En hval, trolig en spermhval, ble observert i Oslofjorden søndag morgen av mannskap på Kielfergen. Hvalforsker Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet bekrefter at det mest sannsynlig er en spermhval, men legger til at det også kan være en knølhval.
Observasjonen er uvanlig, da spermhvaler normalt holder til i dypere farvann og er sjeldne i Oslofjorden. Spermhvalen er den største av tannhvalene og er kjent for å dykke til store dyp.
Det er anslått rundt 5000 spermhval i Nord-Atlanteren, med et kjerneområde vest for Andøya.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Uvanlige perlemorskyer ble observert over Oslo og deler av Østlandet mandag morgen, til manges overraskelse. Vitner forteller om en sjelden opplevelse, der mange sto og pekte mot himmelen for å beundre de vakre skyene. Meteorolog Iris Hestnes forklarer at skyene er et resultat av uvær på Vestlandet, der vind har passert over fjellene i Midt-Norge og dannet skyene i en høyde av 20-30 kilometer. Perlemorskyer er vanligvis et vinterfenomen i nordlige områder, men har nå altså dukket opp over Østlandet.
2 måneder siden
Mowi anslår at 27.000 laks har rømt fra deres anlegg i Dyrøy kommune etter et fortøyningsbrudd som førte til at en merd delvis sank. Hendelsen beskrives som sjelden, og involverte slakteklare laks på rundt 5,5 kilo. Fiskeridirektoratet følger opp saken med tilsyn, har pålagt Mowi gjenfangstfiske, og vurderer ytterligere tiltak. Kystvakten har bistått med KV Svalbard som bølgebryter for å lette arbeidet på stedet.
2 måneder siden
En fisker ved navn Kai Wårøy ble overrasket da han fant en stør i garnet sitt utenfor Lindesnes. Fisken, som veide 21,1 kilo, er en art som ikke har levd i Norge siden 1600-tallet. Støren er en eldgammel fiskeart som kan bli svært stor og gammel, og selve arten har eksistert i millioner av år. Fiskerfruen Sirevåg kjøpte fisken og stilte den ut før den ble solgt videre til Havforskningsinstituttet for videre undersøkelser. Forskere anser funnet som et positivt tegn, da det har vært gjort forsøk på å reintrodusere stør i europeiske elver etter at bestanden har sunket drastisk på grunn av habitatødeleggelser og ettertraktet kaviar.
2 måneder siden
En sjelden anglerfisk, også kjent som et «sjømonster», er for første gang filmet levende ved overflaten utenfor Kanariøyene. Marineforskere studerte haier da de gjorde den uventede oppdagelsen av fisken, som normalt lever på store havdyp. Marinbiolog Fredrik Myhre spekulerer i at varmere vannstrømmer fra vulkansk aktivitet kan ha ført fisken til overflaten, eller at den kan ha flyktet fra rovdyr. Fisken døde etter oppstigningen, trolig på grunn av trykkforskjellen. Hendelsen har skapt spekulasjoner om naturkatastrofer, men dette avvises som folketro.
26 dager siden
Politiet og Havforskningsinstituttet advarer publikum mot å komme for nær spekkhoggere i Hardangerfjorden og andre fjorder. Forskere understreker at spekkhoggerne er ville dyr som kan bli forstyrret av båtstøy, noe som er spesielt problematisk da de kommuniserer akustisk og ofte har kalver. Politiet oppfordrer til å holde minst 50 meters avstand og unngå unødvendig forstyrrelse. Tilstedeværelsen av spekkhoggere i fjordene forklares med at de følger silden, men hvorfor silden trekker lenger inn i fjordene enn tidligere, er uvisst.
2 måneder siden
Natt til søndag oppstod det brudd på en fortøyning ved Mowi sitt oppdrettsanlegg Storvika V i Dyrøy kommune, Troms. Det er mistanke om lakserømming, men omfanget er foreløpig uklart på grunn av krevende værforhold. Mowi arbeider med å reparere skadene og minimere omfanget, med bistand fra Kystvakten. Fiskeridirektoratet er varslet og har mottatt melding om at mellom 10 og 100 laks kan ha rømt fra anlegget. Anlegget har en kapasitet på 4315 tonn, og fisken i merden har en gjennomsnittsvekt på 5,5 kg.
3 måneder siden
De to kameratene Arnt Remy og Glenn opplevde et dramatisk møte med spekkhoggere under seilturen utenfor Portugal. Mens de var på vei til Lisboa, ble seilbåten deres angrepet av en flokk spekkhoggere som ødela roret og andre deler av båten. De sendte ut nødsignal og ble reddet av et tankskip og et portugisisk redningsfartøy. Det har vært en økning i spekkhoggerangrep mot båter de siste årene, spesielt i Gibraltarstredet. Forskere spekulerer i årsakene til angrepene, men det finnes ingen klare svar. Noen teorier går ut på at det kan være en form for lek eller læring for spekkhoggerne.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
15 dager siden
Henrik Sten Gran (20) fisket søndag opp en lange på hele 42,2 kilo, og slo dermed sin argeste konkurrent Daniel Gulliksen i fiskekonkurransen Havfisker’n. Gran forteller at han raskt skjønte at det var en stor fisk, men ble overrasket over den faktiske størrelsen. Gulliksen gratulerte Gran med fangsten, men minnet om at han fortsatt har rekorden for lengste lange. Den offisielle rekorden for langefangst er 46 kilo. Feiringen av fangsten ble markert med sjøkreps til middag.