I en kronikk reflekterer Dagfinn Nordbø over det han kaller en «Store Skravletsunamien» som skyller over samfunnet. Han observerer at underholdning og skravl dominerer stadig flere arenaer, fra sosiale medier til podkaster, mens stillheten forsvinner.
Nordbø kritiserer hvordan humorbransjen har gått bort fra redaksjonelle vurderinger og manusbasert innhold, og heller satser på billig skravling. Han påpeker også at journalistikken er under press.
Som et lyspunkt trekker han frem podkasten «Christian, Jørgen og Askild holder kjeft», som tilbyr tretten minutter med stillhet som en motvekt til støyen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
2 måneder siden
En kronikk argumenterer for at spredningen av «Stem Frp»-kommentarer på TikTok er et symptom på en urovekkende utvikling i samfunnsdebatten. I stedet for åpen dialog om vanskelige temaer, ser man at folk gjemmer seg bak kodeord og indirekte kommentarer, spesielt under videoer av personer med innvandrerbakgrunn. Dette skjer fordi mange frykter stempling, hets eller ekskludering dersom de ytrer seg åpent. Resultatet er ekkokamre og økt splittelse, hvor politikk reduseres til overfladiske vitser og memes. Kronikkforfatteren oppfordrer til å skape et klima der vanskelige spørsmål kan diskuteres uten frykt, for å unngå en situasjon der alle snakker, men ingen lytter.
25 dager siden
Artikkelen utforsker hvordan podkaster utfordrer tradisjonelle medier, og reiser bekymringer om fragmentering, polarisering og feilinformasjon. Forfatteren argumenterer for at tradisjonelle medier bør lære av podkastenes suksess ved å tilby lengre, mer dyptgående innhold. Dette kan bidra til å styrke tilliten og motvirke useriøse aktører. Politikere verdsetter podkaster for rommet de gir til refleksjon og lengre resonnementer, noe som tradisjonelle medier ofte mangler. Pressen bør ta lærdom av podkastenes popularitet og tilpasse seg nye trender.
3 måneder siden
En artikkel belyser den sterke dominansen av menn i personlig drevne samfunnsrelaterte podkaster, noe som fører til at mange kvinnelige perspektiver og stemmer går tapt i samfunnsdebatten. Undersøkelser viser at lytterne ofte er menn og gutter, gjerne med en høyreorientert politisk tilhørighet. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er en reell preferanse for mannlige stemmer, eller om det skyldes at det tradisjonelt har vært flere menn å lytte til. Forfatteren etterlyser en endring i medielandskapet, der kvinnelige duoer og trioer blir like vanlige som mannlige, og oppfordrer redaktørstyrte medier til å tenke nytt og utfordre tradisjonelle suksessformler.
3 måneder siden
En artikkel i NRK tar for seg debatten om hvorvidt kulturlivet blir nedprioritert i Norge. Forfatter Christopher Pahle mener politikere og media nedprioriterer kulturen, og at dette påvirker folks holdninger. TV 2s reklamekampanje, som tullet med smalere kulturtilbud, har utløst sterke reaksjoner fra kulturlivet. Kunstner Ingrid Johanne Hagen har oppfordret til å 'pisse på TV 2-sjefen' som reaksjon på kampanjen. Kulturdirektør Kristin Danielsen mener TV 2 sparker nedover mot kunst- og kulturfeltet. En forskningsrapport fra 2024 viser at norske dagsaviser har halvert antall kulturartikler siden 2014, men artikkelen understreker at det fortsatt skrives om kultur.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer norske mediers forsøk på å nå unge lesere ved å forenkle nyhetsstoff og fokusere på overfladiske temaer som influensere og trender. Forfatteren argumenterer for at denne tilnærmingen undergraver viktig journalistikk og fremstiller ungdom som mindre intelligente enn de er. Medier som VG, NRK og Aftenposten trekkes frem for å prioritere underholdning over informasjon. Forfatteren etterlyser mer tillit til journalister og en satsing på saker som engasjerer ungdommen intellektuelt, fremfor å servere dem 'nyheter med barneskje', og mener dette fremmedgjør den reflekterte ungdommen.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer medienes overdrevne bruk av ord som «snøkaos» og «krise» i forbindelse med vintervær. Han mener dette skaper en unødvendig krisefølelse og fører til at folk blir «puslete». Han viser til et eksempel der elever i Telemark klager over å måtte gå på skolen i snøvær, mens skoler i Vestfold var stengt. Forfatteren mener at mediene bidrar til en uheldig utvikling og oppfordrer til å ta seg sammen. Han mener at dagens generasjon er for opptatt av små problemer som glatte veier og ødelagt hårfrisyre.
2 måneder siden
Den norske komikeren Claude Bonde, kjent som «Yabatan» i Japan, kritiserer norsk humor for å være for enkel og basert på underbuksehumor. Han mener norske komikere ofte tyr til sex, utseende og å snakke nedsettende om andre for å få oppmerksomhet. Bonde sammenligner dette med japansk humor, som han beskriver som mer kreativ, intelligent og selvutleverende. Han mener også at norske komikere lever i en medieboble og mangler perspektiv på hva folk flest synes er morsomt. NRK svarer at de ikke er enige i Bondes kritikk og at humor er subjektivt.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer en økende tendens til å kritisere kunst- og kulturmiljøet i Norge. TV 2s reklamekampanje, som latterliggjør smalere kulturproduksjoner, nevnes som et eksempel. Videre peker artikkelen på flere politiske utspill som indikerer en kulturfiendtlig holdning, som kutt i kulturbudsjetter og støtteordninger. Det argumenteres for at denne kritikken kan være et forsøk på å vinne popularitet ved å sette opp en motsetning mellom kunstnere og «vanlige folk». Artikkelen konkluderer med at alle kulturopplevelser, både brede og smale, har sin verdi, og at man bør være forsiktig med å kritisere andres smak.
2 måneder siden
Leder i NFF Hordaland, Tore-Christian Gjelsvik, kritiserer supportere i VAR-debatten for å skape et dårlig debattklima preget av hets og trakassering på sosiale medier. Han etterlyser konstruktiv dialog og påpeker at motstanderne unngår direkte kontakt. Ole Christian Sandvik, talsperson for Norsk Supporterallianse, mener kritikken er et forsøk på å flytte fokus fra VAR-saken. Han fremhever at et hardt debattklima er vanlig på sosiale medier, og understreker at årsmøtet, ikke styret, har siste ord i klubbene. VAR-saken skal avgjøres på fotballtinget 1. og 2. mars.