Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag.
Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet.
Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Finanstilsynet har rettet knusende kritikk mot Schala & Partners avdeling Nord for å ha brutt loven grovt og gjentatte ganger. Meglerkontoret tilrettela en rekke avtaler mellom et eiendomsselskap og private tomteselgere, der selgerne overførte eiendom mot usikret pant og utsatt betaling. Disse avtalene innebar betydelig økonomisk risiko for selgerne. En sentral aktør var en tidligere avskiltet eiendomsmegler. Flere selgere har ikke mottatt betaling for sine tomter. Finanstilsynet understreker at det er stor forskjell mellom partene i eiendomsbransjen og at man må kunne stole på eiendomsmegleren. Schala & Partners avdeling Nord er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet.
3 måneder siden
Schala & Partners avdeling Nord har lagt ned sin virksomhet etter en rekke konflikter knyttet til eiendomssalg. Avdelingen fjernet alle sine boligannonser fra Finn.no og leverte tilbake sin meglerkonsesjon til Finanstilsynet. Nedleggelsen skjedde etter et omfattende tilsyn fra Finanstilsynet, som startet etter at meglerkontoret hadde vært involvert i et samarbeid med eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom. Flere kunder hadde vært i konflikt med meglerkjeden, blant annet på grunn av salg der kjøper var en venn eller forretningspartner av megleren, og der boliger ble solgt under prisantydning. Schala & Partners har inngått taushetsavtaler med flere kunder. De ansatte er overført til andre kontorer, og selskapet jobber for en smidig overgang for kundene.
19 dager siden
Riksrevisjonen har undersøkt statlige husleieavtaler etter NSM-saken og avdekket at flere avtaler inneholder elementer som ligner på lån, noe som kan være grunnlovsstridig. De kritiserer Finansdepartementet for manglende regulering av investeringsleie, som kan føre til høye kostnader. Medietilsynet har også inngått en ulovlig låneavtale. Riksrevisjonen mener regelverket er uklart og oppfølgingen for dårlig, noe som åpner for at statlige virksomheter inngår avtaler som ikke er i tråd med regelverket.
4 måneder siden
Finanstilsynet har ilagt revisjonsselskapet EY overtredelsesgebyrer på totalt 8 millioner kroner etter å ha avdekket alvorlige brudd på revisorloven og hvitvaskingsloven. Tilsynet avdekket feil i revisjonsarbeidet for et børsnotert foretak og et mindre selskap, samt mangler i etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Dette inkluderer områder hvor EY tidligere har fått kritikk fra Finanstilsynet. Gebyrene fordeles med 5 millioner kroner for brudd på revisorloven og 3 millioner for brudd på hvitvaskingsloven. Opplysningene fremkommer i en fersk tilsynsrapport, og saken ble først omtalt av DN.
3 måneder siden
Advokatfirmaet Advokatconsult og dets ledere, Sverre Skimmeland og Gisken Elisabeth Brungot, er fratatt sine advokatbevillinger etter omfattende kritikk. Tilsynsrådet for advokatvirksomhet mener firmaet bevisst har overfakturert klienter, og Advokatbevillingsnemnden fant en rekke alvorlige feil i driften, inkludert feilaktig utbetaling av salær, bruk av en tidligere fratatt advokat, og manglende lønnsutbetalinger. En forvalter er oppnevnt for å bistå klientene, og det er ikke kjent at noen har lidt rettstap som følge av saken. Skimmeland og Brungot har ikke ønsket å kommentere saken.
4 måneder siden
Flere eiendomsmeglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet uten at Finanstilsynet ble informert, noe som har gjort det mulig for enkelte å beholde meglerbrevet og fortsette i bransjen. E24s gjennomgang viser at tre meglere har blitt dømt for økonomisk kriminalitet de siste ti årene, hvorav én fortsatt er aktiv i yrket. Finanstilsynet understreker at økonomisk kriminalitet er alvorlig, da eiendomsmeglere håndterer store verdier på vegne av forbrukere. Politiet har kun varslet Finanstilsynet seks ganger på ti år om slike saker. Finansministeren har varslet tiltak for å gi Finanstilsynet bedre verktøy, inkludert muligheten til å gi yrkesforbud.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
3 måneder siden
Et regjeringsnedsatt granskningsutvalg har avdekket alvorlige regelbrudd i forbindelse med utenlandsadopsjoner fra Colombia og Ecuador til Norge. Utvalget kritiserer både norske myndigheter og adopsjonsbyrået Adopsjonsforum for manglende kontroll og uetisk praksis. Adopsjonsforum skal ha betalt store pengebeløp til private barnehjem i Colombia, noe som skapte en økonomisk avhengighet av adopsjoner. Byrået holdt også disse betalingene skjult for myndighetene, selv etter at det ble advart mot praksisen. Norske myndigheter kritiseres for å ikke ha fulgt opp informasjon om uregelmessigheter. Utvalget skal levere sin endelige rapport i desember 2025.
2 måneder siden
Bompengeselskapet Finter AS er under kraftig kritikk for sine høye gebyrer og mangelfulle skilting, noe som har ført til et stort antall klager fra frustrerte forbrukere. Kunder har opplevd at gebyrene for «lagring og oppslag» overstiger selve bom- eller parkeringsavgiften, noe som har ført til beskyldninger om å bli flådd. Forbrukerrådet anser Finters praksis som urimelig og anbefaler forbrukere å bestride kravene. Daglig leder i Østre Toten Skilag forteller at også de mottar klager på Finters system, men er bundet av investeringer i systemet. Finter selv forsvarer gebyrene og mener de er nødvendige for å sikre en rettferdig byrdefordeling mellom de som betaler og de som ikke betaler.
11 dager siden
Norsk Industri kritiseres for å ha inngått en hemmelig sluttavtale med sin tidligere direktør etter at det ble oppdaget at han hadde brukt millioner av kroner på blant annet hytter og jakt. Istedenfor å varsle Skatteetaten og politiet, ble det inngått en avtale om fratredelse. Skatteeksperter retter nå kritikk mot Norsk Industri for mulig skatteunndragelse, da de mener organisasjonen burde ha rapportert inn de økonomiske fordelene direktøren hadde mottatt. Norsk Industri avviser kritikken og hevder at sluttavtalen var en konsekvens av tillitsbrudd. Økokrim etterforsker saken, og den tidligere direktøren er tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon.