Sør-Korea har offisielt innrømmet omfattende juks i landets adopsjonspraksis, der adopsjonsbyråer forfalsket dokumenter for å sende barn til utlandet. En statlig sannhetskommisjon har avdekket at barn ble presentert som foreldreløse, selv om de hadde foreldre.
Flere adopterte nordmenn har fått sine saker undersøkt, og mange er lettet over at sannheten kommer frem. Norske myndigheter gransker også utenlandsadopsjoner og har stanset adopsjoner fra flere land.
Siden Koreakrigen har rundt 200. 000 sørkoreanske barn blitt sendt til utlandet for adopsjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Et regjeringsnedsatt granskningsutvalg har avdekket alvorlige regelbrudd i forbindelse med utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador til Norge. Utvalget kritiserer både norske myndigheter og adopsjonsbyrået Adopsjonsforum for manglende kontroll og uetisk praksis. Adopsjonsforum skal ha betalt store pengebeløp til private barnehjem i Colombia, noe som skapte en økonomisk avhengighet av adopsjoner. Byrået holdt også disse betalingene skjult for myndighetene, selv etter at det ble advart mot praksisen. Norske myndigheter kritiseres for å ikke ha fulgt opp informasjon om uregelmessigheter. Utvalget skal levere sin endelige rapport i desember 2025.
3 måneder siden
En fersk rapport fra et granskingsutvalg kritiserer norske myndigheter for manglende kontroll med utenlandsadopsjoner. Utvalget fant risiko for at mødre i Colombia ble presset til å gi fra seg barna sine, og at minst én adopsjon fra Ecuador var et resultat av kidnapping. Det er også funnet risiko for feil i adopsjoner fra et barnehjem i Ecuador på 1980-tallet. Barne- og familieminister Kjersti Toppe erkjenner at det ikke har vært trygt og sikkert nok. Utvalget har også avdekket at to barn ble stjålet fra fødestuen i Colombia og adoptert til Norge. Bufdir anbefalte midlertidig stans i alle utenlandsadopsjoner, men dette ble avvist av statsråden.
2 måneder siden
En nylig fremlagt delrapport om utenlandsadopsjoner til Norge har avdekket alvorlige feil og mangler, noe som har ført til sterke reaksjoner fra adopterte som sitter i en referansegruppe. Rapporten retter kritikk mot norske myndigheter og Adopsjonsforum for utilstrekkelig kontroll og oppfølging i tidligere adopsjonsprosesser. Adopterte deler sine personlige erfaringer og uttrykker vanskelige følelser knyttet til avsløringene. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet anbefalte en full stans i utenlandsadopsjoner, men regjeringen valgte å ikke følge denne anbefalingen fullt ut. Adopsjonsforum har beklaget situasjonen og understreker at dagens adopsjonsprosesser er underlagt strengere kontrollmekanismer.
6 dager siden
NRK-programmet «Debatten» tok tirsdag opp temaet ulovlige utenlandsadopsjoner, med økt oppmerksomhet de siste årene. Programleder Fredrik Solvang delte sin personlige historie om adopsjon fra Sør-Korea, hvor hans biologiske far ikke hadde til hensikt å adoptere ham bort permanent. Solvang fortalte om familiens ødeleggelse og viste tydelige følelser under sendingen. Skuespiller Uma Feed, som har opplevd bortføring og menneskehandel, deltok og understreket viktigheten av at NRK tar opp denne statskritiske debatten. Hun stevner staten for å få vurdert om hun er utsatt for menneskerettighetsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe kommenterte en granskning som avdekket alvorlige mangler i norske myndigheters håndtering av adopsjoner fra Colombia og Ecuador, med risiko for press og feil i prosessene. Debatten belyste både personlige historier og systematiske utfordringer knyttet til utenlandsadopsjoner i Norge.
3 måneder siden
Et granskingsutvalg har levert en delrapport som retter sterk kritikk mot norske myndigheter og adopsjonsforeningen Adopsjonsforum for deres håndtering av utenlandsadopsjoner fra Ecuador og Colombia. Utvalget mener at det er sannsynlig at Camilla Austbø ble kidnappet før hun ble adoptert til Norge, og kritiserer Utenriksdepartementet og Adopsjonsforum for å ha overført penger til Ecuador for å stoppe kravet om at hun skulle returnere til sin biologiske mor. Utvalget kritiserer også Adopsjonsforum for mangelfull informasjon om donasjoner og forhåndsbetalinger til norske myndigheter. Utvalget mener at både myndighetene og Adopsjonsforum prioriterte å begrense skadevirkningene på eget omdømme fremfor barnets beste. Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at funnene må tas på alvor og at en gransking burde vært gjort tidligere.
