til å gjennomføre nødvendige tiltak.
3 måneder siden
I en debatt om EUs fjerde energimarkedspakke anklager Marit Arnstad (Sp) Arbeiderpartiet for å prioritere EØS-avtalen fremfor nasjonal kontroll. Arnstad frykter at Ap vil samarbeide med Høyre etter valget for å innføre hele energipakken, til tross for forsikringer om det motsatte. Terje Aasland (Ap) avviser dette og begrunner den raske behandlingen med en urolig verdenssituasjon. Regjeringen, bestående av både Ap og Sp, har diskutert saken uten å komme til enighet, noe som har ført til hastemøter i begge partier.
2 måneder siden
Fleire straumanalytikarar meiner regjeringa har undervurdert kostnadene for «noregspris». Energiministeren anslår 3,8 milliardar kroner, men analyseselskapet Thema Consulting Group meiner det vil koste 6,6 milliardar i eit godt år. Redaktør i EnergiWatch trur det kan bli enda dyrare, kanskje over 10 milliardar. Regjeringa baserer sine berekningar på historiske straumprisar, medan analytikarar meiner dei bør sjå på framtidige prisforventningar. Finanspolitikkutvalet åtvarar mot at billig straum reduserer motivasjonen for å spare energi, og finansminister Stoltenberg seier ordninga kanskje ikkje er fagleg forsvarleg.