Hjelpetelefoner som Kirkens SOS og Mental Helse opplever økt pågang etter hendelser knyttet til Donald Trump og et generelt urolig verdensbilde. Kirkens SOS har sett en økning på 30 prosent i henvendelser om bekymringer knyttet til nyhetsbildet.
Mental Helse melder også om økt antall telefoner, der 27 prosent uttrykker uro og engstelse for verdenssituasjonen. Spesielt unge mennesker tar kontakt med bekymringer for både nåtiden og fremtiden.
Hjelpelinjene understreker viktigheten av å snakke sammen om vanskelige ting, anerkjenne følelser av uro, og eventuelt ta pauser fra nyhetsstrømmen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i henvendelser til hjelpetelefoner og psykologer etter at Donald Trump ble president. I Danmark har psykologhenvendelser relatert til angst økt med 27 prosent siden januar. Kirkens SOS og Mental Helse i Norge melder også om økt pågang, der folk uttrykker bekymring for fremtiden, krig og internasjonal usikkerhet. Spesielt unge er bekymret og hjelpeorganisasjonene oppfordrer til åpenhet og begrenset nyhetseksponering for å håndtere frykten.
2 måneder siden
Nettavisen rapporterer om økende fremtidsfrykt blant folk, knyttet til krig i Europa, klimaendringer og økonomisk usikkerhet. Bekymringer reises også rundt USAs rolle i verden. Kirkens SOS og Mental Helse melder om økt pågang av henvendelser fra mennesker som opplever uro og frykt. De understreker viktigheten av å snakke om vanskelige tanker og følelser for å redusere maktesløshet og fremme tilhørighet. Enkelte intervjuede mener Norge bør vurdere EU-medlemskap.
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende bekymring i befolkningen knyttet til den globale situasjonen. Mental Helse rapporterer om flere henvendelser, der folk uttrykker frykt for demokratiets fremtid. En sogneprest forteller om økt søkning til kirken grunnet eksistensiell uro. En sosiologiprofessor påpeker at usikre tider også kan åpne for positive samfunnsendringer, mens en psykolog understreker at det er naturlig å føle uro i møte med globale utfordringer, og viktigheten av å anerkjenne disse følelsene.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
4 måneder siden
Mental Helse rapporterer om en markant økning i henvendelser i julen, med en økning på 9,5 prosent sammenlignet med fjoråret. For hele desember var det en økning på 3 prosent i henvendelser via telefon og chat. Ensomhet og utenforskap er gjentagende temaer i henvendelsene. Organisasjonen har totalt mottatt over 300 000 henvendelser i 2024. Generalsekretær Linda Berg-Heggelund forklarer økningen med en urolig verdenssituasjon, økonomiske utfordringer og et sterkt fokus på julen i media, som kan forsterke psykiske vansker.
8 dager siden
Kirkens SOS mottok 6000 henvendelser i påskeuken 2024, en økning på ti prosent fra året før. Organisasjonen påpeker at påsken, som julefeiringen, kan forsterke følelser av ensomhet, utenforskap og selvmordstanker. Kirkens SOS tilbyr lavterskel samtaler på telefon og chat, og understreker viktigheten av å være tilgjengelig når andre tilbud er stengt. I 2024 var det 727 selvmord i Norge, det høyeste tallet siden årtusenskiftet, med flest menn og mange under 47 år. For å nå ut til unge menn lanserte Kirkens SOS en kampanje med skuespiller David Stakston. Organisasjonen oppfordrer til å snakke mer åpent om selvmordstanker for å gjøre det lettere å be om hjelp. De fleste samtalene handler om tap, ensomhet og mangel på fremtidshåp, med chatten særlig brukt av unge med selvmordstanker eller selvskading. Kirkens SOS tilbyr anonym hjelp via telefon og chat daglig.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
18 dager siden
Vold- og overgrepslinjen og Alarmtelefonen for barn og unge har opplevd rekordhøy pågang i mars og april. Dette sammenfaller med økt mediedekning av vold i nære relasjoner, blant annet relatert til rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen. Vold- og overgrepslinjen registrerte 379 telefonhenvendelser i mars, det høyeste antallet noensinne. Hjelpelinjene understreker at mange som tar kontakt forteller om vold for første gang og trenger informasjon og støtte. Psykisk vold fremheves som en spesielt skadelig form for vold. Krisesentersekretariatet oppfordrer voldsutsatte til å søke hjelp og understreker at det er mulig å starte et liv uten vold.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.