Rødts landsmøte har enstemmig vedtatt å avvise EUs fjerde energimarkedspakke og krever at Norge melder seg ut av EU-byrået Acer. Partiet frykter at EU vil få for mye makt over norsk strømpolitikk, noe som vil gjøre det vanskeligere å regulere strømpriser og krafteksport.
Rødt ønsker en makspris på strøm for innenlands forbruk, noe de mener vil bli umulig med EUs energipakke.
Partiet kritiserer også Fremskrittspartiet for å ha innført EUs tredje energimarkedspakke og vil forhindre bygging av nye utenlandskabler til Danmark.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har avholdt et ekstraordinært møte for å diskutere EUs fjerde energimarkedspakke. Partiet står samlet i sin motstand mot pakken, og mener det er uklokt å knytte Norge tettere til EUs strømmarked. De ønsker mer nasjonal kontroll over strømmarkedet for å sikre lave og stabile strømpriser. Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre ikke legger vekk direktivene.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
LO-topp Jørn Eggum i Fellesforbundet går kraftig ut mot Arbeiderpartiet i strømdebatten. Han støtter Senterpartiets krav om reforhandling av utenlandskabler, og krever at Norge melder seg ut av Acer. Eggum mener at strøm er en strategisk ressurs som ikke skal styres av markedskrefter, og at Norge må utfordre EU for å sikre lavere strømpriser. Han kritiserer regjeringen for ikke å ville utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen, og mener sentrale Ap-ledere ser på strøm som et hvilket som helst produkt i et marked. Striden kommer opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Eggum mener også at 70% eksportkravet er uakseptabelt.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) skjerper tonen i striden om EUs fjerde energimarkedspakke. Sandra Borch krever at Sp stiller et ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) om å si nei til pakken, som gir EU større kontroll over kraftflyten. Sp ønsker å reforhandle strømkablene for å beholde mer strøm i Norge og mener tilknytningen til EUs strømmarked har ødelagt Norges fortrinn med vannkraft. Borch understreker at det vil være umulig for Sp å sitte i regjering hvis Ap tvinger gjennom EU-pakken. Støre har på sin side avvist å trekke Norge ut av Acer-samarbeidet, og mener kraftutvekslingen med Europa har tjent Norge godt.
3 måneder siden
Fellesforbundet krever at Stortinget avviser tettere tilknytning til EU på kraftområdet og sier nei til EUs energibyrå Acer. Forbundsleder Jørn Eggum understreker at deres kraftpolitikk er uendret. Fellesforbundet, som representerer over 175 000 medlemmer, mener Norge må ut av Acer og EUs energiunion. De krever også reforhandling av kablene til Tyskland og Storbritannia, og at Danmarkskablene Skagerrak 1 og 2 ikke forlenges i 2025. Fellesforbundets standpunkt ble vedtatt på landsmøtet i 2023. Saken kan utløse regjeringskrise da Arbeiderpartiet vil vedta EUs fjerde energipakke, mens Senterpartiet er sterkt imot.
3 måneder siden
Senterpartiet slår tilbake mot presset om å innføre EUs fornybardirektiv, og krever en vetoprosess. Partiet frykter at direktivet vil knytte Norge tettere til et dysfunksjonelt EU-strømmarked. De avviser også å dele opp energipakken. Frykten for en handelskrig med Trump øker presset på Norge, men Senterpartiet står fast på sitt. Saken er fastlåst også innad i regjeringen og kan føre til regjeringskrise. Fornybardirektivet er teknisk sett klart, men Senterpartiets politiske motstand blokkerer det.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har etter et ekstraordinært møte bekreftet sin motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke. Møtet ble avholdt etter at Arbeiderpartiet signaliserte et ønske om å innføre tre direktiver fra pakken. Senterpartiet mener det er uklokt å knytte Norge tettere til det europeiske strømmarkedet. Partiet har truet med å gå ut av regjeringen dersom Arbeiderpartiet tvinger gjennom direktivene. Senterpartiets sentralstyre skal møtes mandag for å diskutere situasjonen videre. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at han skal ha samtaler med Senterpartiet i helgen for å finne en løsning.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.