Norske skoler har tatt i bruk Microsoft Teams-funksjonen «Reflect» for å registrere elevers følelser, der elevene velger smileys og følelsesord for å uttrykke hvordan de har det. Lærere får tilgang til disse svarene gjennom grafer og statistikk.
Elevorganisasjonen og Lektorlaget har uttrykt bekymring for personvern, risiko for misbruk, og at elevene kanskje ikke er klar over at lærerne kan se svarene deres. Microsoft hevder at verktøyet hjelper elevene med å utvikle sitt emosjonelle språk og gir lærerne nyttig tilbakemelding.
Forbrukerrådet stiller spørsmål ved innsamlingen av følelsesdata og antyder at tjenesten kan være problematisk i henhold til personopplysningsloven. Kunnskapsministeren vurderer nå å innføre felles støttetjenester for personvern og IT-sikkerhet i skolenes digitale verktøy.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Datatilsynet har startet et større tilsyn i 50 norske kommuner for å undersøke personvern og datasikkerhet i skolenes bruk av digitale læringsverktøy. Tilsynet kommer som følge av bekymring for at digitaliseringen har gått på bekostning av elevenes personvern. Datatilsynet mener det er mangel på kompetanse og ressurser i kommunene for å ivareta personvernet, og at mange kommuner mangler oversikt over hvilke personopplysninger som behandles. Tilsynet vil starte med en brevkontroll der kommunene må svare på spørsmål om etterlevelse av personvernregler, og deretter vil noen kommuner få stedlige tilsyn. Målet er å gi kommunene veiledning og lage en samlerapport med funn.
2 måneder siden
Barnehageansatte er bekymret for at bruk av private mobiltelefoner til dokumentasjon og deling av bilder av barn utsetter dem for sikkerhetsrisiko. Jobbtelefonene er ofte ikke gode nok, og ansatte føler seg tvunget til å bruke sine private enheter, noe som øker risikoen for spredning av sensitiv informasjon. Datatilsynet anbefaler å unngå dette, men har ikke prioritert tilsyn i barnehagesektoren. Utdanningsforbundet støtter et forbud mot bruk av privattelefoner og etterlyser tydeligere retningslinjer for å ivareta barnas personvern og sikkerhet. Flere barnehageansatte er bekymret for hva som skjer dersom telefonen blir hacket eller stjålet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres muligheter for å kontrollere barnas mobilbruk, særlig i skolesammenheng, ved hjelp av verktøy som Google Family Link og Apples Familiedeling. Disse verktøyene tilbyr funksjoner for å begrense skjermtid, overvåke appbruk og filtrere innhold. En undersøkelse viser at norske foreldre er opptatt av nettvett og tar ansvar ved å snakke med barna om sikkerhet på nett. Mange skoler har innført mobilforbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger om å regulere mobilbruk for å forbedre læringsmiljøet. Oslo har innført et kommunalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolene.
2 måneder siden
I 2024 har vold og trusler mot lærere og skoleansatte i Oslo nådd et rekordhøyt nivå, med 7835 registrerte hendelser. Utdanningsetaten i Oslo presenterte statistikken som viser en økning fra tidligere år, der assistenter i skole og AKS er mest utsatt. Utdanningsforbundet mener dette delvis skyldes bedre rapportering, men understreker at mange ansatte ikke tør å stå frem. En lærer deler sine erfaringer med vold i en spesialklasse og behovet for bedre verktøy for å håndtere slike situasjoner. Tiltak som obligatorisk kursing er iverksatt, men utviklingen gjenspeiler en samfunnstrend som også påvirker skolen.
4 måneder siden
Googles nylig lanserte nynorsk stavekontroll for skoleelever har vist seg å være svært mangelfull, ifølge Språkrådet. En undersøkelse avdekket at programmet ikke oppdager de fleste feil, og til og med markerer korrekte nynorskord som feil. Dette bryter med opplæringsloven, som krever like god skrivehjelp for bokmål og nynorsk. Lærere har rapportert at stavekontrollen er mer villedende enn nyttig, og noen skoler har skrudd den helt av. Google erkjenner problemene og lover å forbedre nynorskstøtten gjennom kommende oppdateringer.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler, noe som har ført til sterke reaksjoner blant elever, lærere og lokalsamfunn. Bakgrunnen for forslaget er synkende elevtall og et behov for å redusere kostnader. De berørte skolene er Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata. Ansatte og elever uttrykker sorg og bekymring, mens lokalsamfunn frykter tap av viktige samlingspunkter. Byrådet forsikrer at ingen ansatte vil miste jobben og at forslaget skal gjennomgå en bred høringsrunde før endelig avgjørelse tas i bystyret.
3 måneder siden
En kronikk på NRK Ytring beskriver hvordan mange lærere opplever en krise i klasserommet, med elever som er mer opptatt av mobiltelefoner og sosiale medier enn undervisningen. Lærere vegrer seg for å gripe inn, og forfatteren av denne artikkelen mener at dette er et problem. Han argumenterer for at ansvaret for læring er delt, og at lærere må ta ansvar for å skape et godt arbeidsmiljø. Det foreslås å fjerne slagordet «ansvar for egen læring» og innføre et tydeligere regelverk med læreren som kontrollør. Artikkelen tar også til orde for å differensiere skoletilbudet og tilby alternativer til den tradisjonelle undervisningen for å engasjere elever som lett faller inn i skjerm-apati.
4 måneder siden
Flere videregående skoler, som Kongsbakken i Tromsø, har redusert bruken av karakterer for å fremme læring og redusere stress. Tiltaket innebærer å erstatte løpende karakterer med muntlige og skriftlige tilbakemeldinger. Mens noen elever opplever mindre press, føler andre økt usikkerhet om egen faglige utvikling. Forskning viser at tiltaket kan fungere hvis lærerne gir klare tilbakemeldinger, men mange skoler mangler opplæring og felles praksis. Lærere og elever etterlyser mer støtte og involvering i prosessen. Tiltaket omtales som en grasrotbevegelse, og forskere anbefaler fleksibilitet og god kommunikasjon for å tilpasse tiltaket til ulike behov.
3 dager siden
KrF ønsker å forby Pride-flagget i norske skolegårder. Dette forslaget møter sterk motstand fra flere hold.
3 måneder siden
Etter at en svensk skole innførte mobilforbud, oppdaget de at elevene hadde problemer med å lese analoge klokker. Elevene var bekymret for å komme for sent til timene fordi de ikke forsto de analoge klokkene i korridorene. Skolen måtte derfor sette opp digitale klokker som et supplement. En lignende situasjon oppsto ved en norsk skole, der de også oppdaget at elevene manglet kunnskap om analoge klokker etter innføring av mobilforbud. Rektoren ved den norske skolen mener dette viser at mobilforbud i skolen kan bidra til at elevene lærer seg å lese analoge klokker, men synes det er trist at ungdom ikke lærer dette hjemme.