Eksperter fremhever at atomvåpen har fått økt betydning for Norges og Vestens sikkerhet, spesielt som avskrekkingsmiddel mot Russland. Nobels fredspris går i år til japanske tidsvitner som kjemper mot atomvåpen, men eksperter mener et forbud er urealistisk nå.
Reduserte konvensjonelle styrker i Nato og Russlands krig i Ukraina har gjort atomvåpen mer aktuelle. Tidligere avtaler om atomvåpen er fjernet, og flere aktører har nå tilgang til slike våpen.
Nato ser fortsatt atomvåpen som en sikkerhetsgaranti, og Norge har valgt å ikke støtte et internasjonalt forbud, da det kan svekke landets sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
1 måned siden
Norge har valgt å ikke delta som observatør på FNs møte om atomvåpenforbud i New York i år. Beslutningen begrunnes med den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og behovet for samhold innad i Nato. Statssekretær Eivind Vad Petersson understreker at Norge fortsatt ønsker en verden uten atomvåpen, men at Russlands angrepskrig mot Ukraina gjør det nødvendig for Nato-land å stå samlet. Tidligere har statsminister Støre argumentert for at Norge burde delta som observatør for å følge med på nedrustningsdiskusjoner, men understreket samtidig at Norge støtter Natos strategi om mulig bruk av atomvåpen. Regjeringen utelukker ikke at Norge vil delta på fremtidige møter.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina. Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser. Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt NATOs fremtid etter Donald Trumps uttalelser. Eksperter understreker at Norge ikke kan klare seg alene uten allierte, og at landet må øke tempoet i opprustningen og samarbeide tettere med andre europeiske land, spesielt Sverige og Finland. Norge er en viktig alliert for USA som en fremskutt lyttepost mot russiske atomvåpen, og kan varsle et eventuelt angrep. Krigen i Ukraina tærer på Russland, men trusselen fra russiske atomvåpen vedvarer.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at et betydelig antall eksperter frykter en tredje verdenskrig innen 2035, inkludert potensiell bruk av atomvåpen. Utviklingen i Russland, USA og Kina skaper bekymring, og det oppfordres til tiltak for å styrke forsvarsevnen. Enkelte eksperter mener en russisk seier i Ukraina kan øke spredningen av atomvåpen, mens andre understreker viktigheten av et russisk nederlag for å forhindre ytterligere aggresjon. Det foreslås at Norge bør investere i ukrainsk krigsindustri for å bidra til Europas sikkerhet og stabilitet.
1 måned siden
En norsk ekspert mener tettere dialog mellom USA og Russland, selv uten enighet, reduserer faren for atomkrig. Samtaler mellom Trump og Putin har resultert i en begrenset stans i angrep mot energisektoren, og økt kommunikasjonen mellom landene. Moskva og Washington skal opprette ekspertgrupper for å finne en løsning på Ukraina-konflikten. Trump har gitt innrømmelser til Putin, men Zelenskyj har signalisert at Ukraina kan avstå territorier for fred. Russland har åpnet for ukrainsk EU-medlemskap og omtaler ikke lenger Zelenskyj som illegitim.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere et atomvåpenprogram og kjernekraftutbygging for å sikre nasjonal suverenitet i en tid preget av geopolitisk usikkerhet. Den amerikanske dreiningen mot Kina og Russlands aggressive utenrikspolitikk krever at Norge prioriterer sikkerhet, beredskap og realisme. Forfatteren mener Norge har blitt for bortskjemt og må prioritere egne innbyggeres interesser, og foreslår et tettere samarbeid med Norden som et alternativ til EU. Atomvåpen, kombinert med kjernekraft, fremheves som den ultimate sikkerhetsgarantien.
2 måneder siden
En analyse av Russlands atomvåpenpolitikk viser at den er preget av hemmelighold og tvetydighet. Ifølge analysen bruker Putin atomtrusler for å skremme Vesten fra å involvere seg direkte i Ukraina-krigen og begrense våpenstøtten til landet. Russland har delvis lykkes med å skremme Vesten, men støtten til Ukraina har likevel økt. Eksperter frykter at Putin kan eskalere konflikten ytterligere dersom Vesten ikke lar seg skremme, for eksempel med prøvesprengninger eller atomvåpenøvelser. Vestens respons kan påvirke omkostningene ved en russisk eskalering.
4 måneder siden
En atomkrig mellom Russland og NATO vil ha katastrofale konsekvenser globalt, med potensielt milliarder av døde og en global sultkatastrofe. Selv om Norge ikke blir direkte truffet av atomvåpen, vil landet bli hardt rammet av stråling, kuldesjokk, og mangel på nødvendige varer. Nord-Norge er spesielt utsatt på grunn av sin nærhet til russiske atomubåter. Eksperter mener faren for atomkrig er liten, men økt på grunn av Ukraina-krigen, og advarer mot feiltolkninger og teknisk svikt som kan føre til eskalering. Selv et begrenset atomangrep vil ha store konsekvenser for klima og matproduksjon.
4 måneder siden
En ukrainsk tenketankleder, Lesia Ogryzko, mener en fredsavtale med Russland er usannsynlig uten sterke sikkerhetsgarantier. Hun nevner atomvåpen som en mulig, men dårlig løsning for Ukraina, og understreker at tidligere avtaler med Russland ikke har ført til fred. Jurij Buhaj, som jobber i det ukrainske forsvarsdepartementet, påpeker at Ukraina er utslitt etter langvarig krig, og at et NATO-medlemskap er ønskelig for å sikre landets fremtid. Han mener også at Vestens frykt for eskalering har hindret tilstrekkelig støtte til Ukraina. Ogryzko understreker at krigen ikke lenger er en isolert konflikt, da Russland får støtte fra flere land.