En BBC-reportasje avslører at arbeidere ved Sheins fabrikker i Kina jobber opptil 75 timer i uken, noe som er i strid med kinesisk arbeidsmiljølov. I «Shein-landsbyen» i Guangzhou ligger rundt 5000 fabrikker som leverer til netthandelsgiganten.
Arbeiderne tjener svært lite, ned til 1,5 til 3 kroner per T-skjorte. Shein har innrømmet barnearbeid hos underleverandører og anklages for bruk av tvangsarbeid og kreftfremkallende kjemikalier.
Selskapet møter politisk skepsis i forbindelse med sin planlagte børsnotering i London.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om tvangsarbeid i Kina og understreker nulltoleranse. Amnesty International krever åpenhet om leverandørkjeder og fabrikkinspeksjoner, spesielt i Xinjiang, der det er påstander om tvangsarbeid. En undersøkelse viser at arbeidere jobber opptil 75 timer i uken. Selskapet møter også motstand fra miljøorganisasjoner, men investerer 200 millioner euro i sirkulær økonomi. Shein mener tollpolitikk fra USA ikke vil bremse dem.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
9 dager siden
Temu leverer over 11 millioner pakker til norske hjem hvert år med svært lave priser, men produktene er ofte problematiske. Mange varer inneholder giftige stoffer, mangler CE-merking og bidrar til miljøforurensning. Artikkelen dokumenterer også dårlige arbeidsforhold i fabrikkene som leverer til Temu, inkludert lange arbeidsuker, lav lønn, straff for feilproduksjon og barnearbeid. Forfatteren oppfordrer forbrukere til å reflektere over konsekvensene av sine kjøp og ber myndighetene om å fjerne Temu fra VOEC-ordningen og innføre avgifter som reflekterer de reelle kostnadene. Det understrekes at målet ikke er å straffe forbrukerne, men å skape rettferdige rammevilkår som beskytter både mennesker og miljø. Artikkelen avslutter med en sterk oppfordring til handling, og påpeker at det verste er å ikke gjøre noe til tross for kunnskap om problemene.
9 dager siden
Kinesiske TikTok-brukere hevder å være underleverandører for luksusmerker som Hermès og Gucci, og tilbyr nå varer direkte til forbrukere til svært lave priser, som en respons på Trumps tollsatser. Det påstås at man kan kjøpe Hermès-vesker for et par dollar uten logo. Norske myndigheter er bekymret for miljøgifter i disse billigvarene. Videoenes troverdighet er usikker, og det spres feilinformasjon om at Kina har legalisert salg av kopivarer. Luksusmerker benekter å produsere kopivarer.
2 måneder siden
A-krimsenterets kontroller i Tønsberg har avslørt omfattende lovbrudd i hyttebyggingsbransjen. Utenlandske arbeidere blir grovt utnyttet med lønninger helt ned til 74 kroner timen, noe som er under halvparten av minstelønnen. Mange firmaer bryter HMS-regler, unnlater å betale skatt, og noen blir anmeldt til politiet. Kontrollene har hatt en viss forebyggende effekt, men myndighetene understreker at kontinuerlig innsats er nødvendig for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
3 måneder siden
Fornybarselskapet Scatec opererer i utviklingsland og kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor det er høy risiko for menneskerettighetsbrudd, spesielt tvangsarbeid. En intern vurdering viser at selskapet møter ulike menneskerettighetsrisikoer i sin verdikjede, spesielt knyttet til solcellemoduler fra Kina. Scatec kjøper solcellemoduler fra Kina, hvor en stor andel av polysilisium kommer fra Xinjiang-regionen, kjent for tvangsarbeid. Selskapet hevder å ha omfattende prosedyrer for å unngå menneskerettighetsbrudd, men vil ikke oppgi leverandører av konkurransehensyn. Scatec har trappet opp granskingen av leverandører siden 2021 og har en varslingskanal for å rapportere mistenkelige aktiviteter. Selskapet understreker at de ikke har avdekket brudd på menneskerettigheter knyttet til produktene de kjøper, men innrømmer at de ikke hadde like omfattende undersøkelser før 2021.
4 måneder siden
Nettbutikken Temu er svært populær i Norge på grunn av sine lave priser, men dette skaper utfordringer for norske butikker. Politikere kritiserer Temu for å ikke følge samme regler som norske bedrifter, spesielt knyttet til åpenhetsloven og arbeidsforhold. Temu avviser kritikken og hevder at de følger lover og regler. Samtidig har flere forbrukere sluttet å handle fra Temu på grunn av bekymringer rundt kvalitet og potensielt skadelige stoffer. Det er også diskusjon om toll på tekstiler for å jevne ut konkurransevilkårene.
3 måneder siden
Den svenske avisen Aftonbladet har avslørt at returnerte klær fra nettbutikken Shein ikke blir videresolgt i Europa, slik selskapet hevder. Ved hjelp av AirTags sporet journalister fem returnerte klesplagg. Sporene viste at klærne reiste over kontinenter, via smuglerruter og til store lagre. Et av plaggene ble fraktet 21.314 kilometer over åtte måneder. Mye av returvarene ender opp på søppelfyllinger i Atacama-ørkenen i Chile, mens andre smugles til Bolivia. Shein hevder at 90 prosent av returene i Europa blir pakket om og solgt på nytt, men Aftonbladets undersøkelse viser noe annet.
2 måneder siden
Posten har inngått en distribusjonsavtale med den kinesiske netthandelsplattformen Temu, kjent for sine lave priser. Dette skjer til tross for bekymringer om potensielt helseskadelige stoffer i Temus produkter, noe som har ført til økte stikkprøvekontroller initiert av Klima- og miljøministeren. Næringsdepartementet, som eier Posten, understreker at selskapet selv er ansvarlig for å sikre at driften overholder lover og regler. Posten begrunner avtalen med den økende netthandelen fra utlandet og et ønske om å opprettholde et høyt aktivitetsnivå. Virke anslår at Temu sender over 11 millioner pakker årlig til Norge, og argumenterer for at tollfritaket i VOEC-ordningen bør fjernes.
2 måneder siden
Høyre anklager regjeringen for å være for ettergivende i kampen mot arbeidslivskriminalitet, etter at A-krimsenteret avdekket urovekkende lav lønn i hyttebyggerbransjen. A-krimsenteret i Tønsberg har kontrollert over 140 virksomheter og 240 arbeidstakere i Buskerud, og avdekket lønninger ned til 74 kroner timen. Høyre mener regjeringen har kastet bort tid og ressurser på feil prioriteringer, og krever mer ressurser til A-krimsentrene, Arbeidstilsynet og politiet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak for å styrke arbeidsfolks rettigheter og bekjempe kriminalitet i byggenæringen, inkludert økte ressurser til Arbeidstilsynet.