Nettavisen rapporterer om økende fremtidsfrykt blant folk, knyttet til krig i Europa, klimaendringer og økonomisk usikkerhet. Bekymringer reises også rundt USAs rolle i verden.
Kirkens SOS og Mental Helse melder om økt pågang av henvendelser fra mennesker som opplever uro og frykt. De understreker viktigheten av å snakke om vanskelige tanker og følelser for å redusere maktesløshet og fremme tilhørighet.
Enkelte intervjuede mener Norge bør vurdere EU-medlemskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen belyser økende bekymring i befolkningen knyttet til den globale situasjonen. Mental Helse rapporterer om flere henvendelser, der folk uttrykker frykt for demokratiets fremtid. En sogneprest forteller om økt søkning til kirken grunnet eksistensiell uro. En sosiologiprofessor påpeker at usikre tider også kan åpne for positive samfunnsendringer, mens en psykolog understreker at det er naturlig å føle uro i møte med globale utfordringer, og viktigheten av å anerkjenne disse følelsene.
1 måned siden
Hjelpetelefoner som Kirkens SOS og Mental Helse opplever økt pågang etter hendelser knyttet til Donald Trump og et generelt urolig verdensbilde. Kirkens SOS har sett en økning på 30 prosent i henvendelser om bekymringer knyttet til nyhetsbildet. Mental Helse melder også om økt antall telefoner, der 27 prosent uttrykker uro og engstelse for verdenssituasjonen. Spesielt unge mennesker tar kontakt med bekymringer for både nåtiden og fremtiden. Hjelpelinjene understreker viktigheten av å snakke sammen om vanskelige ting, anerkjenne følelser av uro, og eventuelt ta pauser fra nyhetsstrømmen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i henvendelser til hjelpetelefoner og psykologer etter at Donald Trump ble president. I Danmark har psykologhenvendelser relatert til angst økt med 27 prosent siden januar. Kirkens SOS og Mental Helse i Norge melder også om økt pågang, der folk uttrykker bekymring for fremtiden, krig og internasjonal usikkerhet. Spesielt unge er bekymret og hjelpeorganisasjonene oppfordrer til åpenhet og begrenset nyhetseksponering for å håndtere frykten.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan den globale situasjonen påvirker nordmenns tanker og bekymringer, med fokus på forsvarspolitikk. Mange er urolige på grunn av krig, politisk ustabilitet og økonomisk press. Nettavisen har intervjuet folk i Oslo om deres syn på Norges forsvarspolitikk, spesielt knyttet til kjøp av fregatter fra USA og forholdet til NATO. Meningene er delte; noen ønsker å styrke forsvaret og europeiske allianser, mens andre mener Norge bør prioritere lokal produksjon og trygge avtaler. Debatten omfatter også spørsmålet om EU-medlemskap. En psykolog gir råd om å begrense nyhetskonsum og fokusere på en trygg hverdag for å dempe bekymringer i en usikker tid.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.
1 måned siden
Usikkerhet i Europa fører til at flere nordmenn kjøper ferdigpakkede krisebokser for å føle seg tryggere. Krisesikker.no melder om en kraftig salgsøkning, og Røde Kors har også sett en økt interesse for sine beredskapspakker. Økningen sammenfaller med en økende bekymring for den sikkerhetspolitiske situasjonen. Myndighetene oppfordrer folk til å ta egenberedskap på alvor i en urolig tid.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende krigsfrykt blant barn og unge, noe som kommer til uttrykk gjennom hyppigere henvendelser til hjelpetjenester som Røde Kors og Ung.no. Barne- og familieminister Lene Vågslid advarer mot spredning av feilinformasjon via sosiale medier og understreker behovet for å lytte til barns bekymringer og gi dem korrekt informasjon. Hjelpetjenestene observerer en klar sammenheng mellom uro i verdensbildet, medieoppslag og økt bekymring blant unge. Røde Kors fremhever foreldrenes rolle i å snakke åpent med barna om krig og andre vanskelige temaer.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser økende frykt for krig og usikkerhet i Norge. En betydelig andel av befolkningen tror det er sannsynlig med krig i Norge innen fem år, og tilliten til landets forsvarsevne er lav. Samtidig er det økende bekymring for en potensiell tredje verdenskrig og atomkrig. Undersøkelsen avdekker også en svekket tillit til NATO og dets evne til å garantere Norges sikkerhet. Mange mener Norge bør ruste opp og investere mer i eget forsvar.
2 måneder siden
Europeiske ledere er bekymret etter at USA signaliserer at Europa vil bli ekskludert fra forhandlinger om Ukrainas fremtid. Dette fører til krisemøter i Europa for å diskutere situasjonen. Frykten er at USA vil gi innrømmelser til Russland, noe som undergraver europeisk sikkerhet. Russland har tidligere fremsatt krav om at Ukraina nektes NATO-medlemskap og at NATO begrenser sin aktivitet i Øst-Europa. Samtidig diskuteres det mellom USA og Russland om å fjerne noen av de eksisterende sanksjonene, noe som skaper ytterligere usikkerhet.