En ny forsvarsanalyse fra FFI viser at Russland i økende grad baserer seg på atomvåpen på grunn av redusert konvensjonell kapasitet. Vladimir Putin har endret landets kjernefysiske doktrine, noe som skaper usikkerhet og kan tolkes som et pressmiddel mot vestlige land for å begrense støtten til Ukraina.
Forsker Kjølv Egeland mener folk flest undervurderer risikoen for atomkrig og påpeker at situasjonen er mer alvorlig enn mange innser.
Han ser likevel et forsiktig håp i signaler fra Donald Trump om potensielle nedrustningsforhandlinger med Russland og Kina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En analyse av Russlands atomvåpenpolitikk viser at den er preget av hemmelighold og tvetydighet. Ifølge analysen bruker Putin atomtrusler for å skremme Vesten fra å involvere seg direkte i Ukraina-krigen og begrense våpenstøtten til landet. Russland har delvis lykkes med å skremme Vesten, men støtten til Ukraina har likevel økt. Eksperter frykter at Putin kan eskalere konflikten ytterligere dersom Vesten ikke lar seg skremme, for eksempel med prøvesprengninger eller atomvåpenøvelser. Vestens respons kan påvirke omkostningene ved en russisk eskalering.
4 måneder siden
Eksperter fremhever at atomvåpen har fått økt betydning for Norges og Vestens sikkerhet, spesielt som avskrekkingsmiddel mot Russland. Nobels fredspris går i år til japanske tidsvitner som kjemper mot atomvåpen, men eksperter mener et forbud er urealistisk nå. Reduserte konvensjonelle styrker i Nato og Russlands krig i Ukraina har gjort atomvåpen mer aktuelle. Tidligere avtaler om atomvåpen er fjernet, og flere aktører har nå tilgang til slike våpen. Nato ser fortsatt atomvåpen som en sikkerhetsgaranti, og Norge har valgt å ikke støtte et internasjonalt forbud, da det kan svekke landets sikkerhet.
3 måneder siden
Dommedagsklokken er stilt ett sekund nærmere midnatt, og viser nå 89 sekunder før dommedag. Forskere mener atomtrusselen har økt på grunn av Ukraina-krigen og konflikten i Midtøsten. Disse konfliktene kan eskalere til atomkrig på grunn av feilberegninger eller forhastede beslutninger. Fredsprisen har satt fokus på atomvåpen, men Trumps politikk og Russlands endrede atomdoktrine skaper bekymring. I tillegg vurderer flere land å koble kunstig intelligens med atomvåpen. Nedrustningsavtalen «New START» er i fare, noe som gjør situasjonen svært prekær. Organisasjonen Nei til Atomvåpen mener norske politikere burde gjort mer for nedrustning.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror ikke Donald Trump vil bryte forsvarssamarbeidet med Norge, og fremhever Norges strategiske betydning for USAs sikkerhet, spesielt i nordområdene hvor russiske atomvåpen utgjør en trussel. Kristoffersen avviser Trumps uttalelser om Ukraina som feilaktige. Forsker Karen-Anna Eggen uttrykker bekymring for at Trump deler synspunkter med Putin og kan akseptere russisk desinformasjon om Svalbard. Kristoffersen antar at Trump forstår viktigheten av samarbeidet, men er usikker på interne dynamikker i Trump-administrasjonen. Han er foreløpig ikke bekymret for kutt i det amerikanske forsvaret, men understreker behovet for effektivisering.
11 dager siden
En ny dokumentarfilm advarer om faren for atomkrig, med fokus på Donald Trumps atomvåpenpolitikk og Russlands beslutning om å trekke seg fra prøvestansavtalen for atomprøvesprengninger. Filmen viser de potensielle konsekvensene av en atomdetonasjon, og advarer om at Trumps planer om et rakettforsvarssystem kan øke risikoen for et atomangrep. Eksperter uttrykker bekymring for at Trump kan være mer villig til å bruke atomvåpen, og at hans uforutsigbarhet gjør situasjonen farligere.
2 måneder siden
En telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin, hvor de ble enige om å samarbeide for å avslutte krigen i Ukraina, vekker internasjonal bekymring. Sikkerhetsforsker Karen-Anna Eggen mener dette signaliserer redusert amerikansk tilstedeværelse i Europa, noe som gir Putin mulighet til å oppfylle sine stormaktsdrømmer. Samtalen kommer samtidig som dansk etterretning advarer om at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen få år, gitt manglende amerikansk involvering. Eggen understreker behovet for at Europa ruster opp raskt, men usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte skaper utfordringer. Til tross for press på Russlands økonomi, gir Trumps initiativ Putin et viktig pusterom.
3 måneder siden
En Nupi-forsker mener at Donald Trump har innsett at forhandlinger med Putin om Ukraina blir vanskeligere enn først antatt. Trumps tidsramme for fred har økt fra 24 timer til seks måneder. Det er sprikende meldinger fra russisk hold om et eventuelt møte, og Putin forventes å stille harde krav om Ukrainas nøytralitet og reduserte forsvar. Ukraina på sin side vil kreve sikkerhetsgarantier og en sterk forsvarsevne. En mulig løsning kan være fredsbevarende styrker fra 'russiskvennlige' land i kombinasjon med Nato-styrker. Stemningen i Ukraina er i ferd med å snu, og befolkningen kan være villig til å akseptere tap av territorium for å få fred. Møtet mellom Trump og Putin må finne sted i et nøytralt land.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Russland har gått tilbake til å prioritere kvantitet over kvalitet i krigføringen i Ukraina, men advarer mot å undervurdere det russiske militæret. Han påpeker at signaler fra USA skaper usikkerhet blant ukrainske soldater og mener Norge bør vurdere å gi mer materiell støtte. Kristoffersen tror ikke Russland vil angripe NATO-land, men er bekymret for situasjonen i Moldova og Georgia. Han understreker viktigheten av å forsvare hele norsk territorium og mener atomtrusselen fra Russland må tas alvorlig, uten at det hindrer støtten til Ukraina.
1 måned siden
En norsk ekspert mener tettere dialog mellom USA og Russland, selv uten enighet, reduserer faren for atomkrig. Samtaler mellom Trump og Putin har resultert i en begrenset stans i angrep mot energisektoren, og økt kommunikasjonen mellom landene. Moskva og Washington skal opprette ekspertgrupper for å finne en løsning på Ukraina-konflikten. Trump har gitt innrømmelser til Putin, men Zelenskyj har signalisert at Ukraina kan avstå territorier for fred. Russland har åpnet for ukrainsk EU-medlemskap og omtaler ikke lenger Zelenskyj som illegitim.