Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs energipakke, og mener Norge allerede har gjennomført det grønne skiftet. Hun kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre pakken, og kaller situasjonen i regjeringen kaotisk.
Listhaug påpeker at flere i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet deler Frp og Sps syn. Hun understreker at nasjonal råderett over kraft vil være en viktig sak i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre.
EU har gitt Norge frist til 21. mai for å vise fremgang i innføringen av energipakken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
2 måneder siden
Flere Frp-ordførere signaliserer sterk motstand mot å sitte i regjering med Høyre dersom EUs fjerde energimarkedspakke innføres i sin helhet. Dette til tross for at partileder Sylvi Listhaug har uttalt at hun ikke vil stille noe ultimatum til Høyre i saken. Nationen har spurt Frps ordførere, og et flertall er kritiske til en full innføring av pakken. Ordførere understreker at dette bør være en av de viktigste sakene i eventuelle regjeringsforhandlinger.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
24 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, står fast på sin motstand mot EUs fjerde energipakke, og mener det er feil retning å gå. Det er åpen strid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet om saken, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken. Dette har ført til hastemøter og spekulasjoner om regjeringskrise. Energiminister Terje Aasland understreker at regjeringen ikke vil gå av på grunn av dette, og at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet. Han fremhever også viktigheten av EØS-avtalen for å ivareta norske interesser.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for å bløffe om Senterpartiets rolle i utbyggingen av utenlandskabler. Listhaug hevder at Vedum forsøker å tåkelegge partiets tidligere støtte til kablene, og viser til at Senterpartiet i 2008 lanserte visjonen om Norge som Europas batteri og støttet byggingen av de to siste kablene i 2014. Hun mener Vedum forsøker å unngå ansvar for de høye strømprisene. Striden mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs fjerde energimarkedspakke har ført til offentlige diskusjoner og en mulig regjeringskrise. Senterpartiets sentralstyre møtes for å diskutere situasjonen, men Vedum har uttrykt ønske om å forbli i regjering.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.