NRK-journalist Yama Wolasmal mottar Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
NRK-journalist Yama Wolasmal (43) tildeles Erik Byes minnepris for 2025. Han mottar prisen for sitt framragende, balanserte, informative og modige virke som utenriksreporter i konfliktområder. Wolasmal er født i Afghanistan, kom til Norge som kvoteflyktning i 1986 og bor i dag i Beirut.
Han har dekket konflikter som Talibans overtakelse av Kabul, krigen i Ukraina og krigen mellom Israel og Hamas. Wolasmal har tidligere mottatt flere priser for sitt journalistiske arbeid. Erik Byes minnepris deles ut årlig på Protestfestivalen i Kristiansand.
Wolasmal mottar prisen fra Erik Byes barn 16. september.
Yama Wolasmal
Erik Bye
Dalai Lama
Kris Kristofferson
Bob Geldof
NRK
Protestfestivalen
VG
Taliban
Riksmålsforbundet
Afghanistan
Norge
Beirut
Kabul
Ukraina
Kristiansand
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
NRK-journalisten Yama Wolasmal tildeles Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt modige arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
4 måneder siden
Dagbladet har kåret Yama Wolasmal til Årets navn for sin balanserte og troverdige dekning av konfliktene i Midtøsten. Wolasmal, som er korrespondent i regionen, rapporterer fra krigsområder og har blitt kjent for sine opplysende rapporter. Han har gitt et ansikt til de kompliserte konfliktene og når ut til et bredt publikum. Hans arbeid er spesielt viktig i en tid med sterk polarisering og informasjonskrig. Wolasmal har også delt personlige erfaringer, som da han måtte få familien sin ut av Beirut etter bombingen i september. Han har vist at journalistikken er viktig for å vise frem virkeligheten og opplyse oss.
24 dager siden
Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen for dokumentaren «The Takeover», som skildrer afghanske kvinners liv under Taliban. Prisen ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg. Hammer håper prisen vil øke oppmerksomheten rundt menneskerettighetsbruddene i Afghanistan. Per Kristian Aale og Vegard Tjørhom mottok hederlig omtale for sine utenriksreportasjer. Juryen understreket betydningen av grundig journalistisk arbeid og langsiktig perspektiv i dekningen av internasjonale saker. Internasjonal Reporter fremmer kvalitet og bevissthet i utenriksjournalistikken.
4 måneder siden
NRK-korrespondenten ble kåret til «Årets navn» av Dagbladet, en overraskelse som kom etter en krevende periode med dekning av krig og kriser. Redaktøren fremhevet korrespondentens evne til å formidle komplekse situasjoner med både forklaring og menneskelighet. Korrespondenten beskriver året som utmattende med stadige historiske omveltninger, spesielt etter Hamas' angrep mot Israel. Han forteller om et møte med håp i Syria, men er samtidig bekymret for landets fremtid. Korrespondenten understreker viktigheten av å formidle mangfoldet i Midtøsten, ikke bare krig, og å vise at de som lider i krig er mennesker som ligner oss.
4 måneder siden
NRK-korrespondent Yama Wolasmal opplevde en dramatisk overgang fra krig til jul i Beirut, etterfulgt av familiens evakuering til Norge. Han beskriver hvordan de måtte forklare krigen for sine barn. Samtidig har Syrias Assad-regime falt, noe som har skapt både glede og bekymring. Wolasmal ser tegn til håp, men frykter en eskalering av konflikten i Midtøsten, spesielt med tanke på en potensiell krig mellom Israel og Iran, som kan involvere USA. Han forventer ikke et fredelig år fremover.
1 måned siden
Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten har vunnet prisen for Årets bilde i Norge med et sterkt fotografi fra krigen i Libanon. Bildet viser en mor som trøster sin skadde datter etter et angrep i Libanon høsten 2024. I tillegg til hovedprisen ble det delt ut priser i flere andre kategorier. Fotografer fra VG utmerket seg med førsteplasser i «Nyhet Norge» og «Sport, nyhet». Dokumentaren «The Takeover», et samarbeid mellom Anders Hammer, Charlotte Cook og VGTV, vant prisen for beste videoreportasje. Espen Rasmussen fra VG mottok også flere priser i ulike kategorier.
1 måned siden
Pressefotografenes Klubb har kåret vinnerne av Årets Bilde 2024. Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten vant den gjeveste prisen for sitt bilde av en jente skadet i et angrep i Libanon. Andre vinnere inkluderer Fredrik Solstad (VG) for 'Nyheit Noreg', Anders Minge (Stavanger Aftenblad) for 'Daglegliv i Noreg', og Øyvind Tveter (Aftenposten) for 'Sport, reportasje'. NRK vant prisen for beste nyhetsvideo. Totalt ble 2545 bilder og 54 videoer vurdert.
4 måneder siden
Fredrik Holme Tombra er ansatt som NRKs nye Ukraina-korrespondent fra 2025. Han kommer fra NRKs sportsavdeling og tar over etter Kari Skeie. Tombra ser frem til å dekke krigen i Ukraina på nært hold og vil fokusere på både de menneskelige lidelsene og den politiske utviklingen. Han har studert internasjonal journalistikk og russisk, og tiltrer stillingen i midten av februar. NRK understreker viktigheten av tilstedeværelse i felt for å gi publikum innsikt.
2 måneder siden
Nettavisen-spaltist Sarah Gaulin er tildelt Fritt Ords Honnør for sitt arbeid med å forsvare ytringsfriheten, særlig knyttet til gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll. Gaulin, som er daglig leder i LIM og tidligere bydelspolitiker, har hatt et sterkt fokus på disse utfordringene. Hun har selv erfart trusler og hets for sine meninger, noe som resulterte i at hun måtte flytte fra Holmlia. Fritt Ord begrunner tildelingen med Gaulins mot og tydelighet i en tid hvor ytringsfriheten opplever økende press. Honnøren består av et beløp på 100.000 kroner.
24 dager siden
Bokanmelder Jon Rognlien er tildelt Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikerpris for 2025 for sitt mangeårige virke som kritiker, blant annet i Dagbladet. Norsk Kritikerlag fremhever hans analytiske evner og dype innsikt i juryens begrunnelse, og beskriver ham som en kritiker som feller dom med solid bakgrunn for egne meninger. Prisen, omtalt som kritikerstandens æres-Oscar, gis uten nominasjon og består av en pengepremie og en bronseskulptur. Rognliens brede erfaring fra ulike kunst- og medieformer, samt hans virke som oversetter, trekkes også frem.