Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser.
Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak.
Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs energipakke, og mener Norge allerede har gjennomført det grønne skiftet. Hun kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre pakken, og kaller situasjonen i regjeringen kaotisk. Listhaug påpeker at flere i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet deler Frp og Sps syn. Hun understreker at nasjonal råderett over kraft vil være en viktig sak i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre. EU har gitt Norge frist til 21. mai for å vise fremgang i innføringen av energipakken.
3 måneder siden
Tidligere Sp-leder Åslaug Haga avviser Senterpartiets bekymringer om at EUs fjerde energimarkedspakke truer Norges suverenitet, og kaller konflikten en «storm i et vannglass». Hun understreker at EU-traktaten garanterer nasjonal kontroll over energimiks, og at Norge beholder styring over kraftsektoren. Striden har oppstått etter at Energidepartementet har oversendt tre direktiver til regjeringen, noe som har fått Senterpartiet til å true med å forlate regjeringen. Haga mener det er i Norges interesse å opprettholde felles regelverk, og advarer om konsekvensene av å avvise energipakken, som kan svekke samarbeidet med Europa. Hun påpeker at kommunenes vetorett i vindkraftsaker ikke påvirkes, og at Norge fortsatt vil ha full politisk styring over energisikkerhet og kraftutbygging. Hun advarer også om at et nei kan få konsekvenser for samarbeid på andre områder, som for eksempel helse.
3 måneder siden
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tilbakeviser påstander om at EUs fjerde energimarkedspakke vil føre til økte strømpriser eller kostnader for norske husholdninger. Han argumenterer for at direktivene vil bidra til å spare strøm og redusere kostnader, samtidig som de ikke svekker nasjonal kontroll. Senterpartiet er sterkt uenig og hevder at pakken vil påføre nordmenn store kostnader, og truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser den igjennom. Aasland reagerer også på feilaktige påstander i sosiale medier om at direktivene vil påtvinge boligeiere store kostnader til etterisolering. Han presiserer at bygningsdirektivet innebærer krav om ladepunkter for elbiler i yrkesbygg, automatisk styring av strømforbruk, og langsiktig renoveringsstrategi, men ingen nye krav til boligeiere. Aasland understreker at Norge må implementere direktivene for å oppfylle EØS-avtalen, og at konsekvensene av å ikke gjøre det kan være store.
2 måneder siden
Flere Frp-ordførere signaliserer sterk motstand mot å sitte i regjering med Høyre dersom EUs fjerde energimarkedspakke innføres i sin helhet. Dette til tross for at partileder Sylvi Listhaug har uttalt at hun ikke vil stille noe ultimatum til Høyre i saken. Nationen har spurt Frps ordførere, og et flertall er kritiske til en full innføring av pakken. Ordførere understreker at dette bør være en av de viktigste sakene i eventuelle regjeringsforhandlinger.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug er ikke imponert over statsminister Jonas Gahr Støres strømpakke, som ble presentert fredag. Selv om Listhaug mener tiltaket med fastpris på 40 øre er et steg i riktig retning, påpeker hun at det ikke løser de underliggende problemene i norsk kraftpolitikk. Hun kritiserer også at Støre venter med å innføre tiltaket til etter valget. Listhaug mener Arbeiderpartiet må være mer offensive overfor Europa for å ta kontroll over prissmitten gjennom utenlandskablene. Hun etterlyser også tiltak for å hjelpe norske bedrifter som sliter med høye strømpriser.
4 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på de høye strømprisene, som torsdag kan nå 13 kroner per kilowattime i Sørvest-Norge. Hun legger skylden på regjeringen og mener staten tjener store summer på folks bekostning, med et anslått overskudd på 23 milliarder kroner i 2024. Listhaug foreslår en makspris på 50 øre per kilowattime, men Frps forslag blir stadig nedstemt i Stortinget. Rødts Sofie Marhaug deler frustrasjonen og peker på Norges tilknytning til europeiske markeder som årsak til krisen. Hun etterlyser strukturelle grep for å beskytte husholdninger og næringsliv mot de økonomiske belastningene.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot det han kaller «Sylvi-stoppen», og kritiserer Frps energipolitikk som lite fremtidsrettet. Han mener Frp sier nei til viktige energiløsninger som havvind, hydrogen og CO2-fangst, og heller vil satse på mer vannkraft og skogplanting. Støre anklager også Frp for å ville gi store skattekutt til de rikeste, noe han mener vil øke forskjellene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at Støre har doblet skatten for norske bedrifter, og vil fjerne formuesskatten. Hun kritiserer også de høye drivstoffavgiftene i Norge og peker på lavere priser i Sverige. Listhaug hevder at Høyre vil øke avgifter, mens Frp ønsker å kutte dem. Både skatt og energi ser ut til å bli sentrale temaer i den kommende valgkampen.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) foreslår å bruke Norges olje- og gasseksport som et pressmiddel for å oppnå lavere og mer stabile strømpriser. Partileder Sylvi Listhaug mener at Norge må utnytte sin posisjon som en stor gasseksportør for å forhandle frem bedre strømavtaler. Hun besøkte nylig en oljeplattform i Nordsjøen for å understreke viktigheten av norsk olje- og gassproduksjon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser Frps forslag og mener det er en gal strategi. Han påpeker at utenlandskablene ble vedtatt da Listhaug satt i regjering. Listhaug ønsker å øke norsk olje- og gassproduksjon og mener Norge bør være det siste landet som stenger kranene. En undersøkelse viser at over en femtedel av befolkningen ønsker Listhaug som statsminister.