Klesgiganten Shein avviser anklager om tvangsarbeid i Kina og understreker nulltoleranse. Amnesty International krever åpenhet om leverandørkjeder og fabrikkinspeksjoner, spesielt i Xinjiang, der det er påstander om tvangsarbeid.
En undersøkelse viser at arbeidere jobber opptil 75 timer i uken. Selskapet møter også motstand fra miljøorganisasjoner, men investerer 200 millioner euro i sirkulær økonomi.
Shein mener tollpolitikk fra USA ikke vil bremse dem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
3 måneder siden
En BBC-reportasje avslører at arbeidere ved Sheins fabrikker i Kina jobber opptil 75 timer i uken, noe som er i strid med kinesisk arbeidsmiljølov. I «Shein-landsbyen» i Guangzhou ligger rundt 5000 fabrikker som leverer til netthandelsgiganten. Arbeiderne tjener svært lite, ned til 1,5 til 3 kroner per T-skjorte. Shein har innrømmet barnearbeid hos underleverandører og anklages for bruk av tvangsarbeid og kreftfremkallende kjemikalier. Selskapet møter politisk skepsis i forbindelse med sin planlagte børsnotering i London.
5 dager siden
Sportskjeden Stadion har bedt om møte med Posten etter at Posten inngikk en distribusjonsavtale med den kinesiske nettbutikken Temu uten å gjennomføre aktsomhetsvurderinger. Stadion reagerer på at Posten, som er en statlig aktør, ikke følger kravene i Åpenhetsloven om å undersøke leverandørers arbeidsforhold og menneskerettigheter. Stadion mener Temu ikke oppfyller europeiske standarder og at avtalen skaper urettferdig konkurranse, siden Temu slipper tekstiltoll som norske aktører må betale. Posten forklarer at Temu er en kunde, ikke en leverandør, og at de kun frakter pakker uten å kunne kontrollere innholdet. Posten ser frem til møtet med Stadion for å svare på spørsmål. Stadion vurderer nå nøye om de skal fortsette samarbeidet med Posten Bring på bakgrunn av denne saken.
3 måneder siden
Fornybarselskapet Scatec opererer i utviklingsland og kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor det er høy risiko for menneskerettighetsbrudd, spesielt tvangsarbeid. En intern vurdering viser at selskapet møter ulike menneskerettighetsrisikoer i sin verdikjede, spesielt knyttet til solcellemoduler fra Kina. Scatec kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor en stor andel av polysilisium kommer fra Xinjiang-regionen, kjent for tvangsarbeid. Selskapet hevder å ha omfattende prosedyrer for å unngå menneskerettighetsbrudd, men vil ikke oppgi leverandører av konkurransehensyn. Scatec har trappet opp granskingen av leverandører siden 2021 og har en varslingskanal for å rapportere mistenkelige aktiviteter. Selskapet understreker at de ikke har avdekket brudd på menneskerettigheter knyttet til produktene de kjøper, men innrømmer at de ikke hadde like omfattende undersøkelser før 2021.
2 måneder siden
Markedsrådet har opphevet et gebyr på 450.000 kroner som Forbrukertilsynet ila billigkjeden Lager 157 for brudd på åpenhetsloven, etter klager fra elever og Framtiden i våre hender angående arbeidsforholdene i klesproduksjonen. Markedsrådet mente vedtaket manglet tilstrekkelig lovhjemmel. Forbrukertilsynet kan ikke overprøve vedtaket, men vil vurdere implikasjonene for fremtidig arbeid med åpenhetsloven. Framtiden i våre hender påpeker at selskapet fortsatt har brutt loven og oppfordrer til fortsatt åpenhet om menneskerettigheter.
2 måneder siden
AF Gruppen er anklaget for overfakturering av den svenske statlige etaten Trafikverket i et stort veiprosjekt i Stockholm. En granskingsrapport fra Ernst & Young (EY) viser en differanse på 280.000 timer mellom fakturert tid og faktisk arbeidstid, noe som tilsvarer en overfakturering på 171 millioner kroner. AF Gruppen avviser anklagene og hevder at faktureringen er i henhold til kontrakten. Trafikverket har hevet kontrakten med AF Gruppen og planlegger å politianmelde saken. En advokat understreker viktigheten av at den som granskes får mulighet til å svare på anklagene før konklusjoner trekkes.
3 måneder siden
Den svenske avisen Aftonbladet har avslørt at returnerte klær fra nettbutikken Shein ikke blir videresolgt i Europa, slik selskapet hevder. Ved hjelp av AirTags sporet journalister fem returnerte klesplagg. Sporene viste at klærne reiste over kontinenter, via smuglerruter og til store lagre. Et av plaggene ble fraktet 21.314 kilometer over åtte måneder. Mye av returvarene ender opp på søppelfyllinger i Atacama-ørkenen i Chile, mens andre smugles til Bolivia. Shein hevder at 90 prosent av returene i Europa blir pakket om og solgt på nytt, men Aftonbladets undersøkelse viser noe annet.
4 måneder siden
Klesmerket Djerf Avenue anklages for å underbetale modeller og tilby klær som betaling i stedet for lønn. Modellbyrået FYE Management hevder Djerf Avenue kontaktet modeller direkte etter å ha fått vite byråets priser. Flere modeller bekrefter å ha fått for dårlig betalt. Djerf Avenue avviser anklagene om utnyttelse, og hevder de har handlet i tråd med modellens ønsker. Selskapet erkjenner å ha tilbudt klær som betaling tidligere, men sier de har sluttet med denne praksisen og nå betaler lønn på lik linje med resten av bransjen.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.