En sjelden anglerfisk, også kjent som et «sjømonster», er for første gang filmet levende ved overflaten utenfor Kanariøyene. Marineforskere studerte haier da de gjorde den uventede oppdagelsen av fisken, som normalt lever på store havdyp.
Marinbiolog Fredrik Myhre spekulerer i at varmere vannstrømmer fra vulkansk aktivitet kan ha ført fisken til overflaten, eller at den kan ha flyktet fra rovdyr. Fisken døde etter oppstigningen, trolig på grunn av trykkforskjellen.
Hendelsen har skapt spekulasjoner om naturkatastrofer, men dette avvises som folketro.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 dager siden
Forskere fra Schmidt Ocean Institute har for første gang filmet en levende kjempeblekksprut i sitt naturlige habitat i Sør-Atlanteren. Undervannsdronen SuBastian filmet den unge blekkspruten på 600 meters dyp. Kjempeblekkspruter kan bli opptil 12 meter lange og antas å være opphavet til myter om sjømonstre som Kraken. Dette er den andre sjeldne blekksprutobservasjonen for instituttet på kort tid, noe som ifølge direktøren understreker hvor lite vi vet om livet i havet. UNESCO anslår at bare fem prosent av havet er utforsket, og at vi vet mer om månen enn havbunnen.
20 dager siden
Turister på Gran Canaria fikk nylig et uventet syn da strendene ble dekket av et blått teppe av maneter. Klimaorganisasjonen Proyecto Mastral har delt bilder av fenomenet, der store mengder bidevindsseilere har skylt i land. Biologer forklarer at disse manetene lever i tropiske og tempererte hav, og har en seilformet kam som gjør at de driver med vinden. Opphopningen skyldes trolig en kombinasjon av varmere hav, forurensing og lavere oksygennivå. Selv om de er stort sett ufarlige, anbefales det ikke å tråkke barbeint på dem. Hendelsen er en av flere merkelige værfenomener i Spania den siste tiden.
2 måneder siden
En fisker ved navn Kai Wårøy ble overrasket da han fant en stør i garnet sitt utenfor Lindesnes. Fisken, som veide 21,1 kilo, er en art som ikke har levd i Norge siden 1600-tallet. Støren er en eldgammel fiskeart som kan bli svært stor og gammel, og selve arten har eksistert i millioner av år. Fiskerfruen Sirevåg kjøpte fisken og stilte den ut før den ble solgt videre til Havforskningsinstituttet for videre undersøkelser. Forskere anser funnet som et positivt tegn, da det har vært gjort forsøk på å reintrodusere stør i europeiske elver etter at bestanden har sunket drastisk på grunn av habitatødeleggelser og ettertraktet kaviar.
10 timer siden
Turkamerater gjorde et svært uvanlig funn på en høy fjelltopp i Rauma. De fant en død grevling 1852 meter over havet.
3 måneder siden
En hval, trolig en spermhval, ble observert i Oslofjorden søndag morgen av mannskap på Kielfergen. Hvalforsker Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet bekrefter at det mest sannsynlig er en spermhval, men legger til at det også kan være en knølhval. Observasjonen er uvanlig, da spermhvaler normalt holder til i dypere farvann og er sjeldne i Oslofjorden. Spermhvalen er den største av tannhvalene og er kjent for å dykke til store dyp. Det er anslått rundt 5000 spermhval i Nord-Atlanteren, med et kjerneområde vest for Andøya.
1 måned siden
Marinbiolog Fredrik Myhre forteller om sin fascinasjon for haier, som startet med filmen «Haisommer». Han jobber for WWF Verdens naturfond og er bekymret for tilstanden i Oslofjorden, hvor fiskebestanden er kraftig redusert. Myhre fremhever viktigheten av marint vern, og viser til at vern av Jærkysten har hatt positiv effekt på pigghåbestanden. Han understreker at haier er avgjørende for et sunt havmiljø, men at mange arter er truet på verdensbasis. Myhre ble inspirert av Rodney Fox, som overlevde et haiangrep og har jobbet for å verne haier.
1 måned siden
Et ektepar oppdaget en merkelig, skjelettlignende skapning på en strand i Margate, England. Skapningen, som lignet en makaber havfrue, utløste en rekke spekulasjoner blant tilskuere og på nettet. Teorier spenner fra drivved til ukjente havmonstre, men mange mener det kan være en forfalskning, som den beryktede Fiji-havfruen fra 1800-tallet. Distriktsrådet er informert om funnet, men har ennå ikke identifisert hva det er. Bilder av skapningen har spredt seg raskt på internett og skapt debatt om dens opprinnelse.
21 dager siden
En skadelig alge, «Pseudochattonella», som har forårsaket fiskedød i Danmark, er på vei mot norskekysten. Fiskeridirektoratet har sendt ut varsel til oppdrettere, mens en havforsker uttrykker et forsiktig håp om at værendringer kan begrense spredningen. Algene spres via havstrømmer og vind, noe som gjør situasjonen uforutsigbar. Oppdrettsfisk er spesielt utsatt, og det tas prøver utenfor Arendal for å overvåke utviklingen. De kommende dagene vil være avgjørende for å fastslå om algen vil ramme Sørlandskysten.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en ny art kjempe-isopod, Bathynomus vaderi, på et fiskemarked i Vietnam. Arten ble funnet i mars 2022 og har fått sitt navn fra Star Wars-skurken Darth Vader på grunn av likheten mellom isopoden og hjelmen hans. Oppdagelsen har skapt oppsikt i forskermiljøet og er publisert i en forskningsartikkel. Isopoder har lenge blitt solgt billig som et biprodukt av trålfiske, men har siden 2017 blitt mer populære og regnes nå som en delikatesse. Økt tilgang på isopoder på fiskemarkeder har gjort det mulig for forskere å oppdage den nye arten.
3 måneder siden
I et ukesoppdrag i «Farmen kjendis» ble en håbrann brukt, noe som har skapt sterke reaksjoner. Håbrann er en utrydningstruet og fredet haiart. Marinbiolog Fredrik Myhre kritiserer TV 2 for å bruke en slik art i underholdningsøyemed, og mener det sender et uheldig signal til publikum. TV 2 på sin side forsvarer bruken med at haien var bifangst og ikke kunne slippes ut igjen, og at de har fulgt gjeldende regelverk. De mener også at det er bedre å bruke ressursen enn å kaste den. Myhre understreker at deltakerne ikke har noe ansvar, men at produksjonen burde valgt annerledes.