En familie i Kvænangen fant en skadet gaupeunge langs veien og tok den med hjem. Gaupa fikk overnatte i kjelleren før viltnemnda ble kontaktet.
Gaupa var for syk til å overleve og ble avlivet. Senere ble det påvist fugleinfluensa hos gaupa, noe som er første gang i Norge.
Veterinærinstituttet oppfordrer folk til å være oppmerksomme på syke dyr og holde kjæledyr unna døde fugler, da pattedyr kan smittes av fugleinfluensa. Familien som fant gaupa er vant med gauper i området, og har tidligere mistet katter til gaupe.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Det er for første gang påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos en oter i Norge. Oteren ble funnet i Tromsø. Veterinærinstituttet opplyser at subtypen H5N5-virus ble påvist hos måker og kråker langs kysten i fjor høst. Pattedyr kan smittes av fugleinfluensa ved direkte eller indirekte kontakt med smittede fugler, noe som kan føre til infeksjon og betennelse i lunger og hjerne. Symptomer kan være sløvhet, unormal atferd, skeiv hodeholdning og lammelser. Folk oppfordres til å melde fra om syke eller døde ville dyr.
2 måneder siden
Etter påvisning av fugleinfluensa på godset Trolle Ljungby i Sverige, må 400 fasaner avlives. Det er opprettet en rød beskyttelsessone på 3 km og en overvåkningssone på 10 km rundt godset, med restriksjoner for fjærfehold. Store deler av Sør-Sverige er nå et høyrisikoområde, og fjærfe må holdes innendørs eller i innhegninger. Fugleinfluensa er også påvist hos en død svane i Stockholm, som er sesongens første tilfelle hos ville fugler. Myndighetene oppfordrer dyreeiere til å kontakte veterinær ved sykdomstegn hos fuglene.
4 måneder siden
En dyrepark i Washington, USA, har mistet 20 store kattedyr til fugleinfluensa, inkludert en bengalsk tiger og fire pumaer. Dyrene døde raskt etter å ha utviklet symptomer. Dyreparken er nå i karantene for å hindre videre spredning. Fugleinfluensa har tidligere smittet fjørfe i USA, men har nylig begynt å smitte storfe. Det er også rapportert om et tilfelle av fugleinfluensa hos en gaupe i Norge. I tillegg har det vært 61 menneskelige tilfeller av fugleinfluensa i USA siden april 2024.
2 måneder siden
Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.
4 måneder siden
USA har rapportert sitt første alvorlige tilfelle av fugleinfluensa hos et menneske. En person i Louisiana er innlagt på sykehus med alvorlig luftveissykdom forårsaket av H5N1-viruset, etter kontakt med smittede fugler i egen bakgård. Dette er første gang en slik smittevei er dokumentert i USA. Tilfellet er bekreftet av CDC. Det er rapportert 61 tilfeller av fugleinfluensa hos mennesker i 2024, men de fleste har vært milde. Eksperter advarer om at håndtering av døde fugler i private hjem utgjør en risiko.
4 måneder siden
En av fire gepardunger i Dyreparken døde av et virus kalt kukopper, som trolig kom fra mus eller rotter. Den syke ungen fikk sår og sluttet å drikke melk, og døde til tross for intensivbehandling. De tre andre ungene, født 15. oktober, er aktive og får tett oppfølging. Kukopper er ikke farlig for mennesker, men kan være alvorlig for kattedyr. Gepardene i Dyreparken er en del av et bevaringsprogram, og fødselen av fire unger ble sett på som viktig for dette programmet.
2 måneder siden
Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.
3 måneder siden
Fugleinfluensa sprer seg i USA og har smittet både fugler, storfe, katter og mennesker. Espen Nakstad påpeker at det er bekymringsfullt at USA ikke har fått kontroll på spredningen etter et år. Han forklarer at matproduksjon, med tett kontakt mellom ville og tamme dyr, samt høy omsetning av dyr, gjør det vanskelig å kontrollere viruset. En mutasjon av viruset viser tegn til å tilpasse seg menneskelige luftveier, men det er foreløpig ingen indikasjoner på spredning fra person til person. Nakstad understreker at det er viktig å følge med på utviklingen, men ser ingen overhengende fare for en ny pandemi. Han mener erfaringer fra koronapandemien, som viktigheten av utendørsaktivitet og hjemmeisolering ved sykdom, vil være nyttige i fremtidige pandemier.