3 måneder siden
En granskning av utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador kritiserer norske myndigheter og Adopsjonsforum for manglende kontroll og økonomiske bindinger. Adopsjonsforum skal ha donert penger til barnehjem i forbindelse med adopsjoner, uten å informere myndighetene. Rapporten viser også at private barneverninstitusjoner i Colombia ble avhengige av adopsjoner for å sikre inntekter. Dette har ført til kritikk av at økonomiske insentiver har påvirket adopsjonsprosessene, og at hensynet til barnets beste ikke alltid har vært prioritert.
7 dager siden
Fredrik Solvang ledet tirsdagens Debatten-episode om utenlandsadopsjoner, et tema som berører ham personlig da han selv er adoptivbarn fra Sør-Korea. Under sendingen ble han synlig rørt, spesielt da han presenterte medieoppslag om ulovlige adopsjoner, noe som fikk ham til å ta en pause. Solvang har tidligere vært usikker på om han kunne være helt profesjonell i en slik debatt, men opplevde at det motsatte skjedde. Han understreker at han mener utenlandsadopsjon i hovedsak er positivt, så lenge risikoen for ulovligheter minimeres. Redaksjonssjef Solveig Tvedt støtter valget av Solvang som programleder, og mener hans åpenhet om følelser styrker programmet. Debatten inkluderte også personer som mener de er ulovlig adoptert til Norge. Samtidig pågår en granskning av utenlandsadopsjoner for å avdekke om norske myndigheter har hatt tilstrekkelig kontroll og om ulovlige adopsjoner har funnet sted.
3 måneder siden
Norges eldste adopsjonsorganisasjon, Verdens Barn, avvikler driften etter at norske myndigheter trakk tilbake tillatelsen til å adoptere barn fra Sør-Afrika. Dette rammer rundt 65 potensielle foreldrepar og fem ansatte. Organisasjonen kritiserer barne- og familieminister Kjersti Toppe for manglende politisk handlekraft. Verdens Barn har formidlet over 9000 adopsjoner siden 1953, men fortsetter nå som en frivillig organisasjon for de som allerede har adoptert. Avviklingen skjer i en tid der det pågår en gransking av norsk utenlandsadopsjon, etter avsløringer om uakseptabel praksis.
12 dager siden
Artikkelen er en personlig refleksjon om identitet og tilhørighet skrevet av en adoptert fra Korea, som har vokst opp i Norge. Til tross for at hen føler seg norsk, oppstår spørsmål om egen identitet og ønsket om å utforske sin bakgrunn. Adopsjonens kompleksitet belyses, spesielt rundt mangelen på informasjon om biologisk opphav. Forfatteren vurderer om hen skal utforske sin koreanske bakgrunn, samtidig som hen er takknemlig for å ha vokst opp i Norge. Artikkelen understreker viktigheten av å rette søkelys mot adopsjon og de ulike perspektivene adopterte har, og viser til at historier om adopsjon handler om tap, håp, søken og tilhørighet.
6 dager siden
I NRK-programmet «Debatten» ble norsk utenlandsadopsjon satt under kritisk søkelys, med programleder Fredrik Solvang som stilte spørsmål ved lovligheten og etikken i praksisen. Flere etablerte oppfatninger, som at alle adopterte barn var foreldreløse og at dokumentasjonen alltid var korrekt, blir nå utfordret. Forfatter og adoptivmor Kristin Molvik Botnmark uttrykte både kjærlighet til sitt adoptivbarn og kritikk av adopsjonspraksisen, og understreket at adopsjon ikke bare er en privatsak, men et samfunnsansvar. Debatten har ført til at utenlandsadopterte som Uma Feed nå saksøker staten for manglende hensyn til deres rettigheter, identitet og tap av språk, kultur og familiehistorikk. Det oppfordres til at norske myndigheter og samfunnet revurderer praksisen som stammer fra 1960-tallet og begynner å lytte til de utenlandsadopterte selv.