Nordmenn opplever økte priser og strammere økonomi på grunn av høy prisvekst og usikkerhet rundt renteutviklingen. I februar steg prisveksten til 3,6 prosent, noe som er betydelig over Norges Banks mål.
Særlig matvareprisene har økt, med en markant økning for sukkerholdige produkter. Denne utviklingen skaper usikkerhet blant eksperter om det vil bli et rentekutt i mars, noe som igjen påvirker folks kjøpekraft.
Flere nordmenn forteller at de må redusere forbruket og utsette planlagte investeringer. Økningen i kjerneinflasjonen bidrar ytterligere til den økonomiske usikkerheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Inflasjonen i Norge økte til 3,6 prosent i februar, en markant økning fra 2,3 prosent i januar. Kjerneinflasjonen steg også betydelig. Hovedårsakene er høyere strøm- og matvarepriser, hvor matprisene alene steg med 7,6 prosent fra februar i fjor. Markedet venter nå på Norges Banks rentekutt, men internasjonale faktorer som Donald Trumps tollplaner skaper usikkerhet rundt antall rentekutt i år. Norges Bank hadde i desember anslått tre rentekutt i 2024.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst i februar, særlig drevet av økte matvarepriser som sjokolade, truer Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, over målet på 2 prosent. Selv om et rentekutt var ment å lette situasjonen for forgjeldede nordmenn, er eksperter nå usikre. Sterk lønnsvekst, et robust boligmarked og lav arbeidsledighet holder økonomien i gang. Usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk bidrar også til utfordringer for Norges Banks vurderinger. Det er knyttet spenning til hvordan Norges Bank vil tolke den høye prisveksten fremover mot neste rentemøte.
1 måned siden
Prisene i Norge steg mer enn ventet i februar, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en inflasjon på 3,6 prosent, mens Norges Bank hadde forventet 2,6 prosent. Særlig matvareprisene bidro til oppgangen, sammen med endringer i strømpriser. Dette er de siste tallene Norges Bank får før rentebeslutningen 27. mars. Selv om et rentekutt fortsatt er ventet, kan den høye inflasjonen påvirke hvor mange rentekutt det blir i år. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen peker på at internasjonalt inflasjonspress og politiske endringer kan spille inn.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser at prisene i Norge steg med 3,6 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, uttrykker overraskelse over tallene, som er høyere enn forventet og skaper usikkerhet rundt Norges Banks varslede rentekutt. Økningen skyldes i hovedsak dyrere strøm og matvarer. Spesielt sjokoladeprisene har hatt en kraftig økning på 24,2 prosent, den største tolvmånedersveksten som er målt for denne varegruppen. Matvarekjedene forklarer prisøkningen med dyrere kakao, men det er også avdekket at de har høye marginer på sjokolade.
1 måned siden
Overraskende høye inflasjonstall på 3,6 prosent reduserer forventningene om en rask rentenedgang. Økonomer er bekymret over prisstigningen, særlig på matvarer, forsterket av en svak krone. Internasjonalt truer handelskrig med økte priser og økonomisk nedgang, noe som kan ramme Norge hardt. Usikkerheten fører til at bedrifter utsetter investeringer og flytter kapital ut av landet. Mange nordmenn har ikke opplevd en alvorlig økonomisk krise, og det er en utbredt forventning om at staten vil bruke oljefondet for å stabilisere økonomien.
20 dager siden
Artikkelen belyser hvordan økende priser, Trump-toll og børsuro skaper økonomisk usikkerhet for folk. Mange strammer inn på forbruket, dropper ferie og endrer handlemønster. Studenter og småbarnsforeldre er spesielt bekymret for økte matpriser og vanskeligheten med å spare til bolig. Flere uttrykker også frykt for fremtidige jobbmuligheter i et usikkert marked. Eksperter råder folk til å beholde roen og ikke foreta panikksalg av fond, men heller tenke langsiktig.
1 måned siden
Artikkelen viser hvordan økte matvarepriser har redusert kjøpekraften for over en halv million nordmenn. Lønnsveksten har ikke holdt tritt med prisstigningen på mat og drikke for flere yrkesgrupper, noe som rammer lavtlønte hardest. De må bruke en større andel av inntekten på mat. Sukkerholdige produkter har hatt den største prisveksten, mens frukt har økt minst. Matvareprisene bidro til høyere inflasjon, noe som påvirker vurderingen av styringsrenten.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) i Norge viste en prisvekst på 3,6 prosent i februar, over markedets forventninger på 2,6 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det særlig økte strøm- og matpriser som bidrar til veksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgifter, steg også, til 3,4 prosent. Matprisene økte betydelig, med en totalvekst på 7,6 prosent fra februar i fjor. Spesielt sjokolade og sukkerholdige varer opplevde en kraftig prisstigning, der sjokoladeprisene alene steg med hele 24,2 prosent.
19 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
1 måned siden
Nye inflasjonstall viser en uventet høy prisvekst i Norge, noe som setter Norges Banks planlagte rentekutt i fare. Økningen skyldes særlig høyere mat- og strømpriser, samt en generell kostnadsvekst som ikke kompenseres av produktivitetsvekst. Det forestående lønnsoppgjøret representerer en ytterligere utfordring, da høyere lønnsvekst kan bidra til å holde inflasjonen oppe. Flere banker har nå revidert sine forventninger og tror at det første rentekuttet kan bli utsatt, eller at det kun blir ett kutt i 2025. Boliglånskunder må derfor forberede seg på å vente lenger på lavere renteutgifter.