En fersk FN-rapport (UN Women) avslører at kvinners rettigheter har blitt svekket i en firedel av verdens land det siste året, hovedsakelig på grunn av krig, ekstremvær og politisk uro. Rapporten understreker sammenhengen mellom svekkede demokratiske institusjoner og tilbakegang i likestilling.
Vold mot kvinner øker, spesielt konfliktrelatert seksuell vold, og stadig flere kvinner bor i krigsherjede områder.
For å motvirke denne utviklingen, foreslår FN en handlingsplan som inkluderer tiltak for å fremme lik tilgang til teknologi, investeringer mot fattigdom og bekjempelse av kjønnsbasert vold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny FN-rapport avslører en global svekkelse av kvinners rettigheter, forverret av klimaendringer og demokratisk tilbakegang. Vold mot kvinner øker, spesielt i konfliktområder og digitalt. Rapporten understreker at til tross for fremskritt siden Beijing-erklæringen i 1995, gjenstår betydelige utfordringer for likestilling. Den internasjonale kvinnedagen markeres med fokus på fortsatt kamp for kvinnefrigjøring, mens MIRA-senteret retter oppmerksomheten mot krigens konsekvenser for kvinners liv. FN presenterer en handlingsplan for å fremme likestilling og kvinners rettigheter globalt.
1 måned siden
Artikkelen hevder at Donald Trumps politikk representerer en alvorlig trussel mot kvinners rettigheter og likestilling internasjonalt. Den understreker at tilbakeslagene er merkbare, og at konservative krefter vinner terreng. I forbindelse med FNs kvinnekommisjonsmøte i New York, som skulle markere fremskritt for kvinners rettigheter de siste 30 årene, fremheves det at situasjonen er dyster. En samlet norsk delegasjon deltar på møtet for å demonstrere at samarbeid og demokrati er veien til likestilling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den urovekkende utviklingen i kvinners rettigheter både globalt og nasjonalt. Forfatteren uttrykker bekymring for økningen i kjønnsbasert vold, seksuelle overgrep og konservative holdninger blant unge menn. Hun viser til konkrete eksempler fra utlandet og Norge, inkludert partnervold, voldtekt og overgrep på nett. Forfatteren konkluderer med at frykten for hvilken fremtid en datter ville møte, er grunnen til at hun innerst inne håper på å få en sønn, samtidig som hun understreker at hun ville elske et barn uansett kjønn.
1 måned siden
Aya Ehab Zaed (22) fra Gaza deler sine erfaringer om hvordan krigen har snudd livet hennes opp ned og fratatt henne følelsen av å være kvinne. Hun beskriver vanskelig tilgang til sanitærprodukter og mangel på privatliv. En rapport fra Women's Affairs Center Gaza understreker de katastrofale konsekvensene krigen har hatt for kvinner, inkludert tap av familiemedlemmer, økt risiko for vold og psykiske helseproblemer. Aya bor nå i en ødelagt leilighet i Jabalia, og lever i konstant frykt for at bygningen skal kollapse. Hun oppfordrer kvinner over hele verden til å verdsette sine rettigheter, da kvinner i Gaza bare drømmer om et normalt liv.
1 måned siden
Norge tar over ledelsen i det globale initiativet Call to Action on Protection from Gender-Based Violence in Emergencies (CtA). Initiativet arbeider for å hindre vold mot kvinner i humanitære kriser og konflikter. Utviklingsminister Åsmund Aukrust fremhever at seksualisert og kjønnsbasert vold øker i krisesituasjoner, og at kvinner og jenter er hardest rammet. Norge skal lede initiativets tre arbeidsgrupper i 2025 og 2026, med fokus på å sikre at overlevende får tilgang til nødvendig hjelp, inkludert seksuelle og reproduktive helsetjenester, samt å prioritere forebygging.
1 måned siden
En ny rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) viser at hundretusener av mennesker ble tvunget på flukt i fjor på grunn av klimakatastrofer. Fattigere land rammes hardest av ekstremvær, men også velstående land opplevde alvorlige hendelser som oversvømmelser og skogbranner. WMO understreker at klimaendringene, forårsaket av menneskelig aktivitet, har nådd rekordnivåer, med konsekvenser som kan vare i tusenvis av år. Organisasjonen intensiverer arbeidet med å styrke systemer for tidlig varsling globalt, med mål om full dekning innen 2027. 2024 var det varmeste året som er registrert.
3 måneder siden
Artikkelen belyser en betydelig økning i antall besøksforbud og brudd på disse. En kvinne deler sin historie om frykt og utrygghet etter å ha flyktet fra en voldelig samboer, spesielt knyttet til usikkerheten rundt forlengelsen av besøksforbudet. Hun beskriver hvordan volden har satt dype spor og preger hennes daglige liv med angst og traumer. Statistikken viser en markant økning i både antall utstedte besøksforbud og registrerte brudd. Samtidig har politiet fått et nytt verktøy i form av omvendt voldsalarm, som innebærer bruk av fotlenke for den siktede. Kvinnens bistandsadvokat understreker at situasjonen er krevende for politiet på grunn av ressursmangel.
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer manglende åpenhet rundt en rapport om æresrelatert vold i Norge, der funn gradvis presenteres i media. Den påpeker en økning i antall saker, særlig blant jenter og barn, samtidig som viktige tiltak som Kripos’ spesialgruppe for æresrelatert vold avvikles. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats i barnehager og skoler, kompetanseheving hos nøkkelpersonell, og bedre samarbeid mellom ulike sektorer for å beskytte barn og unge mot undertrykkelse, vold og frykt, og etterlyser en nasjonal strategi for politiet.
1 måned siden
En ny rapport fra V-Dem-instituttet viser at verden har færre demokratier enn autokratier for første gang på 20 år. Nesten tre av fire mennesker lever nå i autokratier, det høyeste nivået siden 1978. Rapporten identifiserer 45 land med pågående avdemokratisering, inkludert flere i Europa. Forskerne uttrykker også bekymring for utviklingen i USA. Likevel viser eksempler fra Brasil, Maldivene og Zambia at det er mulig å snu trenden. Autokratier betegnes som styreformer der makten er samlet hos en person eller liten gruppe, med få begrensninger.