Jan Petter Sissener kritiserer NRKs «Debatten» for å ha skapt unødvendig frykt rundt USAs økonomiske situasjon etter Trumps uttalelser om mulig mislighold av statsgjeld. Økonomieksperter i programmet advarte om alvorlige konsekvenser, men Sissener mener dette er et usannsynlig scenario.
Han tror Trump vil prioritere børsens utvikling og at USA vil betale sin gjeld. Sissener mener også man må vise forståelse for at Trump vil kutte i statsgjelden.
Finansforsker Espen Henriksen støtter Sissener og påpeker at et mislighold vil være skadelig for USA. NRK forsvarer sendingen med at temaet er relevant og at det ble tatt forbehold om usikkerheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps uttalelser om USAs gjeld, advarte eksperter om potensielle katastrofale følger for verdensøkonomien. Sentralt står tilliten til amerikanske statsobligasjoner, som fungerer som en grunnpilar i det globale finansielle systemet. Dersom land som Kina skulle dumpe sine obligasjoner, kan det utløse en gigantisk salgsbølge og skyte rentene i været. Financial Times påpeker at dette kan skje raskt og brutalt. Sjeføkonom Kjersti Haugland spår rentekutt fra Norges Bank, men er usikker på effekten, og frykter at Oljefondet kan tappes.
2 måneder siden
President Donald Trump har antydet at deler av USAs statsgjeld kan være basert på svindel, og har varslet en etterforskning av gjeldsutbetalingene. Uttalelsene har skapt forvirring og bekymring blant eksperter, som frykter at dette kan undergrave tilliten til amerikansk økonomi. En betydelig del av USAs gjeld er til utlandet, inkludert Norge som har utestående 1800 milliarder kroner. Markedet ser foreløpig ikke ut til å ta Trumps uttalelser alvorlig, men analytikere advarer om at slike utspill i seg selv kan skape uro og usikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til USAs store statsgjeld og spekulasjoner om at Trump vurderer å misligholde deler av den. USA har verdens største gjeld, og selv om landet i teorien kan trykke mer penger, vil et mislighold skape store problemer. Et slikt grep kan føre til høyere renter, børsfall og svekket tillit til dollaren. Det spekuleres i at utenlandske obligasjonseiere kan bli tvunget til å forlenge løpetiden på sine lån, noe som i teorien vil redusere rentebetalingene. Økonomer advarer om at dette kan føre til en omfattende dollarkrise og økonomisk uro over hele verden.
27 dager siden
Donald Trumps planlagte tollsatser på import til USA skaper uro blant investorer som frykter en global handelskrig. Mens markedet skjelver, forsvarer sjeføkonom Elisabeth Holvik Trumps politikk, og mener USA må endre kurs for å redusere sitt store budsjettunderskudd. Hun mener lave tollsatser har vært en del av USAs politikk siden andre verdenskrig, men at situasjonen nå krever endring. Handelsbankens sjeføkonom Marius G. Hov er uenig, og mener lav sparing er hovedårsaken til handelsunderskuddet. Økonomihistoriker Einar Lie kritiserer også Holvik, og mener skattepolitikken er en mer nærliggende årsak. Usikkerheten har ført til økt uro i aksje- og valutamarkedene.
22 dager siden
Fondsforvalter Jan Petter Sissener advarer mot usikkerhet i markedet på grunn av økte tollsatser og potensiell handelskrig. Han mener det er vanskelig å si om bunnen er nådd, og ser en mulighet for en reprise av finanskrisen i 2008. Sissener mener norske myndigheter overdriver frykten for å bli stengt ute fra Europa, og råder småsparere til å sitte stille i båten og eventuelt kjøpe mer når situasjonen er klarere. Regjeringen jobber for å sikre Norges interesser i møte med EUs svar på USAs tollsatser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymring for stigende renter i USA og Norge i forbindelse med Donald Trumps kommende presidentskap. Den amerikanske tiårs statsrenten har steget betydelig den siste måneden, noe som også påvirker norske renter. Økonomer spekulerer i om dette er en 'Trump-effekt', og markedet frykter at Trumps politikk kan føre til høyere gjeld og ytterligere renteøkninger. Norges Bank vurderer å heve rentebanen, og det er usikkerhet rundt renteutviklingen etter et forventet kutt i mars. Dollaren har også styrket seg etter Trumps comeback.
3 måneder siden
Aksjeekspert Robert Næss mener Donald Trumps tale var som forventet, men at manglende fokus på skattekutt og toll har påvirket markedet. Han tror Trumps satsing på oljeboring vil bremse elbilsalget i USA og potensielt påvirke fornybarprosjekter. Næss er skeptisk til Trumps planer om tollsatser mot Mexico og Canada, da dette vil skade USAs økonomi. Han advarer om at en full gjennomføring av Trumps politikk kan føre til en krise i aksjemarkedet, men tror ikke alle uttalelser vil bli realisert.
25 dager siden
Nordea Markets mener frykten for at amerikansk toll skal føre til dramatisk vekstbrems i Norge er overdrevet. Økonomene peker på at eksporten til USA er begrenset, og at EØS-avtalen kan beskytte Norge mot eventuelle mottiltak fra EU. De argumenterer også for at økte forsvarsutgifter i Europa kan kompensere for den negative effekten av tollsatser. Finansministeren har advart mot en trippelskvis, men Nordea deler ikke denne oppfatningen og konkluderer med at Trumps handelskrig neppe vil gi betydelig lavere vekst i Norge.
22 dager siden
Donald Trumps varsel om økte tollsatser har skapt uro i finansmarkedene. Investor Jan Petter Sissener oppfordrer folk til å bevare roen og stiller spørsmål ved om EU bør svare med mottiltak. Han viser til at Taiwan fjernet toll på amerikanske varer som et mulig alternativ. Statsminister Jonas Gahr Støre er i Brussel for å sikre Norges interesser i forbindelse med EUs vurdering av beskyttelsestiltak. Sissener mener Europa bør fokusere på egne utfordringer, som høye energipriser, fremfor å bygge tollmurer.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.