Et regjeringsnedsatt granskningsutvalg har avdekket alvorlige regelbrudd i forbindelse med utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador til Norge. Utvalget kritiserer både norske myndigheter og adopsjonsbyrået Adopsjonsforum for manglende kontroll og uetisk praksis.
Adopsjonsforum skal ha betalt store pengebeløp til private barnehjem i Colombia, noe som skapte en økonomisk avhengighet av adopsjoner. Byrået holdt også disse betalingene skjult for myndighetene, selv etter at det ble advart mot praksisen.
Norske myndigheter kritiseres for å ikke ha fulgt opp informasjon om uregelmessigheter. Utvalget skal levere sin endelige rapport i desember 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En granskning av utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador kritiserer norske myndigheter og Adopsjonsforum for manglende kontroll og økonomiske bindinger. Adopsjonsforum skal ha donert penger til barnehjem i forbindelse med adopsjoner, uten å informere myndighetene. Rapporten viser også at private barneverninstitusjoner i Colombia ble avhengige av adopsjoner for å sikre inntekter. Dette har ført til kritikk av at økonomiske insentiver har påvirket adopsjonsprosessene, og at hensynet til barnets beste ikke alltid har vært prioritert.
3 måneder siden
Et granskingsutvalg har levert en delrapport som retter sterk kritikk mot norske myndigheter og adopsjonsforeningen Adopsjonsforum for deres håndtering av utenlandsadopsjoner fra Ecuador og Colombia. Utvalget mener at det er sannsynlig at Camilla Austbø ble kidnappet før hun ble adoptert til Norge, og kritiserer Utenriksdepartementet og Adopsjonsforum for å ha overført penger til Ecuador for å stoppe kravet om at hun skulle returnere til sin biologiske mor. Utvalget kritiserer også Adopsjonsforum for mangelfull informasjon om donasjoner og forhåndsbetalinger til norske myndigheter. Utvalget mener at både myndighetene og Adopsjonsforum prioriterte å begrense skadevirkningene på eget omdømme fremfor barnets beste. Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at funnene må tas på alvor og at en gransking burde vært gjort tidligere.
3 måneder siden
En fersk rapport fra et granskingsutvalg kritiserer norske myndigheter for manglende kontroll med utenlandsadopsjoner. Utvalget fant risiko for at mødre i Colombia ble presset til å gi fra seg barna sine, og at minst én adopsjon fra Ecuador var et resultat av kidnapping. Det er også funnet risiko for feil i adopsjoner fra et barnehjem i Ecuador på 1980-tallet. Barne- og familieminister Kjersti Toppe erkjenner at det ikke har vært trygt og sikkert nok. Utvalget har også avdekket at to barn ble stjålet fra fødestuen i Colombia og adoptert til Norge. Bufdir anbefalte midlertidig stans i alle utenlandsadopsjoner, men dette ble avvist av statsråden.
2 måneder siden
En nylig fremlagt delrapport om utenlandsadopsjoner til Norge har avdekket alvorlige feil og mangler, noe som har ført til sterke reaksjoner fra adopterte som sitter i en referansegruppe. Rapporten retter kritikk mot norske myndigheter og Adopsjonsforum for utilstrekkelig kontroll og oppfølging i tidligere adopsjonsprosesser. Adopterte deler sine personlige erfaringer og uttrykker vanskelige følelser knyttet til avsløringene. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet anbefalte en full stans i utenlandsadopsjoner, men regjeringen valgte å ikke følge denne anbefalingen fullt ut. Adopsjonsforum har beklaget situasjonen og understreker at dagens adopsjonsprosesser er underlagt strengere kontrollmekanismer.
19 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
23 dager siden
Sør-Korea har offisielt innrømmet omfattende juks i landets adopsjonspraksis, der adopsjonsbyråer forfalsket dokumenter for å sende barn til utlandet. En statlig sannhetskommisjon har avdekket at barn ble presentert som foreldreløse, selv om de hadde foreldre. Flere adopterte nordmenn har fått sine saker undersøkt, og mange er lettet over at sannheten kommer frem. Norske myndigheter gransker også utenlandsadopsjoner og har stanset adopsjoner fra flere land. Siden Koreakrigen har rundt 200.000 sørkoreanske barn blitt sendt til utlandet for adopsjon.
1 måned siden
Barneombudet har avdekket alvorlige mangler i tilsynet med barne- og avlastningsboliger for mindreårige med helsebehov. En gjennomgang viser at kun en svært liten andel av boligene har tilsyn, noe som skaper bekymring for barnas rettssikkerhet. Barneombudet påpeker at mange av disse barna ikke selv kan varsle om kritikkverdige forhold, og at det mangler både oversikt over antall barn i boligene og kompetansekrav for ansatte. Ombudet krever nå at Helsedepartementet iverksetter tiltak for å styrke tilsynet og likestille barnas rettssikkerhet med den i barnevernsinstitusjoner.
3 måneder siden
Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag. Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet. Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
3 måneder siden
En fersk rapport fra Tilsynsrådet for Trandum utlendingsinternat avdekker alvorlige brudd på norsk og internasjonal rett. Rapporten kritiserer den «fengselslignende» praksisen, inkludert rutinemessig innlåsing uten lovhjemmel og avhørslignende møter med utenlandske delegasjoner uten norsk tilstedeværelse. Tilsynsrådet mener dette utgjør en «menneskerettslig kollaps» og krever umiddelbare tiltak. De påpeker også mangler ved helsetilbudet og anbefaler at ansvaret for Trandum overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Justisministeren er stilt spørsmål i Stortinget om saken, og det er fremmet forslag om stans i tvangsreturer inntil praksisen endres. Tilsyn med tvangsreturer er også forsinket på grunn av manglende forsikringsordning.
4 måneder siden
Helsedirektoratet har startet en gransking etter at VG avdekket betydelige kostnadsøkninger og mulig lovbrudd i forbindelse med flytting av personer med funksjonsnedsettelser. I Herøy kommune økte kostnadene for Marita fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden etter flytting til en privat leverandør, uten at nødvendige vedtak ble fattet. Siljan kommune står overfor lignende anklager etter at Anita Holt ble flyttet uten foreldrenes samtykke, og kostnadene for hennes tjenester økte betydelig. Helsetilsynet har varslet en nasjonal gjennomgang av slike saker, og Helsedirektoratet vurderer å kreve tilbakebetaling av statlige refusjoner fra kommunene. Kommunene har erkjent feil, men peker på utfordringer med pårørende og leverandører.