TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» har avdekket et undergrunnsmiljø der såkalte «dødshjelpere» tilbyr sine tjenester, noe som har sjokkert det politiske Norge og skapt en ny debatt om aktiv dødshjelp. Flere pårørende etterlyser en ny debatt om aktiv dødshjelp, og flere partier skal diskutere spørsmålet på sine landsmøter.
Høyre-leder Erna Solberg er sterkt imot å utrede aktiv dødshjelp, og frykter at det vil føre til et umenneskelig press på sårbare mennesker. En lokalpolitiker i Venstre med MS mener derimot at Norge trenger å utrede en lovendring for å tilby en verdig død.
KrF-lederen advarer mot aktiv dødshjelp og viser til negative erfaringer fra Nederland, der assistert selvmord har økt blant unge jenter og eldre med demens.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
TV 2 har avdekket et nettverk der personer tilbyr hjelp til selvmord, noe som har ført til sterke reaksjoner fra politikere. Justisministeren kaller det 'forkastelig' og understreker at assistert selvmord er ulovlig i Norge. Flere saker etterforskes av politiet, og det er avdekket at noen av de involverte har utført drap. Frp ønsker en debatt om aktiv dødshjelp, men fordømmer samtidig de kriminelle nettverkene. Justisministeren mener at aktiv dødshjelp ikke bør tillates og at ressurser heller bør brukes på å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.
3 måneder siden
En ny TV-serie og en bok har aktualisert debatten om aktiv dødshjelp i Norge. TV-serien «Norge bak fasaden» viser sterke historier om mennesker som ønsker å avslutte livet på grunn av uutholdelige smerter eller sykdom. En mann med MS forteller om sine lidelser, mens en annen mann beskriver hvordan han hjelper mennesker med å dø, med detaljer som sjokkerer. En annen historie handler om en ung kvinne som fikk hjelp til å dø i Sveits. Selv om en undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter aktiv dødshjelp, vegrer politikere og helsepersonell seg. Artikkelen etterlyser en offentlig utredning for å få i gang en bred debatt om temaet, og stiller spørsmål om hvem som skal utføre aktiv dødshjelp og under hvilke betingelser.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende debatten om aktiv dødshjelp i Norge, der undersøkelser viser at et flertall av befolkningen er positive, i motsetning til mange politikere. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som har vedtatt en slik ordning, mens andre partier vurderer å utrede temaet. TV2-dokumentaren «Dødsenglene» har avdekket et desperat behov for assistert livsavslutning, men også avdekket problematiske metoder. Samtidig øker levealderen, og flere eldre sliter med depresjon og demens, noe som skaper et press for å diskutere vanskelige spørsmål om livskvalitet og verdig død. Frykten for en skråplaneffekt og et «nåtidens ættestup» gjør debatten krevende.
3 måneder siden
En ny TV 2-dokumentar har skapt debatt rundt «dødsengler» som bistår ved selvmord i Norge. En mann er dømt for medvirkning til selvmord etter å ha hjulpet en 76 år gammel kvinne. Foreningen retten til en verdig død mener dette viser behovet for en utredning om aktiv dødshjelp, og sammenligner situasjonen med ulovlige aborter. Legeforeningen er sterkt imot aktiv dødshjelp, og frykter at pasienter kan føle seg som en byrde. De mener lindrende behandling er tilstrekkelig. Foreningen retten til en verdig død argumenterer for at lindrende behandling ikke alltid er nok, og at folk bør få dø på egne premisser.
2 måneder siden
En TV2-dokumentar om aktiv dødshjelp har skapt ny debatt om temaet i Norge, hvor det er ulovlig. Artikkelen argumenterer mot legalisering av aktiv dødshjelp, og fremhever at det kan føre til at flere med psykiske lidelser vil søke om det. Det er også en fare for at pasienter kan føle seg presset til å velge døden for å lette byrden for andre. Artikkelen stiller spørsmål ved hvordan man skal definere hvem som er «syk nok» til å få dødshjelp, og mener at staten skal hjelpe mennesker med å leve, ikke med å dø. Debatten er viktig, men vanskelig å regulere.
2 måneder siden
TV 2 vil ikke dele research-materiale fra dokumentarserien «Norge bak fasaden» med svensk eller norsk politi, til tross for at serien har avdekket alvorlige forhold rundt assisterte selvmord. En sentral person i serien, Steinar Wangen, er varetektsfengslet i Sverige, siktet for drap og medvirkning til selvmord. TV 2 understreker at de har en annen samfunnsrolle enn politiet og vil ikke blande seg inn i etterforskningen. Programredaktør Trygve Rønningen sier at beslutningen om ikke å dele materialet er tatt av TV 2s redaktører, og at han selv som ansvarlig for «Norge bak fasaden» har stått for avgjørelsen. Dokumentaren har skapt stor debatt og avslørt oppsiktsvekkende detaljer.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den vanskelige debatten om dødshjelp i Norge, etter at TV 2 har avdekket useriøse aktører som tilbyr assistert selvmord. Det understrekes at selv om mange er positive til dødshjelp, er det viktig å diskutere etiske aspekter og sikre gode palliative tilbud. Flere land tillater dødshjelp under strenge kriterier, men helsepersonell er generelt skeptiske. Artikkelen argumenterer for at helsevesenet må forbedre lindring i livets sluttfase, og at spørsmålet om dødshjelp må diskuteres åpent.
1 måned siden
En undersøkelse viser at hver tredje sykepleier i Norge har blitt spurt av pasienter om hjelp til å dø, enten gjennom aktiv dødshjelp eller assistert selvmord. Forespørslene inkluderer direkte ønsker om å få avslutte livet. Norsk Sykepleierforbund understreker at dette er en realitet for helsepersonell og at de trenger god støtte. Aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge, men debatten har blusset opp igjen i forbindelse med en TV-dokumentar og politiske initiativer.
2 måneder siden
Artikkelen er en sterk advarsel mot å innføre aktiv dødshjelp i Norge. Forfatteren uttrykker bekymring over at politikere og samfunnsdebattanter vurderer dette, og argumenterer for at tilstrekkelig kunnskap om emnet allerede finnes. Nederland trekkes frem som et skremmende eksempel, hvor aktiv dødshjelp er utbredt, også blant sårbare grupper som unge kvinner med psykiske lidelser og eldre med demens. Forfatteren frykter at en legalisering vil endre samfunnets syn på liv og død, og gi staten makt til å ta liv, noe som anses som etisk, moralsk og prinsipielt problematisk.
2 måneder siden
En NRK-undersøkelse viser at halvparten av Norges befolkning støtter legalisering av aktiv dødshjelp, noe som aktualiserer debatten. Historien om Tina, som valgte assistert selvmord i Sveits på grunn av en uhelbredelig sykdom, har skapt stort engasjement. Flere europeiske land, som Danmark, vurderer nå å tillate aktiv dødshjelp, mens erfaringer fra Nederland, som legaliserte det for over 20 år siden, viser at det er behov for et tydelig lovverk. En antropolog som studerte aktiv dødshjelp i Nederland, har blitt mer skeptisk til praksisen, og understreker viktigheten av å kontrollere alle aspekter rundt dødshjelp.