Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men Norge tillater ikke en Taliban-utnevnt ambassadør. I stedet vil førstesekretær Najibullah Sherkhan lede ambassadens drift.
Norge nedgraderte de diplomatiske forbindelsene i desember på grunn av bekymringer for menneskerettighetene i Afghanistan. Sherkhan skal tilby konsulære tjenester, men hans bakgrunn er uklar.
Utenriksdepartementet understreker at gjenåpningen ikke betyr en oppgradering av forholdet til Taliban. Taliban selv ser på gjenåpningen som en positiv utvikling, mens eksperter mener det er et forsøk på å oppnå internasjonal anerkjennelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men uten en ambassadør. Norge anerkjenner ikke Taliban-regimet og har nedgradert de diplomatiske forbindelsene. En førstesekretær vil lede ambassadens daglige drift og tilby konsulære tjenester. Norge tillater dette for å bistå afghanere i Norge, men understreker at det ikke betyr en oppgradering av forholdet til Taliban. Taliban anser gjenåpningen som en positiv utvikling, mens eksperter ser det som et forsøk på å oppnå internasjonal anerkjennelse.
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men uten en ambassadør. En førstesekretær skal lede den daglige driften. Norge anerkjenner ikke Taliban-regimet og nedgraderte de diplomatiske forbindelsene i desember på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan. Norge tillater ikke en Taliban-utnevnt ambassadør, men aksepterer en tjenestemann for å håndtere konsulære saker. Taliban anser gjenåpningen som en positiv utvikling, mens analytikere ser det som et strategisk skritt mot internasjonal anerkjennelse. Norge understreker at dette ikke innebærer en oppgradering av de diplomatiske forbindelsene med Taliban.
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet sin ambassade i Oslo etter å ha stengt den i september 2024, men Norge understreker at det diplomatiske forholdet er nedgradert. Ambassaden vil bli bemannet av en førstesekretær og tilby konsulære tjenester. Gjenåpningen har ført til kritikk, blant annet fra FrP-leder Sylvi Listhaug, som mener regjeringen er naive og at dette sender et uheldig signal om anerkjennelse av Taliban. Andre mener Taliban forsøker å renvaske sitt image og normalisere forholdet til Vesten. Amnesty International understreker viktigheten av at Norge fortsetter å kreve respekt for menneskerettighetene i Afghanistan.
1 måned siden
Norge har tillatt Taliban å gjenåpne Afghanistans ambassade i Oslo, noe som kritiseres som en diplomatisk og moralsk feilvurdering. Taliban har innført strenge restriksjoner for kvinner og jenter i Afghanistan, inkludert nektet skolegang og utestengelse fra det offentlige rom. Det rapporteres også om overgrep mot kvinner og barn i Taliban-fengsler. Mange afghanere i Norge frykter at ambassaden vil føre til overvåking og trakassering. Kritikere mener Norge legitimerer et undertrykkende regime og svikter afghanske kvinner og menn.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
1 måned siden
Norges ambassadør i USA, Anniken Huitfeldt, arbeider aktivt for å sikre Norges interesser i møte med en uforutsigbar Trump-administrasjon. Hun bruker både tradisjonelt diplomati og utradisjonelle metoder som «Arctic Cool»-fester for å bygge relasjoner med amerikanske politikere. Huitfeldt understreker Norges strategiske betydning i Arktis som et argument for fortsatt samarbeid, og fremhever viktigheten av å forstå Russland. Selv om hun opplever at Norge blir lyttet til, møter hun også oppfatninger om at Europa ikke bidrar nok i NATO. Hun samarbeider også tett med Ukrainas ambassadør for å støtte Ukraina i USA.
2 måneder siden
Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister har fått internasjonal oppmerksomhet, spesielt med tanke på hans tidligere rolle som NATO-sjef og hans gode forhold til Donald Trump. Eksperter mener hans internasjonale nettverk kan være verdifullt for Norge i en tid preget av global handelsuro. Stoltenberg understreker viktigheten av samarbeid i regjeringen for å unngå handelsbarrierer mot Norge, og statsminister Støre fremhever at Stoltenbergs internasjonale kontakter vil styrke Norges posisjon.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
3 måneder siden
En norsk-afghaner ble fratatt sitt norske statsborgerskap og pass da han oppsøkte den norske ambassaden i Pakistan. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en sikkerhetsrisiko med tilknytning til IS, og at han utgjør en trussel mot Norge. Mannen selv hevder han er uskyldig og frykter for sitt liv i Afghanistan. Han har saksøkt staten for å få tilbake sitt statsborgerskap. Rettssaken i Oslo tingrett er spesiell, da mannens advokat, John Christian Elden, ikke får innsyn i de graderte dokumentene som PST legger frem som bevis. Dette reiser spørsmål om rettssikkerhet og bevisførsel i slike saker. Dom i saken ventes om et par uker.