Artikkelen omhandler den utbredte nesesprayavhengigheten i Norge, som anslås å berøre opp mot 700. 000 nordmenn.
Otrivin er det mest solgte reseptfrie legemiddelet. Tina Mari Halvorsen deler sin personlige erfaring med avhengighet og argumenterer for at nesespray burde være reseptbelagt.
Immunologiprofessor Gunnveig Grødeland uttrykker bekymring og understreker viktigheten av en holdningsendring rundt bruken av tilsynelatende ufarlige medisiner. En studie fra 2024 indikerer at legemiddelet Proponent kan være en potensiell løsning for å behandle nesesprayavhengighet, og Pharma Nordic har investert i selskapet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at om lag 700 000 nordmenn er avhengige av nesespray, selv om de fleste kjenner til risikoen. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg mener dette er et skjult helseproblem med store konsekvenser. Langvarig bruk kan føre til skader i nesa, og salget av nesespray har økt de siste årene. Vanlige tegn på avhengighet er hyppig bruk og behov for større doser. Spesialist Trygve Dyrnes anbefaler gradvis nedtrapping, eventuelt med saltvannskylling, for å bli kvitt problemet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Sara Andersens ti år lange avhengighet av Otrivin nesespray, og hennes beskrivelse av panikken og ubehaget ved å ikke ha sprayen tilgjengelig. Øre-nese-hals-spesialist Hans Amland uttaler at han ser mange pasienter med overforbruk av nesespray, og advarer om at langvarig bruk kan føre til kronisk nesetetthet og i verste fall ødeleggelse av nesen. Amland tar til orde for reseptplikt og skrekkadvarsler på pakningen. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) mener imidlertid nesespray bør forbli reseptfritt, men understreker at pakningen allerede har tydelige advarsler. Produsenten av Otrivin understreker viktigheten av riktig bruk og kontinuerlig vurdering av sikkerhetsaspekter.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av medisinsk piercing mot migrene og angst, som markedsføres på sosiale medier. Hodepine Norge og nevrologer advarer mot behandlingen, da det mangler vitenskapelig bevis for effekt, og de frykter at pasienter får et falskt håp. Forbrukertilsynet er varslet om villedende markedsføring av piercingstudioer som lover effekt mot konkrete sykdommer. En piercer i Fredrikstad forsvarer behandlingen og ønsker en debatt rundt temaet, men er forberedt på å endre praksis dersom Forbrukertilsynet konkluderer med at han har brutt regelverket.
1 måned siden
Artikkelen omhandler pollenallergi som rammer mange voksne nordmenn, deriblant Anne Kari Baarli som forteller om sine sterke reaksjoner. Pollensesongen er i gang med spredning av or- og hasselpollen, og Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler allergikere å starte medisinering. Baarli tester ut pollenvaksine etter å ikke ha hatt effekt av tradisjonelle medisiner. Det finnes ulike typer allergimedisiner tilgjengelig, både lokal- og systemisk behandling.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.