Nihon Hidankyō, en japansk grasrotbevegelse av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, har sendt en skriftlig uttalelse til Russlands president Vladimir Putin. Organisasjonen, som mottar Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen, kritiserer trusler om bruk av slike våpen. Terumi Tanaka (92), en av overlevende og representant for organisasjonen, uttrykte frustrasjon over atomvåpentrusler fra Russland og Israel under en pressekonferanse i Oslo.
Han mener Putin ikke forstår de menneskelige konsekvensene av atomvåpen. Russlands ambassade i Oslo avviser påstandene og hevder at Russland ikke truer med atomvåpen.
Nobelkomiteens leder, Jørgen Watne Frydnes, oppfordrer atommakter til å lytte til vitnesbyrdene fra overlevende for å opprettholde et globalt tabu mot atomvåpen. Prisutdelingen finner sted i Oslo rådhus tirsdag.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den japanske grasrotorganisasjonen Nihon Hidankyō mottok Nobels fredspris under en seremoni i Oslo, som en anerkjennelse for deres innsats for en verden fri for atomvåpen. Organisasjonen, som består av overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, har i flere tiår arbeidet for å fremme nedrustning og øke bevisstheten om atomvåpens ødeleggende kraft. Under seremonien advarte representanter om farene ved dagens atomvåpenarsenal og oppfordret verdenssamfunnet til å forkaste avskrekkingspolitikken. Nobelkomiteens leder understreket betydningen av å bevare tabuet mot bruk av atomvåpen, mens eksperter fremhevet viktigheten av å hedre tidsvitnene mens de fortsatt er i live.
4 måneder siden
Nobels fredspris deles i dag ut i Oslo Rådhus, med den norske kongefamilien og flere politiske ledere til stede. Prisen går til Nihon Hidankyo, en japansk organisasjon for overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, som arbeider for å avskaffe atomvåpen. Organisasjonen, grunnlagt i 1956, er representert ved lederne Terumi Tanaka, Shigemitsu Tanaka og Toshiyuki Mimaki, som tidligere på dagen møtte kongen i audiens. Senere i kveld arrangeres en bankett på Grand Hotel til ære for prisvinnerne, hvor kronprinsparet representerer kongehuset.
4 måneder siden
Nobels Fredssenter har laget en utstilling om årets fredsprisvinner, Nihon Hidankyō, en japansk grasrotbevegelse av overlevende fra Hiroshima og Nagasaki. Utstillingen kombinerer historiske bilder, kunstverk og personlige historier for å belyse konsekvensene av atomvåpen. Den innledes med et ikonisk bilde av Hiroshima-eksplosjonen og inkluderer blant annet en kollasj av fotograf Antoine d'Agata og en skulptur laget av sedertre fra Hiroshimas skoger. Utstillingen avsluttes med en sterk påminnelse om atomvåpentrusselen gjennom visning av prøvesprengninger. Med en lavmælt og gjennomtenkt presentasjon formidler den et kraftfullt budskap om fred og håp.
4 måneder siden
Fredsprisvinnerne fra den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo, som representerer overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki, ble hedret under den tradisjonsrike fredsprisbanketten på Grand Hotel tirsdag kveld. Blant gjestene var kronprinsparet, statsminister Jonas Gahr Støre og stortingspresident Masud Gharahkhani, mens kongeparet uteble i år. Banketten inkluderte taler fra Nobelkomiteens nestleder, prisvinnerne selv og stortingspresidenten, samt en femretters meny med norske og japanske råvarer. Arrangementet ble avsluttet med dans, og markerte en høytidelig feiring av prisvinnernes innsats for fred.
4 måneder siden
Eksperter fremhever at atomvåpen har fått økt betydning for Norges og Vestens sikkerhet, spesielt som avskrekkingsmiddel mot Russland. Nobels fredspris går i år til japanske tidsvitner som kjemper mot atomvåpen, men eksperter mener et forbud er urealistisk nå. Reduserte konvensjonelle styrker i Nato og Russlands krig i Ukraina har gjort atomvåpen mer aktuelle. Tidligere avtaler om atomvåpen er fjernet, og flere aktører har nå tilgang til slike våpen. Nato ser fortsatt atomvåpen som en sikkerhetsgaranti, og Norge har valgt å ikke støtte et internasjonalt forbud, da det kan svekke landets sikkerhet.
4 måneder siden
Kongefamilien, inkludert kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen, deltok tirsdag på Nobels fredsprisutdeling i Oslo Rådhus. Prisen for 2024 ble tildelt Nihon Hidankyo, en organisasjon som arbeider for en atomvåpenfri verden og for å dele vitnesbyrd om atomvåpens ødeleggelser. Representanter fra organisasjonen, Terumi Tanaka, Shigemitsu Tanaka og Toshiyuki Mimaki, mottok prisen og møtte også kongefamilien på Slottet tidligere samme dag. Flere offentlige personer, inkludert stortingspresident Masud Gharahkhani og statsminister Jonas Gahr Støre, var også til stede under seremonien.
4 måneder siden
Hundrevis av mennesker deltok tirsdag kveld i det tradisjonelle fakkeltoget i Oslo for å hylle årets fredsprisvinnere, den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo. Arrangementet startet på Rådhusplassen med appeller fra blant andre Raymond Johansen og Melissa Parke, samt musikalske innslag av Jonas Alaska. Fakkeltoget fortsatte deretter til Grand Hotel, hvor representanter for Nihon Hidankyo, som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki, tok imot hyllesten fra balkongen. Norges Fredsråd, som arrangerte toget, ønsket å fremheve organisasjonens arbeid for fred og solidaritet. Politiet rapporterte om en rolig gjennomføring av arrangementet.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
4 måneder siden
Under et møte med Rådet for utvikling av sivilsamfunn og menneskerettigheter hevdet Vladimir Putin at det nye Oresjnik-missilet kan redusere behovet for atomvåpen. Missilet ble først brukt i november som svar på ukrainske angrep, og har en rekkevidde som dekker hele Europa. Russland planlegger å utplassere våpenet i Belarus innen 2025, noe Belarus' president Lukasjenko bekreftet. Samtidig har Russland nylig innført en ny atomvåpendoktrine som senker terskelen for bruk av atomvåpen, som svar på USAs støtte til Ukraina med langdistansemissiler. Doktrinen åpner for bruk av atomvåpen ved trusler mot Russlands eller Belarus' suverenitet.
4 måneder siden
Russlands president Vladimir Putin hevder at russiske styrker har erobret 189 ukrainske landsbyer i løpet av 2024. Han uttalte også at Russland har det strategiske initiativet langs hele kontaktlinjen i Ukraina. I et møte med sine generaler uttrykte Putin bekymring over USAs utvikling og potensielle utplassering av kort- og mellomdistansemissiler. Han advarte om at Russland vil oppheve alle restriksjoner på sine egne missiler dersom USA går videre med slike planer. Putin understreket også at Russlands atomvåpen tjener som en avskrekkende kraft.