Maud Angelica Behn, datter av avdøde Ari Behn, har startet en foredragsturné der hun snakker åpent om sin sorg etter farens selvmord. Hun ønsker å bidra til å endre måten vi snakker om selvmord på, ettersom selvmordstallene i Norge har økt. I 2023 tok 693 mennesker sitt eget liv, en økning på 13,5 prosent fra året før.
Det er kjent at pårørende til selvmordsofre har økt risiko for psykiske problemer og selvmord. Maud Angelica, som selv mistet sin far i 2019, deler sine erfaringer for å skape åpenhet rundt temaet.
Hun er klar over at hun kan møte kritikk, men håper at hennes innsats kan bidra til å redde liv. Foredraget hennes er en del av en turné der hun sammen med Kim Daniel Jonassen forteller om sine erfaringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Maud Angelica Behn har i et foredrag delt sine erfaringer rundt tapet av sin far, Ari Behn, som tok sitt eget liv i 2019. Hun fortalte om hvordan hun fikk den tragiske beskjeden på 1. juledag, og om den sterke talen hun holdt i farens bisettelse. Behn understreket viktigheten av å søke hjelp når man har det vanskelig. Hun fortalte også om julegaven hun hadde laget til faren, en tegning, som han aldri fikk. Behn uttrykte at hun fortsatt får positive tilbakemeldinger på talen hun holdt, og at hun ønsket å gjøre noe fint ut av det grusomme.
3 måneder siden
Maud Angelica Behn (21) deler sine opplevelser rundt farens selvmord i et intervju med «God Morgen Norge» på TV 2. Hun beskriver sjokket og fortvilelsen hun følte da hun fikk nyheten fra moren, Märtha Louise. Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag 2019, 47 år gammel. Maud Angelica forteller at hun følte at hele verden rundt henne knuste da hun fikk vite om farens død. Hun holdt en sterk tale i farens bisettelse. I intervjuet forteller hun om hvordan moren overbrakte den triste nyheten for fem år siden.
3 måneder siden
Maud Angelica Behn (21) deler i et intervju om den vanskelige dagen da faren, Ari Behn, tok sitt eget liv. Hun beskriver sjokket og fortvilelsen hun følte da hun fikk dødsbudskapet fra moren, prinsesse Märtha Louise, og hvordan hun opplevde at hele verden rundt henne knuste. Kort tid etter holdt hun en rørende tale i farens begravelse, som fikk stor oppmerksomhet. Behn har tidligere uttalt at det var krevende å holde talen, men at hun ønsket å hjelpe andre og vise at det finnes andre alternativer enn selvmord.
4 måneder siden
Leah Isadora Behn har delt åpent om savnet etter sin far, Ari Behn, på TikTok, fem år etter hans selvmord. Hun forteller at julen har vært vanskelig siden farens bortgang, og at hun ikke har hatt julestemning de siste fem årene. Behn understreker at julen ikke er en lykkelig tid for alle, og viser medfølelse med de som opplever en vanskelig høytid. Hun oppfordrer også til å ta vare på hverandre i denne perioden. Videoene har fått stor respons fra følgere som deler lignende erfaringer og gir støtte.
4 måneder siden
Leah Behn, datter av avdøde Ari Behn, deler sine tanker om hvordan det er å savne noen i jula. I en TikTok-video forteller hun at julen føles annerledes når noen mangler, spesielt siden hennes far døde første juledag for fem år siden. Hun uttrykker forståelse for de som synes julen er vanskelig og beskriver høytiden som en nedtelling mot enda et år uten faren. Behn planlegger å dele mer om sin historie i en lengre video senere. Hun understreker at selv om julen skal være en fin tid, er det viktig å huske at ikke alle har en fantastisk jul.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
1 måned siden
Amalie Lundstad (32) mistet sin far til kreft og bruker nå sin sorg til å hjelpe andre gjennom åpenhet og engasjement i kreftsaken. Hun deler sine erfaringer på YouTube, Instagram, TikTok og i podkasten «Uten deg», hvor hun snakker om sorg og tap. Amalie er opptatt av å bidra til kreftforskning, slik at færre skal oppleve det samme som hennes familie. Hun deltar aktivt i Kreftforeningens innsamlingsaksjon og understreker at forskning redder liv. Kreftforeningen fremhever viktigheten av Amalies åpenhet og engasjement for å skape bevissthet og støtte til kreftrammede.
16 dager siden
Artikkelen setter fokus på stigmaet knyttet til overdosedødsfall og den manglende støtten etterlatte ofte opplever. Berit Lie deler sin personlige historie om broren Runes bortgang og familiens møte med hjelpeapparatet. Forskning understreker at mange etterlatte sliter med sorg og isolasjon. Helsedirektoratet understreker behovet for forbedret oppfølging, mens Landsforeningen for etterlatte ved rus rapporterer om tilfeller der pårørende ikke mottar nødvendig informasjon eller hjelp. Arendal kommune har tatt grep ved å etablere et psykososialt kriseteam og anerkjenner viktigheten av å dele erfaringer.
2 måneder siden
Etter flere selvmord i hockeymiljøet, har Kristiansand Ishockeyklubb og Norges Ishockeyforbund tatt initiativ til å iverksette tiltak. Styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann, deler sine personlige erfaringer med tap og følelsen av avmakt. Klubben har samlet over 350 menn under slagordet «Vær litt tøff! Ha litt baller! Snakk sammen!» for å øke bevisstheten rundt selvmord. I tillegg har Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) innledet et samarbeid med Norges Ishockeyforbund, hvor deres Brysom-kampanje skal bidra til å skape større åpenhet om psykisk helse. Landslagsspillere støtter også initiativet og håper det kan bidra til å redde liv ved å normalisere samtaler om vanskelige tanker og følelser.
2 måneder siden
Helga Christine Moksheim Saltveit har funnet styrke i fjellturer etter at hennes sønn Sindre tok sitt eget liv i 2018. Hun besteg nylig Kilimanjaro til minne om Sindre, og for å samle inn penger til Unge LEVE, en organisasjon som støtter unge etterlatte etter selvmord. Helga er aktiv i LEVE og arrangerer samlinger for etterlatte i Rogaland. Hun forteller at åpenhet rundt selvmord er viktig for å forebygge nye tilfeller, og at det å snakke sammen kan redde liv. Hun har registrert over 200 topper i appen Fjelltoppjakten, men anslår å ha besteget mellom 300 og 400 fjelltopper.