Dagbladet har kåret Yama Wolasmal til Årets navn for sin balanserte og troverdige dekning av konfliktene i Midtøsten. Wolasmal, som er korrespondent i regionen, rapporterer fra krigsområder og har blitt kjent for sine opplysende rapporter.
Han har gitt et ansikt til de kompliserte konfliktene og når ut til et bredt publikum. Hans arbeid er spesielt viktig i en tid med sterk polarisering og informasjonskrig.
Wolasmal har også delt personlige erfaringer, som da han måtte få familien sin ut av Beirut etter bombingen i september. Han har vist at journalistikken er viktig for å vise frem virkeligheten og opplyse oss.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
NRK-journalist Yama Wolasmal mottar Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
1 dag siden
NRK-journalisten Yama Wolasmal tildeles Erik Byes minnepris for 2025. Han hedres for sitt modige arbeid som utenriksreporter i konfliktområder.
4 måneder siden
NRK-korrespondenten ble kåret til «Årets navn» av Dagbladet, en overraskelse som kom etter en krevende periode med dekning av krig og kriser. Redaktøren fremhevet korrespondentens evne til å formidle komplekse situasjoner med både forklaring og menneskelighet. Korrespondenten beskriver året som utmattende med stadige historiske omveltninger, spesielt etter Hamas' angrep mot Israel. Han forteller om et møte med håp i Syria, men er samtidig bekymret for landets fremtid. Korrespondenten understreker viktigheten av å formidle mangfoldet i Midtøsten, ikke bare krig, og å vise at de som lider i krig er mennesker som ligner oss.
4 måneder siden
NRK-korrespondent Yama Wolasmal opplevde en dramatisk overgang fra krig til jul i Beirut, etterfulgt av familiens evakuering til Norge. Han beskriver hvordan de måtte forklare krigen for sine barn. Samtidig har Syrias Assad-regime falt, noe som har skapt både glede og bekymring. Wolasmal ser tegn til håp, men frykter en eskalering av konflikten i Midtøsten, spesielt med tanke på en potensiell krig mellom Israel og Iran, som kan involvere USA. Han forventer ikke et fredelig år fremover.
1 måned siden
Pressefotografenes Klubb har kåret vinnerne av Årets Bilde 2024. Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten vant den gjeveste prisen for sitt bilde av en jente skadet i et angrep i Libanon. Andre vinnere inkluderer Fredrik Solstad (VG) for 'Nyheit Noreg', Anders Minge (Stavanger Aftenblad) for 'Daglegliv i Noreg', og Øyvind Tveter (Aftenposten) for 'Sport, reportasje'. NRK vant prisen for beste nyhetsvideo. Totalt ble 2545 bilder og 54 videoer vurdert.
1 måned siden
Gina Grieg Riisnæs fra Aftenposten har vunnet prisen for Årets bilde i Norge med et sterkt fotografi fra krigen i Libanon. Bildet viser en mor som trøster sin skadde datter etter et angrep i Libanon høsten 2024. I tillegg til hovedprisen ble det delt ut priser i flere andre kategorier. Fotografer fra VG utmerket seg med førsteplasser i «Nyhet Norge» og «Sport, nyhet». Dokumentaren «The Takeover», et samarbeid mellom Anders Hammer, Charlotte Cook og VGTV, vant prisen for beste videoreportasje. Espen Rasmussen fra VG mottok også flere priser i ulike kategorier.
24 dager siden
Anders Sømme Hammer vant Internasjonal Reporter-prisen for dokumentaren «The Takeover», som skildrer afghanske kvinners liv under Taliban. Prisen ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg. Hammer håper prisen vil øke oppmerksomheten rundt menneskerettighetsbruddene i Afghanistan. Per Kristian Aale og Vegard Tjørhom mottok hederlig omtale for sine utenriksreportasjer. Juryen understreket betydningen av grundig journalistisk arbeid og langsiktig perspektiv i dekningen av internasjonale saker. Internasjonal Reporter fremmer kvalitet og bevissthet i utenriksjournalistikken.
12 dager siden
Et hjerteskjærende portrett av ni år gamle Mahmoud Ajjour, en palestinsk gutt som mistet begge armene i et israelsk luftangrep i Gaza, har blitt kåret til World Press Photo of the Year 2025. Fotografiet er tatt av Samar Abu Elouf for New York Times. Juryen fremhever at bildet forteller en sterk historie om krigens konsekvenser for fremtidige generasjoner. Abu Elouf, som selv ble evakuert fra Gaza, bor nå i Doha og dokumenterer livene til skadde palestinere. Andre finalister inkluderte bilder av kinesiske migranter ved grensen mellom USA og Mexico, og tørke i Amazonas.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør. Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer. Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.
4 måneder siden
Språkrådet har kåret «beredskapsvenn» til årets ord for 2024. Ordet kommer fra en brosjyre om egenberedskap som ble sendt ut til alle norske husstander. Språkrådet forklarer at ordet kombinerer det alvorstunge «beredskap» med det nære «venn». Andre nyord som ble nevnt i 2024 er «tilkaringsindustri», «exitskatt», «dyphavsgruvedrift» og «dragedrone», som reflekterer nyhetsbildet preget av økonomi og konflikter. Språkrådet samarbeider med professor Gisle Andersen ved NHH og bruker et dataverktøy for å identifisere nye ord. Fjorårets ord var «KI-generert».