Schala & Partners avdeling Nord har lagt ned sin virksomhet etter en rekke konflikter knyttet til eiendomssalg. Avdelingen fjernet alle sine boligannonser fra Finn. no og leverte tilbake sin meglerkonsesjon til Finanstilsynet.
Nedleggelsen skjedde etter et omfattende tilsyn fra Finanstilsynet, som startet etter at meglerkontoret hadde vært involvert i et samarbeid med eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom. Flere kunder hadde vært i konflikt med meglerkjeden, blant annet på grunn av salg der kjøper var en venn eller forretningspartner av megleren, og der boliger ble solgt under prisantydning.
Schala & Partners har inngått taushetsavtaler med flere kunder. De ansatte er overført til andre kontorer, og selskapet jobber for en smidig overgang for kundene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Finanstilsynet har avdekket grove lovbrudd hos Schala & Partners avdeling Nord, knyttet til samarbeidet med Eplehagen Eiendom. Meglerkontoret inngikk ubalanserte avtaler som påførte kundene betydelig økonomisk risiko, samtidig som meglerne tok høyt vederlag. Finanstilsynet kritiserer også ansvarlig megler, Terje Rindal, for å ha forsømt sine plikter. Avdelingen er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet. Schala & Partners sentralt tar rapporten alvorlig, men understreker at dette gjelder en enkeltavdeling og ikke hele kjeden. Selskapet hadde tidligere inngått taushetsavtaler med misfornøyde kunder.
3 måneder siden
Finanstilsynet har rettet knusende kritikk mot Schala & Partners avdeling Nord for å ha brutt loven grovt og gjentatte ganger. Meglerkontoret tilrettela en rekke avtaler mellom et eiendomsselskap og private tomteselgere, der selgerne overførte eiendom mot usikret pant og utsatt betaling. Disse avtalene innebar betydelig økonomisk risiko for selgerne. En sentral aktør var en tidligere avskiltet eiendomsmegler. Flere selgere har ikke mottatt betaling for sine tomter. Finanstilsynet understreker at det er stor forskjell mellom partene i eiendomsbransjen og at man må kunne stole på eiendomsmegleren. Schala & Partners avdeling Nord er nå nedlagt, og de involverte meglerne har sluttet.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte sin virksomhet gjennom folkefinansieringsplattformen Monio, har blitt slått konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Konkursen rammer Sparebank 1 Sør-Norge, som overtok lån fra Monio, og flere tomteeiere som ikke har fått betalt for sine eiendommer. Selskapets forretningsmodell innebar avtaler med tomteeiere om kjøp, der betalingen var betinget av at boliger ble bygget og solgt på tomtene. Ettersom mange prosjekter aldri ble fullført, står tomteeierne nå uten oppgjør. Styrelederen i Eplehagen Eiendom er uenig i konkursavgjørelsen, men selskapet vil ikke anke.
4 måneder siden
En kunde klaget til DNB Eiendom i Skien etter å ha oppdaget at meglerprovisjonen var dobbelt så høy som forventet. Provisjonen var basert på både salgssum og fellesgjeld, mens oppdragsavtalen var uklar på dette. DNB Eiendom tilbød kunden et «fullt og endelig oppgjør» på 44.650 kroner, men krevde at avtalen skulle være konfidensiell. Kunden aksepterte avtalen, men har senere valgt å dele sin opplevelse. DNB Eiendom hevder at feilen ble raskt rettet opp, og at de ikke benytter taushetsplikt i vanlige avtaler, men i enkelttilfeller eller tvistesaker. De har ikke svart på hvor ofte de inngår slike avtaler.
2 måneder siden
Eplehagen Eiendom, som finansierte byggeprosjekter gjennom folkefinansiering, er konkurs med en gjeld på 238 millioner kroner. Selskapet var den største låntakeren i Monio, eid av Sparebank 1 SR-Bank. Etter avsløringer om utlånspraksisen stoppet Monio alle utlån i 2023. Eplehagen inngikk avtaler om tomtekjøp i Oslo-området, men fullførte sjelden prosjektene, og flere tomteeiere har ikke fått betalt. Ståle Nygård, en av tomteeierne, frykter nå å tape pengene sine. Styrelederen i Eplehagen mener konkursavgjørelsen er feil, men selskapet vil ikke anke.
3 måneder siden
HTH Bergen, som markedsførte seg som «Norges største kjøkkenstudio», har meldt oppbud etter å ha blitt hardt rammet av to større entreprenørkonkurser i regionen. Eierselskapet Ludvigsen Interiør AS slår seg selv konkurs, og 27 ansatte mister jobben. Advokat Willy Dalheim er oppnevnt som bostyrer og jobber med å selge konkursboet og sikre arbeidsplasser. Søskenparet Tord Erik og Mona Ludvigsen overtok butikken fra sine foreldre og flyttet den til større lokaler i 2022. Regnskapene viser en nedgang i omsetning og et underskudd i 2023. Konkursen skjer i en periode med mange konkurser i Norge, der nesten 4000 aksjeselskaper gikk konkurs i 2024.
3 måneder siden
Bjørn Dæhlies luksusleilighet i Eidsvoll er solgt etter å ha ligget ute for salg i halvannet år. Leiligheten på 331 kvadratmeter med stor takterrasse ble opprinnelig priset til 25 millioner kroner, men ble solgt for 22 millioner. Kjøperen er Pål-Erik Ruud, som sammen med sin familie skal flytte inn i leiligheten. Ruud er gründer av Verge opplæring AS, et selskap som tilbyr kurs i håndtering av utfordrende atferd. Selskapet ble nylig kjøpt opp av CPI, en global leverandør av opplæring i forebygging av vold. Familien hadde sett på leiligheten allerede i 2018, da Dæhlie kjøpte den, og i 2022 ble den overført til Dæhlies sønner før den ble lagt ut for salg.
4 måneder siden
Boliginvestor Ivar Tollefsens selskap Heimstaden har benyttet en skattemodell som gjør at de slipper å betale skatt ved salg av leiligheter. Dette gjøres ved å omorganisere bygårder til borettslag før salg. Heimstaden har omgjort over 2000 leiligheter til borettslagsandeler, og solgt minst 75 av disse for 352 millioner kroner. Skatteetaten bekrefter at metoden er lovlig, men regjeringen anser det som uønsket skatteplanlegging. Heimstaden har hatt et overskudd på 3,7 milliarder kroner, men har betalt lite i skatt. Advokater bekrefter at burettslagsmodellen er blitt mer vanlig blant utleiegårdeiere som ønsker å selge.
3 dager siden
Influenser Sara Emilie Tandberg møter uventede utfordringer med salg av boligen sin i Hakadal. Hun hevder huset ble markedsført ulovlig da hun kjøpte det.
2 dager siden
Flere boligkjøpere i Oslo krever prisavslag etter at stuen i deres nye leiligheter er betydelig mindre enn oppgitt. Utbyggeren avviser kravet og hevder det kun er snakk om en skrivefeil.