Forskere fra Schmidt Ocean Institute har for første gang filmet en levende kjempeblekksprut i sitt naturlige habitat i Sør-Atlanteren. Undervannsdronen SuBastian filmet den unge blekkspruten på 600 meters dyp.
Kjempeblekkspruter kan bli opptil 12 meter lange og antas å være opphavet til myter om sjømonstre som Kraken. Dette er den andre sjeldne blekksprutobservasjonen for instituttet på kort tid, noe som ifølge direktøren understreker hvor lite vi vet om livet i havet.
UNESCO anslår at bare fem prosent av havet er utforsket, og at vi vet mer om månen enn havbunnen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En sjelden anglerfisk, også kjent som et «sjømonster», er for første gang filmet levende ved overflaten utenfor Kanariøyene. Marineforskere studerte haier da de gjorde den uventede oppdagelsen av fisken, som normalt lever på store havdyp. Marinbiolog Fredrik Myhre spekulerer i at varmere vannstrømmer fra vulkansk aktivitet kan ha ført fisken til overflaten, eller at den kan ha flyktet fra rovdyr. Fisken døde etter oppstigningen, trolig på grunn av trykkforskjellen. Hendelsen har skapt spekulasjoner om naturkatastrofer, men dette avvises som folketro.
3 måneder siden
En hval, trolig en spermhval, ble observert i Oslofjorden søndag morgen av mannskap på Kielfergen. Hvalforsker Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet bekrefter at det mest sannsynlig er en spermhval, men legger til at det også kan være en knølhval. Observasjonen er uvanlig, da spermhvaler normalt holder til i dypere farvann og er sjeldne i Oslofjorden. Spermhvalen er den største av tannhvalene og er kjent for å dykke til store dyp. Det er anslått rundt 5000 spermhval i Nord-Atlanteren, med et kjerneområde vest for Andøya.
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en ny art kjempe-isopod, Bathynomus vaderi, på et fiskemarked i Vietnam. Arten ble funnet i mars 2022 og har fått sitt navn fra Star Wars-skurken Darth Vader på grunn av likheten mellom isopoden og hjelmen hans. Oppdagelsen har skapt oppsikt i forskermiljøet og er publisert i en forskningsartikkel. Isopoder har lenge blitt solgt billig som et biprodukt av trålfiske, men har siden 2017 blitt mer populære og regnes nå som en delikatesse. Økt tilgang på isopoder på fiskemarkeder har gjort det mulig for forskere å oppdage den nye arten.
4 måneder siden
En studie ledet av Havforskningsinstituttet avdekket 1580 antibiotika-resistente bakterier i kloakken i Bergen, langt mer enn forventet. Forskerne undersøkte avløpsvann fra fem anlegg, inkludert sykehuskloakk fra Haukeland og Haraldsplass, og fant bakterier som tåler selv de sterkeste antibiotika. Dette vekker bekymring for spredning til miljøet og tilbake til mennesker via sjømat og bading. Forslag til tiltak inkluderer desinfisering av sykehusavløp og bruk av ozon eller UV-stråling. EU-reguleringer vil snart kreve overvåkning av slike bakterier. Bergen kommune har oppgradert flere renseanlegg, men utfordringer gjenstår med mindre lokale anlegg.
13 dager siden
Forskere har gjort et potensielt historisk gjennombrudd i søket etter utenomjordisk liv ved hjelp av James Webb-teleskopet. De har funnet indikasjoner på mulig liv på planeten K2-18 b, som ligger 124 lysår unna. Forskerne har oppdaget gassene dimetylsulfid (DMS) og dimetyldisulfid (DMDS), som på jorden kun produseres av levende organismer. Planeten er 8,6 ganger større enn jorden og befinner seg i den beboelige sonen rundt en rød dvergstjerne, hvor flytende vann kan eksistere. Forskerne understreker at dette er en mulig biosignatur, men ber om forsiktighet i tolkningen av funnene. Gassene ble funnet i konsentrasjoner tusen ganger høyere enn i jordens atmosfære, noe som tyder på biologisk aktivitet. Flere observasjoner er nødvendige for å bekrefte funnene.
6 dager siden
Forskingsfartøyet Tara skal fra sommeren 2026 legge ut på en 20 år lang ekspedisjon i Polhavet for å overvåke og dokumentere klimaendringenes effekt på havisen og økosystemene i Arktis. Tara vil drive med isen gjennom hele året, også under den mørke og kalde polarnatta, noe som tidligere har vært vanskelig for forskere. Prosjektet, ledet av Tara Ocean Foundation, skal samle unike data om hvordan Polhavet endrer seg, inkludert overgangen til mer åpent hav. Forskere fra blant annet UiT Norges arktiske universitet deltar i studier som undersøker hvordan mindre havis og varmere vann påvirker biologisk mangfold. Ekspedisjonen vil gi en sammenhengende tidsserie over 20 år, noe som er helt nytt for dette området. Målet er å forstå og dokumentere de dramatiske endringene i Polhavet før det er for sent.
12 dager siden
Paleontologer har avdekket 131 dinosaurspor fra juratiden på Isle of Skye i Skottland. Funnet inkluderer fotavtrykk fra både kjøttetende og planteetende dinosaurer, og gir et sjeldent innblikk i livet til disse forhistoriske skapningene. Sporene er 167 millioner år gamle og befinner seg i tidevannssonen, noe som gjør at forskere arbeider raskt for å dokumentere dem før de forsvinner. Funnet beskrives som sensasjonelt og gir verdifull informasjon om dinosaurenes verden og miljø.
3 måneder siden
Forskere ved Nibio i Grimstad har utviklet en metode for å redde den kritisk truede orkidéen narrmarihånd. Den purpurfargede orkidéen finnes kun i et lite område ved kysten av Grimstad og Lillesand. Tradisjonell oppformering av ville orkidéer fra frø har vist seg vanskelig, da frøene er mikroskopiske og trenger spesielle sopper for å spire. Ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg har forskerne utviklet en «prøverørsmetode» der frøene dyrkes i et sterilt miljø på lab. Her brytes frøhvilen med kjemikalier, og frøene får all nødvendig næring. Metoden har tidligere vært brukt med suksess på andre truede orkidéarter. Nå har Nibio fått støtte til å bruke metoden på narrmarihånd, med mål om å styrke bestanden i naturen.
4 dager siden
Forskere ved Universitetet i Cambridge og NASA har brukt James Webb-romteleskopet til å analysere atmosfæren til eksoplaneten K2-18b, som ligger 120 lysår unna Jorden. De oppdaget store mengder metan, karbondioksid og mulig tilstedeværelse av dimetylsulfid (DMS), en gass som på Jorden kun produseres av mikroorganismer i havet. Dette kan være et av de mest lovende tegnene på utenomjordisk biologisk aktivitet, men forskerne understreker at funnet ikke er et bevis på liv ennå. K2-18b er en Hycean-planet med potensielt store hav og en atmosfære rik på hydrogen, plassert i den beboelige sonen rundt sin stjerne. Oppdagelsen gir en sjelden mulighet til å studere en beboelig planet utenfor solsystemet, men flere observasjoner er nødvendig for å bekrefte gassene og deres opprinnelse. Forskerne er forsiktige med å trekke konklusjoner, men ser optimistisk på fremtidige muligheter for å finne liv i universet.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.