En ny funksjon i iOS 18, kalt «Forbedret visuelt søk», har skapt bekymring for personvern. Funksjonen, som er aktivert som standard, sender informasjon om bilder til Apples servere for å identifisere landemerker og interessepunkter.
Apple forsikrer at de bruker avansert kryptering for å beskytte brukernes data, men utvikler Jeff Johnson er skeptisk og mener at data som sendes til Apple ikke er privat. Han påpeker at programvarefeil kan gjøre brukerne sårbare.
Funksjonen kan deaktiveres i innstillingene under Bilder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler personvernproblemer knyttet til at Google og Apple implementerer funksjoner som skanner brukernes bilder uten å informere dem først. Google installerer SafetyCore på Android-enheter, mens Apple bruker Enhanced Visual Search for å identifisere landemerker. Begge funksjonene kan deaktiveres, men dette kan redusere søkefunksjonaliteten. Kritikken retter seg mot manglende åpenhet rundt implementeringen, ikke nødvendigvis teknologien i seg selv.
4 måneder siden
Sikkerhetsselskapet Jamf Threat Labs har avdekket et sikkerhetshull i iOS og MacOS, som kan gi ondsinnede apper tilgang til sensitive brukerdata. Sikkerhetshullet, kalt CVE-2024-44131, tillater uautorisert tilgang til blant annet bilder, GPS-posisjon og kontakter. Apple har rettet feilen i iOS 18 og MacOS 15. Jamf Threat Labs anbefaler likevel alle brukere å oppdatere til nyeste versjon for å beskytte seg. For iPhone-brukere betyr dette en oppdatering til iOS 18.2, som ble lansert onsdag.
3 måneder siden
Apple lanserer iOS 18.3 som inneholder flere sikkerhetsoppdateringer og deaktiverer KI-funksjonen Apple Intelligence. Oppdateringen kommer etter at KI-funksjonen har fått kritikk for å generere feilaktige nyhetsoppsummeringer. Blant annet hevdet den at Israels statsminister var arrestert og at en siktet i en drapssak hadde tatt sitt eget liv. Apple deaktiverer nå funksjonen midlertidig mens de jobber med forbedringer. I tillegg retter iOS 18.3 25 sikkerhetssårbarheter, inkludert en i Bilder-appen som ga tilgang til bilder på låst telefon og en i CoreMedia som kunne gi ondsinnede applikasjoner utvidede rettigheter. Apple er kjent med at sistnevnte sårbarhet kan ha blitt utnyttet.
3 måneder siden
Apple er under press for å trekke tilbake en KI-basert funksjon som genererer falske nyhetsoppsummeringer på iPhone. BBC har avdekket flere tilfeller der funksjonen har produsert feilaktige påstander, inkludert en sak der en mann feilaktig ble rapportert å ha skutt seg selv. Journalistorganisasjoner som NUJ og RSF krever at Apple fjerner funksjonen umiddelbart, og mener den utgjør en risiko for spredning av feilinformasjon. Apple har uttalt at de vil oppdatere funksjonen for å tydeliggjøre når varsler er KI-generert, men kritikere mener dette ikke løser problemet. Funksjonen er fortsatt i betatest.
2 måneder siden
Barnehageansatte er bekymret for at bruk av private mobiltelefoner til dokumentasjon og deling av bilder av barn utsetter dem for sikkerhetsrisiko. Jobbtelefonene er ofte ikke gode nok, og ansatte føler seg tvunget til å bruke sine private enheter, noe som øker risikoen for spredning av sensitiv informasjon. Datatilsynet anbefaler å unngå dette, men har ikke prioritert tilsyn i barnehagesektoren. Utdanningsforbundet støtter et forbud mot bruk av privattelefoner og etterlyser tydeligere retningslinjer for å ivareta barnas personvern og sikkerhet. Flere barnehageansatte er bekymret for hva som skjer dersom telefonen blir hacket eller stjålet.
2 måneder siden
Kripos advarer om at kunstig intelligens kan misbruke familiebilder til å lage overgrepsbilder, noe de forventer vil øke i Norge. Politiet frykter at det vil bli vanskeligere å skille mellom ekte og falske overgrep, noe som vil vanskeliggjøre etterforskningen. De råder foreldre til å være forsiktige med deling av bilder på sosiale medier. Sikkerhetsrådgivere understreker at deling av bilder kan få store konsekvenser for barn. Redd Barna ser også en økning i kunstig overgrepsmateriale og mener at de digitale plattformene må ta ansvar og lovreguleres for å beskytte barn.
2 måneder siden
Den kinesiske KI-plattformen DeepSeek har skapt bekymring på grunn av sin omfattende datainnsamling og lagring i Kina. Tjenesten samler inn personopplysninger, inkludert IP-adresser og tastetrykk, og deler data med kinesiske myndigheter. Flere mediehus har frarådet sine ansatte å bruke appen, og en KI-ekspert beskriver den som skremmende. DeepSeek sensurerer også informasjon som er kritisk til kinesiske myndigheter, noe som har ført til sterk kritikk.
1 måned siden
Nye retningslinjer i Oslo kommune forbyr fastmonterte kameraer i idrettsanlegg, noe som har skapt sterke reaksjoner. Begrunnelsen er hensynet til personvern for barn og unge. Idrettsklubber, som Manglerud Star, frykter at dette vil ramme både toppidretten og muligheten til å vise seg frem. Oslo Idrettskrets jobber med et forslag om kameraer som kan lukkes inne, for å løse kommunens bekymringer. Kommunen er åpen for å diskutere løsninger som sikrer personvern og sikkerhet, spesielt etter avsløringer om at mange av de tidligere kameraene var kinesiske.
3 måneder siden
Den nye kinesiske KI-tekstroboten DeepSeek har skapt bekymring blant eksperter på grunn av personvernhensyn. Tjenesten lagrer data i Kina og sensurerer Kina-kritisk innhold. Datatilsynet har foreløpig ikke nok informasjon til å vurdere om DeepSeek overholder europeisk personvernlovgivning. Det advares mot å dele sensitiv informasjon med tjenesten. DeepSeek har åpen kildekode, men er ikke trygg å bruke for de uten teknisk kompetanse.
1 måned siden
Norske skoler har tatt i bruk Microsoft Teams-funksjonen «Reflect» for å registrere elevers følelser, der elevene velger smileys og følelsesord for å uttrykke hvordan de har det. Lærere får tilgang til disse svarene gjennom grafer og statistikk. Elevorganisasjonen og Lektorlaget har uttrykt bekymring for personvern, risiko for misbruk, og at elevene kanskje ikke er klar over at lærerne kan se svarene deres. Microsoft hevder at verktøyet hjelper elevene med å utvikle sitt emosjonelle språk og gir lærerne nyttig tilbakemelding. Forbrukerrådet stiller spørsmål ved innsamlingen av følelsesdata og antyder at tjenesten kan være problematisk i henhold til personopplysningsloven. Kunnskapsministeren vurderer nå å innføre felles støttetjenester for personvern og IT-sikkerhet i skolenes digitale verktøy.