Den norske komikeren Claude Bonde, kjent som «Yabatan» i Japan, kritiserer norsk humor for å være for enkel og basert på underbuksehumor. Han mener norske komikere ofte tyr til sex, utseende og å snakke nedsettende om andre for å få oppmerksomhet.
Bonde sammenligner dette med japansk humor, som han beskriver som mer kreativ, intelligent og selvutleverende. Han mener også at norske komikere lever i en medieboble og mangler perspektiv på hva folk flest synes er morsomt.
NRK svarer at de ikke er enige i Bondes kritikk og at humor er subjektivt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 dager siden
Artikkelen diskuterer mangelen på mangfold i norsk humorbransje, spesielt innen standup, og kommenterer et tidligere leserinnlegg som kritiserte mangelen på minoritetsrepresentasjon. Den stiller spørsmål ved hvordan kvinner og minoriteter settes opp mot hverandre i debatten. Selv om flere kvinner tar plass i bransjen, opplever de fortsatt hets og underrepresentasjon. Forfatteren understreker viktigheten av et nyansert språk i inkluderingsarbeidet, og påpeker at bransjen fortsatt er mannsdominert og trenger mer mangfold. Endring er mulig hvis man står sammen og er bevisst på utfordringene.
1 måned siden
I en kronikk reflekterer Dagfinn Nordbø over det han kaller en «Store Skravletsunamien» som skyller over samfunnet. Han observerer at underholdning og skravl dominerer stadig flere arenaer, fra sosiale medier til podkaster, mens stillheten forsvinner. Nordbø kritiserer hvordan humorbransjen har gått bort fra redaksjonelle vurderinger og manusbasert innhold, og heller satser på billig skravling. Han påpeker også at journalistikken er under press. Som et lyspunkt trekker han frem podkasten «Christian, Jørgen og Askild holder kjeft», som tilbyr tretten minutter med stillhet som en motvekt til støyen.
3 måneder siden
En reklamefilm med Johannes Høsflot Klæbo i bar overkropp har skapt debatt om kroppspress og seksualisering. PR-profil Rune Brynhildsen mener kritikken er overdrevet og at reklamen er ment som humor, mens Forbrukertilsynet advarer mot kroppsfokus i reklame, spesielt rettet mot barn. Sunn idrett påpeker at det kan være lavere terskel for å spille på kropp i reklame med menn enn kvinner, og Reform uttrykker bekymring for en utvikling der unge menns kropper seksualiseres. Nidar valgte å trekke reklamen etter kritikken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler humorprogrammet «Humoretaten» på NRK, som bruker kongefamilien som tema for sine vitser. Programmet, som er fornyet, gjør narr av kong Haralds teknologiske utfordringer og dronning Sonjas mobilbruk, inkludert en melding med seksuelt innhold. Forfatteren diskuterer hvordan programmet forsøker å skape et felles humoristisk grunnlag for seere i forskjellige aldre ved å blande parodier på influensere med vitser om kjente personer og aktuelle hendelser. Selv om kongefamilien er en felles referanse, antydes det at noen av vitsene, spesielt de med seksuelle undertoner, kan være dristige.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
1 måned siden
Document-journalist Lise Sørensen ble utsatt for en nettstorm etter å ha publisert et bilde av seg selv og venninner på X. Humorprofiler sammenlignet dem med IS-krigere og nazi-tyskere, noe Sørensen kritiserer som overdrevet, spesielt siden venninnene er privatpersoner. Komikerne Abubakar Hussain og Javad Elbakali står bak spøkene. Hussain forsvarte sin handling i en NRK-podkast, men slettet senere sin X-konto etter å ha mottatt hets. Elbakali beskrev det som humor, men trakk seg også fra X på grunn av hatefulle meldinger. Sørensen jobber i Document.no, et mediehus kjent for sin kritiske holdning til innvandring og islam.
3 måneder siden
Orkla har trukket en reklamefilm for Nidar med langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo etter kritikk for seksualisering og kroppspress. PR-sjef Rune Brynhildsen reagerer sterkt på avgjørelsen og mener kritikken er oppkonstruert. Han får støtte fra sportskommentator Sverre Krogh Sundby, som ser på reklamen som humoristisk. Redd Barnas ungdomsorganisasjon mener derimot at reklamen bidrar til økt kroppspress, mens politisk kommentator Astrid Mæland kaller den harry. Brynhildsen mener det er blitt for lett å bli krenket og stiller spørsmål ved hvorfor akkurat denne reklamen får så mye oppmerksomhet, og foreslår en sladdet versjon.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler komikeres opplevelser på julebord, der flere har opplevd uvanlige og ubehagelige situasjoner. Jonna Støme forteller om et par som hadde sex på hans backstage, og en kvinne som skrek med blottet underliv under et show. Vidar Hodnekvam ble seksuelt trakassert og fikk navnet sitt forvrengt. Christer Torjussen fikk en tallerken kastet mot seg under et show med dårlig lyd. Komikerne mener likevel at julebordkulturen har blitt bedre, med yngre generasjoner som oppfører seg mer profesjonelt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Johannes Høsflot Klæbos sesong, som har vært preget av sportslig suksess og oppmerksomhet rundt sex-relaterte overskrifter og baris-bilder. TV 2-ekspert Petter Skinstad mener Klæbo tør å slippe seg mer løs, og at media ikke må dempe det. Petter Northug spøker om at Klæbo søker sex og penger, men understreker at han må levere i VM. Emil Iversen sier at Klæbo selv startet sexryktene, og at kjæresten hans ler av det. Klæbo har selv uttalt at ryktene er morsomme, men uten hold.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg riksmedienes overdrevne dekning av snøfall i Oslo, sett i lys av de store snømengdene som er vanlig i Nord-Norge. Forfatteren beskriver hvordan nordnorske ordførere spøkte med situasjonen i sør, noe som førte til kritikk fra en statssekretær. Statssekretæren mente ordførerne gjorde narr av folk som slet med snøen i hovedstaden. Forfatteren argumenterer for at det bør være rom for humor, også om vær, og at det trengs mer humor i både politikk og media. Han mener at det er viktig å tåle spøk, også når den rammer en selv, og kritiserer mangelen på selvironi hos enkelte politikere og medieaktører.