Flere Frp-ordførere signaliserer sterk motstand mot å sitte i regjering med Høyre dersom EUs fjerde energimarkedspakke innføres i sin helhet. Dette til tross for at partileder Sylvi Listhaug har uttalt at hun ikke vil stille noe ultimatum til Høyre i saken.
Nationen har spurt Frps ordførere, og et flertall er kritiske til en full innføring av pakken.
Ordførere understreker at dette bør være en av de viktigste sakene i eventuelle regjeringsforhandlinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs fjerde energimarkedspakke og mener Norge bør droppe direktivet. Hun argumenterer for at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge, ikke i Brussel, for å unngå høyere strømpriser og beskytte norske interesser. Listhaug frykter at EUs direktiver vil påføre norske boligeiere store kostnader og svekke kommunenes vetorett i vindkraftsaker. Selv om Frp er imot energipakken, vil ikke Listhaug stille ultimatum i regjeringsforhandlinger, men lover at det blir en viktig sak. Hun kritiserer også tidligere regjeringer for å ha startet prosessen med utenlandskablene, som Frp nå anser som en tabbe.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) stiller ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) angående strømpolitikken. Sentrale Sp-politikere, som Per Olaf Lundteigen og Sandra Borch, sier at Sp vil forlate regjeringen dersom Ap ikke endrer dagens strømsystem og godtar EUs fjerde energipakke. Sp mener denne pakken vil svekke nasjonal kontroll over strømprisene og kraftpolitikken. Sp ønsker å beholde en rødgrønn profil, men er villig til å gå i opposisjon dersom deres krav ikke innfris. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum utelukker ikke at regjeringen kan gå av på grunn av denne saken. Regjeringen skal behandle deler av EUs energipakke, som Sp er sterkt imot.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) varsler en intens kamp mot Høyres EU-ambisjoner, spesielt knyttet til EUs fjerde energimarkedspakke. Frp, som nå er landets største parti på meningsmålingene, vil ikke implementere denne pakken og krever at Høyre bruker reservasjonsretten i EØS. Frp mener EU er på feil kurs, ønsker ikke å avstå mer suverenitet, og ser ingen grunn til å knytte seg tettere til EUs kraftmerking. De mener EU er mer avhengig av norsk energi enn omvendt, og vil bruke reservasjonsretten mer for å beskytte norske interesser. Selv om de ikke stiller et EU-ultimatum til Høyre, vil dette være en av Frps store kampsaker.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Senterpartiets motstand mot EUs energipakke, og mener Norge allerede har gjennomført det grønne skiftet. Hun kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre pakken, og kaller situasjonen i regjeringen kaotisk. Listhaug påpeker at flere i Arbeiderpartiet og Fellesforbundet deler Frp og Sps syn. Hun understreker at nasjonal råderett over kraft vil være en viktig sak i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre. EU har gitt Norge frist til 21. mai for å vise fremgang i innføringen av energipakken.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre presser gjennom EUs fjerde energimarkedspakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum holder muligheten for en regjeringskrise åpen, og sier de tar situasjonen dag for dag. Flere sentrale Sp-politikere, inkludert tidligere statsråd Sandra Borch, har uttalt at partiet ikke vil gi seg en millimeter i saken og krever et ultimatum fra Vedum. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og var sterkt imot innføringen av Acer. Energidepartementet har meldt inn at energimarkedspakken skal behandles på morgendagens regjeringskonferanse.
3 måneder siden
Regjeringen skal behandle EUs fjerde energimarkedspakke, en sak som skaper stor intern splid. Senterpartiet er sterkt imot innføring av pakken, som de mener vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken. Flere Sp-politikere har uttalt at de kan forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom innføringen. Senterpartiets stortingsgruppe har gitt partileder Trygve Slagsvold Vedum klar beskjed om å kjempe mot innføringen. Saken har skapt høy temperatur internt i Senterpartiet, og det er tydelig at det er en vanskelig strid for regjeringen.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe har avholdt et ekstraordinært møte for å diskutere EUs fjerde energimarkedspakke. Partiet står samlet i sin motstand mot pakken, og mener det er uklokt å knytte Norge tettere til EUs strømmarked. De ønsker mer nasjonal kontroll over strømmarkedet for å sikre lave og stabile strømpriser. Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre ikke legger vekk direktivene.
3 måneder siden
Senterpartiet er uenige om hvorvidt de skal stille ultimatum i strømsaken. Sandra Borch krever at partileder Trygve Slagsvold Vedum stiller ultimatum i regjeringen om EUs fjerde energimarkedspakke. Stortingsgruppen avviser dette, men understreker at de er motstandere av pakken og ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken. Fellesforbundet støtter Senterpartiets motstand. Senterpartiet ser ingen mulighet for kompromiss og vil ikke behandle direktivene trinnvis, men samlet.
3 måneder siden
Senterpartiets Sandra Borch krever at partiet stiller et ultimatum til Arbeiderpartiet om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Borch mener det vil være umulig for Senterpartiet å fortsette i regjering dersom Arbeiderpartiet tvinger gjennom pakken. Hun hevder å ha massiv støtte i partiet for dette utspillet. Saken skal diskuteres på en regjeringskonferanse, og det er kjent at Senterpartiet har jobbet for å utsette eller avvise hele saken. Stortingsrepresentant Aleksander Heen bekrefter at Senterpartiet ikke vil innføre pakken, da den vil integrere Norge med EUs kraftpolitikk og gi mer ustabile strømpriser.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.