Utenriksminister Espen Barth Eide deltar på G20-møte og diskuterer Europas sikkerhet i lys av Donald Trumps uttalelser om Ukraina. Eide understreker at vestlige land vurderer nye sikkerhetsstrategier for Europa.
Statsviter Iver B. Neumann tar til orde for en europeisk hær, men Eide avviser dette og holder fast ved Nato-samarbeidet.
Diskusjoner om å sende soldater til Ukraina pågår, men det er enighet om at det er for tidlig å konkretisere planene. Eide tilbakeviser også Trumps påstander om Zelenskyj og understreker at Russland er problemet i konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er i Kyiv og kommenterer USAs nedsettende omtale av europeiske NATO-allierte. Han understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, men advarer mot konflikter innad i den vestlige alliansen. Eide uttrykker bekymring over USAs skepsis til europeisk integrasjon og viktigheten av transatlantisk samarbeid. Samtidig anerkjenner han at Europa bør betale mer for sitt eget forsvar. Eide har hatt samtaler med ukrainske myndigheter om fredsforhandlingene, og understreker viktigheten av ikke å være naiv overfor Russland, samtidig som han fremhever Ukrainas ønske om en rettferdig og varig fred.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide kommenterer situasjonen rundt Ukraina-forhandlingene under sikkerhetskonferansen i München. Stoltenberg understreker at Ukrainas styrke på slagmarken vil påvirke utfallet av forhandlingene, og viktigheten av at Ukraina overlever som en selvstendig stat. Eide fremhever at USAs allierte er tydelige på at Ukraina må inkluderes i møtene, og at Europa må bidra. Han beskriver også usikkerheten rundt USAs signaler og Trumps rolle i de kommende forhandlingene, og at dette er en vekker for Europa.
2 måneder siden
Statsminister Støre, finansminister Stoltenberg og utenriksminister Eide deltar på sikkerhetskonferansen i München for å diskutere sikkerhetspolitikk med verdensledere. Sentrale temaer er Ukraina-krigen, handelspolitikk og Donald Trumps politikk. Eksperter mener Norge må jobbe for å moderere Trump og søke tettere samarbeid med Europa, da USA under Trump anses som upålitelig. Norge vil også forsøke å unngå en tollskvis mellom EU og USA, samt fremme en samstemt europeisk holdning til Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
En forsker ved Fridtjof Nansens Institutt argumenterer for at Norge bør diskutere EU-medlemskap på nytt, spesielt fordi Nato svekkes og Norge ikke inviteres til viktige møter om europeisk sikkerhet. Han kritiserer Ap og Høyre for manglende vilje til å debattere EU-spørsmålet. Utenriksministeren (Ap) mener derimot at Europa kan styrke sin sikkerhet uten EU-medlemskap. Samtidig foreslår Ukrainas president Zelenskyj at Europa oppretter en egen hær, mens Storbritannia understreker behovet for fortsatt samhold mellom Europa og USA.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina under G20-møtet i Johannesburg, og kaller dem russisk propaganda. Eide uttrykker bekymring for at Kina vil fylle tomrommet etter USA i verdenspolitikken, og understreker behovet for internasjonalt samarbeid og at Europa må ta mer ansvar. Han oppfordrer norsk næringsliv til å investere mer i utviklingsland, spesielt i Afrika, hvor han forventer stor økonomisk vekst. Eide fremhever at Norge sees som en ryddig aktør som lytter til afrikanske prioriteringer, noe som kan åpne dører for norsk næringsliv.