Forskere har oppdaget en ny art kjempe-isopod, Bathynomus vaderi, på et fiskemarked i Vietnam. Arten ble funnet i mars 2022 og har fått sitt navn fra Star Wars-skurken Darth Vader på grunn av likheten mellom isopoden og hjelmen hans.
Oppdagelsen har skapt oppsikt i forskermiljøet og er publisert i en forskningsartikkel. Isopoder har lenge blitt solgt billig som et biprodukt av trålfiske, men har siden 2017 blitt mer populære og regnes nå som en delikatesse.
Økt tilgang på isopoder på fiskemarkeder har gjort det mulig for forskere å oppdage den nye arten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En fisker ved navn Kai Wårøy ble overrasket da han fant en stør i garnet sitt utenfor Lindesnes. Fisken, som veide 21,1 kilo, er en art som ikke har levd i Norge siden 1600-tallet. Støren er en eldgammel fiskeart som kan bli svært stor og gammel, og selve arten har eksistert i millioner av år. Fiskerfruen Sirevåg kjøpte fisken og stilte den ut før den ble solgt videre til Havforskningsinstituttet for videre undersøkelser. Forskere anser funnet som et positivt tegn, da det har vært gjort forsøk på å reintrodusere stør i europeiske elver etter at bestanden har sunket drastisk på grunn av habitatødeleggelser og ettertraktet kaviar.
1 dag siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
1 måned siden
Prisene på fersk torsk har steget til historisk høye nivåer, spesielt for skrei, på grunn av reduserte kvoter og endringer i fiskens vandring. Dette fører til at torsk nærmer seg å bli en luksusvare i Norge. Fiskere har hatt høyere inntekter til tross for redusert fangst, men markedet opplever en nedgang i torskekonsumet da forbrukerne ser etter billigere alternativer. Sjømatrådet anbefaler å utforske andre fiskesorter som sei, lange og steinbit for å kompensere for de høye torskeprisene.
18 dager siden
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn utenfor Taiwan, der de har funnet en 70 000 år gammel kjeve som tilhørte en denisovaner. Denisovanere er en utdødd menneskeart som tidligere kun er funnet i Sibir og Tibet. Funnet bekrefter at denisovanerne var utbredt over store deler av Øst-Asia. Kjeven ble funnet på havbunnen i Penghu-kanalen, et område som var en del av det asiatiske fastlandet under istiden. Analyser viser at denisovanere hadde kraftige kjever og store tenner, og at de kunne tilpasse seg ulike klimaer. Moderne mennesker i Sørøst-Asia og Oseania bærer fortsatt spor av denisovaner-DNA.
2 måneder siden
En sjelden anglerfisk, også kjent som et «sjømonster», er for første gang filmet levende ved overflaten utenfor Kanariøyene. Marineforskere studerte haier da de gjorde den uventede oppdagelsen av fisken, som normalt lever på store havdyp. Marinbiolog Fredrik Myhre spekulerer i at varmere vannstrømmer fra vulkansk aktivitet kan ha ført fisken til overflaten, eller at den kan ha flyktet fra rovdyr. Fisken døde etter oppstigningen, trolig på grunn av trykkforskjellen. Hendelsen har skapt spekulasjoner om naturkatastrofer, men dette avvises som folketro.
2 måneder siden
Etter en nedgang på 25 prosent i torskekvotene, har prisen på torsk steget med 40 prosent og satt ny rekord. Gjennomsnittsprisen for sløyd torsk uten hode er nå 74,75 kroner per kilo. Lerøy bekrefter den kraftige prisøkningen og beskriver en intens konkurranse om råstoffet. Fiskere uttrykker glede over de høye prisene, men frykter samtidig at dette kan føre til at forbrukerne velger bort torsk, noe som igjen kan føre til et prisfall.
2 måneder siden
Forskere ved NMBU har utviklet en ny metode for å produsere proteiner fra bakterier ved hjelp av nitrat i stedet for oksygen. Dette muliggjør produksjon av store mengder protein som kan brukes som erstatning for kjøtt. Proteinproduktet har vist lovende resultater som fiskefôr, og forskerne ser for seg at det kan brukes i labkjøtt eller som tilsetning i matvarer. Selv om bakterier allerede brukes i matproduksjon, er forbrukerne skeptiske til å spise bakteriebasert mat. Fordelene med bakterieprotein er at det krever lite plass, er uavhengig av klima og kan produseres fra avfall. Utfordringer inkluderer forbrukerskepsis og konkurransedyktig pris.
13 dager siden
Forskere fra Schmidt Ocean Institute har for første gang filmet en levende kjempeblekksprut i sitt naturlige habitat i Sør-Atlanteren. Undervannsdronen SuBastian filmet den unge blekkspruten på 600 meters dyp. Kjempeblekkspruter kan bli opptil 12 meter lange og antas å være opphavet til myter om sjømonstre som Kraken. Dette er den andre sjeldne blekksprutobservasjonen for instituttet på kort tid, noe som ifølge direktøren understreker hvor lite vi vet om livet i havet. UNESCO anslår at bare fem prosent av havet er utforsket, og at vi vet mer om månen enn havbunnen.
3 måneder siden
En fossiljeger har gjort et oppsiktsvekkende funn av et 66 millioner år gammelt oppkast på Sjælland i Danmark. Oppkastet inneholder rester av sjøliljer, som tyder på at et dyr har spist og deretter gulpet opp igjen de ufordøyelige delene. Funnet gir viktig innsikt i forholdet mellom rovdyr og byttedyr i kritthavet. Museumsinspektør Jesper Milàn ved Geomuseum Faxe uttaler at dette er verdens mest kjente oppkast noensinne. Professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo bekrefter at slike funn er sjeldne, og at det kreves materialer med høy tetthet for at oppkast skal bli fossilisert. Funnet sammenlignes med gulpeboller fra fugler.
1 måned siden
Forskere har oppdaget et mystisk radiosignal kalt FRB 20190208A fra en dverggalakse som ligger hele 7 milliarder lysår unna. Dette funnet utfordrer eksisterende teorier om raske radioutbrudd (FRB), som er kraftige, men kortvarige eksplosjoner av radiobølger. Tidligere oppdagelser inkluderer et signal sporet til en nøytronstjerne og et utbrudd i en galakse uten stjernedannelse. Disse oppdagelsene tvinger forskere til å revurdere opprinnelsen til FRB-er. Avansert teknologi, som CHIME-teleskopet, spiller en avgjørende rolle i å spore signalene, og fremtidige studier med James Webb-teleskopet er planlagt for å undersøke omgivelsene rundt disse utbruddene nærmere.