Etter flere selvmord i hockeymiljøet, har Kristiansand Ishockeyklubb og Norges Ishockeyforbund tatt initiativ til å iverksette tiltak. Styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann, deler sine personlige erfaringer med tap og følelsen av avmakt. Klubben har samlet over 350 menn under slagordet «Vær litt tøff!
Ha litt baller! Snakk sammen! » for å øke bevisstheten rundt selvmord.
I tillegg har Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) innledet et samarbeid med Norges Ishockeyforbund, hvor deres Brysom-kampanje skal bidra til å skape større åpenhet om psykisk helse. Landslagsspillere støtter også initiativet og håper det kan bidra til å redde liv ved å normalisere samtaler om vanskelige tanker og følelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Norsk Toppfotball og LEVEs «Brysom-kampanje» er hedret for sitt arbeid med å forebygge selvmord og fremme mental helse. Kampanjen, som ble gjennomført i Eliteserien og OBOS-ligaen, oppfordrer til åpenhet og samhold, og budskapet er at man ikke er til bry når man bryr seg. Statistikken viser at mange sliter med selvmordstanker, og fotballen ønsker å bidra til å skape et miljø der det er lettere å søke hjelp og å snakke om vanskelige tanker. Kampanjen får en ny runde i september, og prisen som ble vunnet synliggjør og verdsetter dette viktige arbeidet.
3 måneder siden
Maud Angelica Behn, datter av avdøde Ari Behn, har startet en foredragsturné der hun snakker åpent om sin sorg etter farens selvmord. Hun ønsker å bidra til å endre måten vi snakker om selvmord på, ettersom selvmordstallene i Norge har økt. I 2023 tok 693 mennesker sitt eget liv, en økning på 13,5 prosent fra året før. Det er kjent at pårørende til selvmordsofre har økt risiko for psykiske problemer og selvmord. Maud Angelica, som selv mistet sin far i 2019, deler sine erfaringer for å skape åpenhet rundt temaet. Hun er klar over at hun kan møte kritikk, men håper at hennes innsats kan bidra til å redde liv. Foredraget hennes er en del av en turné der hun sammen med Kim Daniel Jonassen forteller om sine erfaringer.
1 måned siden
Eivind Øverås (35) opplevde ensomhet og mørke tanker i sin pappaperm, til tross for et aktivt sosialt liv. Han savnet samtaler og psykisk oppfølging, og følte seg ikke inkludert i tradisjonelle barselgrupper. Psykolog Aksel Inge Sinding bekrefter at dette er en vanlig følelse blant menn i permisjon, og oppfordrer til åpenhet rundt temaet. Petter Wold Bamle deler lignende erfaringer og savnet bedre tilpassede tilbud for fedre. Helsestasjonen beklager Øverås' opplevelse og lover forbedring, samtidig som de oppfordrer foreldre til å ta kontakt.
2 måneder siden
I en kommentar diskuteres åpenheten rundt psykisk helse, eksemplifisert ved Kjartan Lauritzen og Jonas Benyoubs deltakelse i TV-programmet «Hver gang vi møtes». Deres åpenhet om angst fremheves som et viktig bidrag for å normalisere samtaler om mental helse blant menn. Forfatteren understreker at mange menn har hatt negative erfaringer med å åpne seg, og viser til en Reddit-tråd der menn beskriver å bli avvist eller misforstått når de deler sine følelser. Det argumenteres for at samfunnet må bli flinkere til å møte menn med forståelse og oppfordrer til å øve på å snakke om både hverdagslige og vanskelige følelser. «Hver gang vi møtes» trekkes frem som et positivt eksempel på hvordan man kan snakke om mental helse på en god måte, og potensielt endre holdninger hos menn som har mistet troen på åpenhet.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
8 dager siden
Kirkens SOS mottok 6000 henvendelser i påskeuken 2024, en økning på ti prosent fra året før. Organisasjonen påpeker at påsken, som julefeiringen, kan forsterke følelser av ensomhet, utenforskap og selvmordstanker. Kirkens SOS tilbyr lavterskel samtaler på telefon og chat, og understreker viktigheten av å være tilgjengelig når andre tilbud er stengt. I 2024 var det 727 selvmord i Norge, det høyeste tallet siden årtusenskiftet, med flest menn og mange under 47 år. For å nå ut til unge menn lanserte Kirkens SOS en kampanje med skuespiller David Stakston. Organisasjonen oppfordrer til å snakke mer åpent om selvmordstanker for å gjøre det lettere å be om hjelp. De fleste samtalene handler om tap, ensomhet og mangel på fremtidshåp, med chatten særlig brukt av unge med selvmordstanker eller selvskading. Kirkens SOS tilbyr anonym hjelp via telefon og chat daglig.
3 måneder siden
Artikkelen belyser selvmord blant eldre, spesielt menn, som et alvorlig folkehelseproblem. Den beskriver hvordan ensomhet, følelse av meningsløshet og opplevelsen av å være en byrde kan føre til selvmordstanker hos eldre. Forskning viser at mange eldre varsler om sine selvmordstanker, men at disse varslene ofte ikke blir tatt alvorlig. Det understrekes et behov for mer forskning og kunnskap om forebygging av selvmord blant eldre. Artikkelen oppfordrer til åpenhet, lytting og direkte spørsmål om selvmordstanker som en form for livreddende førstehjelp, samtidig som den anerkjenner at det alltid er den enkeltes valg å avslutte livet.
3 måneder siden
Ishockeymiljøet markerer mangfold og inkludering for andre år på rad med en ukelang Pride-feiring. Alle lag i Elitehockey-ligaen og Bambusa-ligaen skal spille i regnbuefargede drakter. Initiativet er et samarbeid mellom ligaene og Oslo Pride, med mål om å vise at ishockey tar inkludering på alvor. Norges Ishockeyforbund er stolt over engasjementet, og mener det er unikt i norsk idrett. Alle toppklubbene har fått opplæring i mangfold, og flere spillere er ambassadører for budskapet. Feiringen starter med kamp mellom Frisk Asker og Stavanger Oilers.
16 dager siden
Viking-kaptein Zlatko Tripic slår alarm om mental helse i fotballen og mener mange spillere ikke får tilstrekkelig hjelp til å håndtere presset. Han forteller om spillere som har avsluttet karrieren tidlig på grunn av manglende støtte, og peker på stigmaet rundt det å snakke om følelser, spesielt blant menn. Tripic støttes av forskning som viser at menn generelt er dårligere enn kvinner til å søke hjelp for psykiske problemer. Han oppfordrer klubbene i Eliteserien til å ansette mentale trenere på fulltid for å bedre ivareta spillernes mentale helse.
1 måned siden
Fotballspiller Marcus Mehnert deler åpent om sin psykiske krise under tiden i Brann. Isolasjon under koronapandemien, kombinert med personlige utfordringer, førte til alvorlige mentale problemer, inkludert selvskading og selvmordstanker. Etter å ha søkt hjelp fra sin far og en mental trener, fikk han nødvendig behandling og begynte å bearbeide sine vanskelige følelser. Nå engasjerer Mehnert seg for å fremme åpenhet rundt psykisk helse og redusere tabuet knyttet til selvmord. Han studerer psykologi og fremhever Strømsgodsets ansettelse av en idrettspsykolog som et positivt tiltak.