En ny rapport fra V-Dem-instituttet viser at verden har færre demokratier enn autokratier for første gang på 20 år. Nesten tre av fire mennesker lever nå i autokratier, det høyeste nivået siden 1978.
Rapporten identifiserer 45 land med pågående avdemokratisering, inkludert flere i Europa. Forskerne uttrykker også bekymring for utviklingen i USA.
Likevel viser eksempler fra Brasil, Maldivene og Zambia at det er mulig å snu trenden. Autokratier betegnes som styreformer der makten er samlet hos en person eller liten gruppe, med få begrensninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
24 dager siden
Demokratiforsker Carl Henrik Knutsen påpeker en global trend der demokratier svekkes innenfra, ofte initiert av valgte ledere som begrenser ytringsfrihet og rettsstatens uavhengighet. Han er bekymret for utviklingen i USA under Donald Trump, som følger en raskere autokratiseringsprosess enn vanlig. Knutsen understreker likevel at det er håp, og viser til land som Brasil, Maldivene og Zambia som eksempler på vellykkede demokratiske «u-svinger». Han fremhever at demokratier er robuste og kan styrkes gjennom økt bevissthet om deres verdi.
25 dager siden
Artikkelen analyserer den globale tilbakegangen for demokratiet, spesielt i folkerike land. En vanlig metode for å undergrave demokratiet er at valgte ledere kupper systemet innenfra ved å endre institusjoner og svekke opposisjonen gradvis. Faktorer som sosiale medier, polarisering, økonomiske kriser og kulturelt tilbakeslag bidrar til å svekke tilliten til demokratiske institusjoner, noe som øker støtten til autoritære ledere. Artikkelen konkluderer med at demokratiets fremtid avhenger av viljen til å motvirke disse trendene aktivt.
3 måneder siden
En ekspert hevder at Europas demokratier er mer truet nå enn på 50 år, og frykter en utvikling mot autoritære regimer. Donald Trumps politikk og Elon Musks støtte til ytre høyre-partier i Europa bidrar til denne bekymringen. Det advares mot en dominoeffekt der autoritære styreformer sprer seg. Tyskland er spesielt sårbart for påvirkningskampanjer i sosiale medier, mens Norge anses som et tryggere land, men må likevel være på vakt. Eksperten peker på Ungarn som et eksempel på hvordan et demokrati kan gli over i et autoritært styre, og understreker at utviklingen ikke er like voldelig som tidligere.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer faren for demokratisk tilbakegang i USA under Trump, men argumenterer for at demokratiet fortsatt har gode sjanser til å overleve. Forfatteren fremhever at Trump-administrasjonen har satt i gang flere prosesser som undergraver demokratiet innenfra, som å svekke pressen, lovstyret og byråkratiet. Dette kan føre til en situasjon der valg ikke lenger er frie og rettferdige. Samtidig påpekes det at demokratier er robuste, spesielt i rike land med etablerte institusjoner, og at det finnes mange motkrefter som kan mobiliseres for å forsvare demokratiet. Forfatteren tror en for rask fremrykning fra Trumps side kan ha gjort flere oppmerksomme på faren, og at dette kan føre til økt motstand.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer de usikre utsiktene for 2025, med fokus på bekymringer rundt Trump, Putin og Netanyahu. Den etablerte verdensordenen utfordres, og det er frykt for at Vesten kan undergrave seg selv. Likevel finnes det lyspunkter, da demokratiet viser styrke i flere land, og Kinas økonomiske vekst avtar. Til tross for utfordringene, oppfordres det til å fokusere på det positive.
1 måned siden
En ny FN-rapport avslører en global svekkelse av kvinners rettigheter, forverret av klimaendringer og demokratisk tilbakegang. Vold mot kvinner øker, spesielt i konfliktområder og digitalt. Rapporten understreker at til tross for fremskritt siden Beijing-erklæringen i 1995, gjenstår betydelige utfordringer for likestilling. Den internasjonale kvinnedagen markeres med fokus på fortsatt kamp for kvinnefrigjøring, mens MIRA-senteret retter oppmerksomheten mot krigens konsekvenser for kvinners liv. FN presenterer en handlingsplan for å fremme likestilling og kvinners rettigheter globalt.
1 måned siden
En fersk FN-rapport (UN Women) avslører at kvinners rettigheter har blitt svekket i en firedel av verdens land det siste året, hovedsakelig på grunn av krig, ekstremvær og politisk uro. Rapporten understreker sammenhengen mellom svekkede demokratiske institusjoner og tilbakegang i likestilling. Vold mot kvinner øker, spesielt konfliktrelatert seksuell vold, og stadig flere kvinner bor i krigsherjede områder. For å motvirke denne utviklingen, foreslår FN en handlingsplan som inkluderer tiltak for å fremme lik tilgang til teknologi, investeringer mot fattigdom og bekjempelse av kjønnsbasert vold.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende folkelig motstand mot autoritære regimer i flere land, spesielt i Slovakia, Serbia og Georgia. I Slovakia har statsminister Robert Fico, som tidligere måtte gå av etter korrupsjonsanklager, igjen tatt makten og ført landet i en mer autoritær retning. Dette har ført til store demonstrasjoner. I Serbia er det også protester mot korrupsjon og maktmisbruk. Artikkelen peker også på situasjonen i Belarus, der et 'valg' ble avholdt under diktatorisk styre. Den konkluderer med at liberale demokratier må støtte demokratibevegelser mer aktivt for å motvirke autokratiets fremmarsj.
9 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.