Høgre foreslår å myke opp arbeidsmiljøloven slik at ungdomsskoleelever kan jobbe mer enn to timer på skoledager, med henvisning til læringsverdien av arbeid. Forslaget kommer etter at juniorkokker har opplevd utfordringer med å delta fullt ut i sitt arbeid på grunn av eksisterende arbeidsmiljølov.
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser forslaget, og understreker at barn først og fremst skal fokusere på skole og fritid, selv om hun anerkjenner verdien av arbeidserfaring.
Erna Solberg (H) lover å endre loven dersom Høgre vinner valget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Høyre ønsker å myke opp lovverket for ungdomsarbeid, slik at ungdomsskoleelever kan jobbe mer enn to timer på skoledager. Partiet mener arbeid gir verdifull læring. Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser forslaget, og mener at barn under 15 år først og fremst skal fokusere på skole og fritidsaktiviteter. Høyre-leder Erna Solberg lover å endre loven dersom partiet vinner valget til høsten.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
1 måned siden
SV ønsker å innføre gratis skolemat, med prioritering av elever i ungdomsskole og videregående. Ingrid Vikse fra SV i Stavanger mener et felles, næringsrikt måltid bidrar til bedre læring, klassemiljø og redusert mobbing, basert på erfaringer fra Stavanger kommune. SVs landsmøte vedtok også å jobbe for en kortere arbeidsuke med sjutimers arbeidsdag, for å bedre fordelingen mellom arbeid og fritid, og for at flere kan stå lengre i arbeid.
2 måneder siden
NHO Reiseliv ønsker å endre alkoholloven for å tillate 16-åringer å servere alkohol, begrunnet med mangel på arbeidskraft i bransjen. De foreslår at dette kan skje under tilsyn av voksne, slik det allerede praktiseres i servicefag. En 16-åring ved navn Mihaljo, som jobber på pizzeria, støtter forslaget. Helse- og omsorgsdepartementet er skeptisk, og påpeker at alkoholservering krever vurderingsevne knyttet til alder og beruselse. NHO Reiseliv håper på politisk endring etter høstens valg, da flere partier har vist interesse for å se på saken.
25 dager siden
Arbeiderpartiet varsler endringer i skolen for å prioritere lek og redusere digitalt press for de yngste elevene. Kunnskapsministeren mener tidligere skolepolitikk har overdrevet digitaliseringen på bekostning av lek og sosial utvikling. Tiltak inkluderer å fjerne kartleggingsprøver i første klasse, redusere kravene til digitale ferdigheter, innføre heldagsskole for de yngste, og lovfeste retten til fysiske skolebøker. Målet er å bedre tilpasse skolen til barnas behov og redusere stress for småbarnsfamilier ved å integrere idrett og kultur i skoledagen.
2 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna presenterte et nytt «ungdomsløft» for å inkludere flere unge i arbeidslivet. Regjeringen vil garantere alle under 30 år tilbud om jobberfaring, oppfølging eller utdanning. Tiltakene inkluderer prioritering av unge i NAV, en ny ungdomsytelse, forsøk med lønnstilskudd og et rekrutteringsprogram for helse- og velferd. Målet er å redusere antall unge utenfor arbeid og utdanning, og å sikre fremtidig arbeidskraft i viktige sektorer. Regjeringen vil samarbeide med blant annet Fontenehuset for å nå unge som kan ha vanskelig for å oppsøke NAV.
2 måneder siden
Frp tar til orde for å tillate 16-åringer å selge alkohol og tobakk under tilsyn, med mål om å øke unges deltakelse i arbeidslivet. Partiet mener dagens restriksjoner er unødvendig strenge og hindrer ungdom i å få relevant arbeidserfaring, spesielt i bransjer som reiseliv hvor behovet for arbeidskraft er stort. Frp argumenterer for at dette vil være en vinn-vinn-situasjon, samtidig som de kritiserer Arbeiderpartiets motstand som et tegn på manglende tillit til ungdoms evner og ansvarlighet.
8 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at norske barn går for lenge på skolen uten at det gir bedre resultater. Forfatteren viser til at dagens barn har over 1300 flere skoletimer enn tidligere generasjoner, noe som tilsvarer to hele skoleår. Dette har ført til økt press, skoleleihet og psykiske vansker blant ungdom. Politikernes svar på dårlige skoleresultater har vært å øke timetallet, spesielt i teoretiske fag, men evalueringer viser at dette ikke har hatt ønsket effekt. Forfatteren mener det er på tide å snu utviklingen, kutte i timetallet og heller investere i kvalitet og lærertetthet. Rødt og kunnskapsministeren har også åpnet for å redusere antall skoleår.