En Civita-rådgiver argumenterer for at Oslo er en viktig økonomisk motor, og avliver myter om at hovedstaden ikke skaper verdier. Han fremhever at Oslo er trendy, produktiv, lønnsom og attraktiv, med en verdiskapning på 1,3 millioner kroner per sysselsatt.
Privat sektor dominerer med 75 prosent av sysselsatte. Artikkelen viser til at verdiskapning ikke bare handler om fysisk produksjon, men også kunnskap og tjenester.
Statistikk fra SSB viser at Oslo har den høyeste verdiskapningen per innbygger i landet, nesten dobbelt så høy som Nord-Norge. Det er også en debatt om by versus land, der Oslo blir fremstilt som en økonomisk motor.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser store forskjeller i verdiskapning mellom norske fylker i 2022. Oslo, Rogaland og Vestland hadde en vekst på rundt 8 prosent, mens Innlandet hadde en vekst på kun 1,1 prosent. Oslo skiller seg ut med en verdiskapning per innbygger som er nesten dobbelt så høy som de fleste andre fylker. Forskjellene reduseres når man ser på verdiskapning per sysselsatt, noe som henger sammen med høyere sysselsetting og lavere andel eldre og barn i Oslo. Ifølge en Civita-rådgiver skyldes ikke Oslos posisjon at hovedkontorer er lagt til Oslo, da SSBs metode fordeler omsetning på alle produksjonsenheter.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer boligprisutviklingen i Oslo, sammenlignet med Bergen og Trondheim. Boligprisene i Oslo har steget betydelig mer enn i de andre storbyene de siste ti årene, samtidig som det er bygget færre boliger per innbygger. Dette har ført til et stort press i boligmarkedet, spesielt for små leiligheter. Eksperter forventer en fortsatt sterk prisvekst i Oslo i 2025. Redusert egenkapitalkrav for boliglån kan ha begrenset effekt i Oslo på grunn av de høye prisene. Enkelte politikere mener det offentlige må bidra med rimelige boliger for å dempe prisveksten.
4 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at Oslo skiller seg ut med høy bruk av private helseaktører for ressurskrevende tjenester. Seks av ti brukere i Oslo får tjenester fra private, sammenlignet med to av ti nasjonalt. Dette fører til milliardutbetalinger via en statlig tilskuddsordning, der kommunene får tilbakebetalt en stor andel av kostnadene. Flere bydeler i Oslo sliter med å kontrollere kostnader og kvalitet, og eksperter mener ordningen gir lite insentiv til å holde kostnadene nede. Helsedirektoratet mangler oversikt over kommunenes bruk av private aktører, noe som bekymrer flere politikere.
4 måneder siden
Oslo kommune skal bruke nesten to millioner kroner på et lysshow på nyttårsaften, noe som har skapt sterke reaksjoner fra Rødt. Siavash Mobasheri i Rødt mener dette er sløsing og feil prioritering av midler, spesielt i en tid hvor kommunen har økonomiske utfordringer. Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) forsvarer derimot lysshowet, og argumenterer for at det er en viktig markering av nyttår. Han påpeker at det er en mer moderne og støyvennlig løsning enn det tradisjonelle fyrverkeriet. Kostnaden for lysshowet er betydelig høyere enn for tidligere fyrverkeri.
4 måneder siden
Kongsberg har passert Bærum som Norges aksjehovedstad, med en gjennomsnittlig aksjeformue på 900.000 kroner per investor. Mye av aksjeformuen er knyttet til Kongsberg Gruppen, som har hatt en enorm vekst på børsen. Til tross for den økonomiske oppturen i næringslivet, sliter kommunen med økonomisk ubalanse, lav skatteinngang og debatt om nedleggelser. Det er også en tydelig forskjell i aksjeeierskap mellom øst- og vestsiden av byen, der østsiden har høyest formue. Kommunen jobber med å tiltrekke seg pendlere for å øke skatteinntektene.
3 måneder siden
En ny sykepleierindeks fra Eiendom Norge viser at en sykepleier kun har råd til 2 prosent av boligene i Oslo. Indeksen måler hvor stor andel av boligene som er tilgjengelig for enslige med vanlige inntekter. Boligmarkedet er generelt tilgjengelig i Norge, men Oslo skiller seg ut med høye priser. For å finansiere en bolig i Oslo, bør man ha en årslønn på 760.000 kroner, mens det i Porsgrunn/Skien er tilstrekkelig med 395.000 kroner. Det har vært en bedring i boligmarkedet rundt Oslo de siste årene, spesielt i Follo og Romerike.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Kjetil Knutsen sin økonomiske innvirkning på Bodø/Glimt, hvor han er best betalte trener og har skapt store verdier for klubben. Ifølge en investeringsdirektør har Knutsen skapt verdier for én milliard kroner. Samtidig belyser den den økonomiske nedgangen Rosenborg har hatt de siste årene, og hvordan de har mistet sitt økonomiske forsprang i norsk fotball. Bodø/Glimt har gått fra å være en utfordrer til å bli en dominerende kraft, mens Rosenborg sliter med underskudd og gjeld.
4 måneder siden
Boligprisene har økt i Norge i 2024, men den nasjonale prisindeksen domineres av storbyene, spesielt Oslo. Dette skaper et bilde som ikke nødvendigvis gjenspeiler situasjonen i distriktene, der prisveksten er lavere og omsetningstiden lengre. Indeksen er volumvektet, noe som betyr at områder med mange omsetninger, som Oslo, får større innflytelse. Det er også betydelige forskjeller i prisutviklingen mellom fylker, bydeler og selv innad i de enkelte områdene. Boliger med usentral beliggenhet og større leiligheter kan oppleve lengre salgstid.
28 dager siden
Prisene på brukte OBOS-boliger har steget markant, både i Oslo og på landsbasis. Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS påpeker at veksten er sterkere enn normalt for mars måned. Hun mener god reallønnsvekst, et sterkt arbeidsmarked og forventninger om rentekutt bidrar til prisveksten. Monsvold fremhever også at lav boligbygging i Oslo, spesielt av mindre boliger tilpasset aleneboende, presser prisene oppover. Hun mener dagens boligbygging ikke samsvarer med husholdningenes behov og økonomiske muligheter, og at dette vil fortsette å drive prisene opp i årene som kommer.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konflikt rundt Oslos økonomiske situasjon, der Stortinget har vedtatt økt skatteutjevning som fører til at Oslo må spare penger. Forslag om å utsette eller utrede en særskilt støtteordning for Oslo ble nedstemt av regjeringspartiene Ap og Sp, samt SV. Dette har ført til kritikk fra opposisjonen, som mener at de rødgrønne politikerne forsøker å unndra seg ansvar for situasjonen. Artikkelen peker også på at store investeringsprosjekter i Oslo, som Fornebubanen og Ny vannforsyning, bidrar til kommunens økonomiske utfordringer.