Marthe Katrine Myhre, tidligere toppidrettsutøver, døde nylig etter 15 år med spiseforstyrrelser. Hennes åpenhet om sykdommen har satt fokus på manglende kunnskap og tabuer rundt spiseforstyrrelser, spesielt i idrettsmiljøer.
Bekjente som Øystein Pettersen og Kristin Roset uttrykker frustrasjon over manglende åpenhet og ressurser. Psykolog Ingvild Pettersen understreker at spiseforstyrrelser har høy dødelighet, men at tidlig og riktig hjelp kan redde liv.
Organisasjoner som Sunn Idrett tilbyr støtte, men eksperter mener det offentlige behandlingstilbudet er utilstrekkelig. Myhres historie har aktualisert behovet for bedre forebygging og behandling av spiseforstyrrelser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Kathrine Fedøy mistet sin bestevenninne Marte i selvmord i 1992. Hun forteller om hvordan hun så at Marte slet psykisk, men at ingen voksne grep inn. Fedøy følte seg fanget mellom lojalitet til venninnen og behovet for hjelp, og opplevde at voksne snudde seg vekk fra Martes smerte. Etter Martes død slet Fedøy med skyldfølelse og mistillit til voksne. Artikkelen viser at selvmordstallene i Norge har økt jevnt siden 1970-tallet, og at helsemyndighetene mangler kunnskap for å forebygge selvmord. Undersøkelser viser at mange unge har selvmordstanker, og at det er behov for åpenhet og bedre håndtering av psykisk helse. Det er også viktig å gi støtte til etterlatte.
4 måneder siden
Artikkelen belyser den vedvarende utfordringen med spiseforstyrrelser i idretten, og argumenterer for at situasjonen er uendret de siste 30 årene. Til tross for økt bevissthet, mangler det effektive tiltak og forskning. Det påpekes at spiseforstyrrelser er en alvorlig psykisk lidelse som krever mer enn bare ernæringsveiledning. Idrettens kultur, med fokus på kropp og prestasjon, bidrar til problemet. Det etterlyses et samlet initiativ for å utvikle evidensbaserte programmer og etablering av et forskningssenter for kvinnehelse ved Norges idrettshøgskole for å adressere disse problemene.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
2 måneder siden
NRK-ekspert Maren Lundby kritiserer vektpresset i hoppsporten etter et intervju med Silje Opseth, som forteller om psykiske belastninger knyttet til konstant fokus på vekt. Lundby mener FIS må endre regelverket og heve BMI-grensen. Hun foreslår en absolutt grense uten mulighet for å kompensere med kortere ski, og mener at situasjonen er så alvorlig at halve feltet burde diskvalifiseres. Målet er å ivareta utøvernes helse og sikkerhet.
16 dager siden
Artikkelen setter fokus på stigmaet knyttet til overdosedødsfall og den manglende støtten etterlatte ofte opplever. Berit Lie deler sin personlige historie om broren Runes bortgang og familiens møte med hjelpeapparatet. Forskning understreker at mange etterlatte sliter med sorg og isolasjon. Helsedirektoratet understreker behovet for forbedret oppfølging, mens Landsforeningen for etterlatte ved rus rapporterer om tilfeller der pårørende ikke mottar nødvendig informasjon eller hjelp. Arendal kommune har tatt grep ved å etablere et psykososialt kriseteam og anerkjenner viktigheten av å dele erfaringer.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
2 måneder siden
Maren Lundby har foreslått å endre reglene i hoppsporten slik at utøvere med for lav BMI diskvalifiseres, for å unngå at utøvere får helseutfordringer. Forslaget kommer etter at Silje Opseth sto frem med vektutfordringer. Eirin Maria Kvandal kritiserer Lundbys utspill og mener det er et dårlig tidspunkt å ta debatten, rett før VM. Halvor Egner Granerud mener Lundby viser manglende forståelse for naturlig slanke utøvere og frykter diskriminering. Han er åpen for å utvide tabellen for skilengde basert på vekt, men understreker at det ikke må gå på bekostning av de som er naturlig slanke. Lundby selv ønsker en debatt for å forbedre regelverket og unngå helseutfordringer.
4 måneder siden
André Otterstad slet med spiseforstyrrelser og overtrening i jakten på å bli best i ishockey. Han utviklet anoreksi i 13-årsalderen, som senere gikk over til bulimi. Han trente opptil 12 timer i døgnet og hadde et anstrengt forhold til mat. Etter et mislykket forsøk på å slå gjennom i USA, innså han at han trengte hjelp. Han ble innlagt på Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og har siden jobbet med å bli frisk. Nå spiller han ishockey for gøy og jobber i Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO). Han understreker viktigheten av åpenhet om psykiske problemer og å bryte med machokulturen i idretten.
1 måned siden
En kvinne døde etter en fettsugingsoperasjon ved Fornebuklinikken, noe som har ført til sterk kritikk fra Statsforvalteren. Kritikken omfatter uforsvarlig oppfølging, mangelfull smertebehandling og dårlig dokumentasjon. Henvendelser fra en bekymret venninne ble ikke tatt alvorlig, og kvinnen ble først sendt til sykehus etter flere timer med symptomer på alvorlig sykdom. Kvinnen døde senere av komplikasjoner, inkludert blodforgiftning og organsvikt. Datteren hennes ønsker nå åpenhet rundt hendelsen og farene ved kosmetiske inngrep, samt viktigheten av å lytte til pasienter og pårørende.
1 måned siden
Etter at Silje Opseth åpnet opp om vektproblemer i skihopping, forteller Katharina Schmid til NRK at hun kjenner seg igjen i problematikken. Schmid, som har flere VM-gull og OL-medaljer, forklarer at hun har for mye muskler og vekt, men jobber med det på en sunn måte. Eva Pinkelnig støtter Opseths åpenhet og mener det er for mye fokus på kropp i samfunnet. Hun understreker at Opseth er et forbilde for yngre jenter. Pinkelnig påpeker også at skihopping ikke er for alle, men at det er viktig å jobbe for at flere kroppstyper skal kunne lykkes.