Nyhetssaker

J.K. Rowling hånet transperson-demonstranter i London påskeaften

VG logo
J.K. Rowling hånet demonstranter påskeaften

Kort oppsummert

  • Tusenvis demonstrerte i London mot J.K. Rowlings syn på transpersoner.

Tusenvis demonstrerte i London påskeaften mot J. K.

Rowlings holdninger til transpersoner, etter en ny høyesterettsdom som ekskluderer transkvinner fra den juridiske definisjonen av kvinner. Rowling svarte demonstrantene på X med en hånlig kommentar om antallet demonstranter, og delte et eldre innlegg om at hun tjener penger uansett om folk leser eller brenner bøkene hennes.

Protestene kommer kort tid etter at rollebesetningen til den nye Harry Potter-TV-serien ble kunngjort. Flere kjendiser, inkludert «Bridgerton»-stjernen Nicola Coughlan, har kritisert dommen og de som støtter den.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av gårsdagens nyheter

Frp vedtar strengere straffer og tillater surrogati

Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.

Kine Asper Vistnes stiller som LO-lederkandidat

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.

Trump utelukker tredje periode, planlegger massedeportasjoner

Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.

Norges Bank forventes å holde renten uendret

Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.

Houthi-missil traff nær Tel Aviv flyplass

Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.

Organisasjoner kritiserer Oljefondets investeringer i okkuperte områder

50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.

Liknende artikler

Harry Potter-fans boikotter ny TV-serie grunnet J.K. RowlingNRK logo

1 måned siden

Harry Potter-fans boikotter ny TV-serie grunnet J.K. Rowling

Harry Potter-fans oppfordrer til boikott av den kommende TV-serien, produsert av Warner Bros, på grunn av J.K. Rowlings rolle som ansvarlig produsent. Rowling har fått kritikk for sine uttalelser om transpersoner, noe som har ført til boikott-oppfordringer. Flere skuespillere fra de originale Harry Potter-filmene, inkludert Daniel Radcliffe og Emma Watson, har tatt avstand fra Rowlings synspunkter og uttrykt sin støtte til transpersoner. Rowling har svart på boikott-oppfordringene med en spøkefull kommentar. Warner Bros har uttalt at de vil fokusere på utviklingen av den nye serien og at Rowling har rett til å uttrykke sine meninger.

Britiske fotballforbund utestenger transkvinner fra kvinnefotballVG logo

3 dager siden

Britiske fotballforbund utestenger transkvinner fra kvinnefotball

Britiske og skotske fotballforbund har besluttet å utestenge transkvinner fra kvinnefotball. Avgjørelsen følger en nylig høyesterettsdom som definerer «kvinne» som «biologisk kvinne» i likestillingsloven.

Harry Potter-fans reagerer på valg av skuespiller til rollen som SlurVG logo

19 dager siden

Harry Potter-fans reagerer på valg av skuespiller til rollen som Slur

Reaksjonene er blandede etter at HBO bekreftet Paapa Essiedu som Severus Slur i den kommende Harry Potter-serien. Mange fans mener Adam Driver ville vært et bedre valg, og viser til at han ligner mer på beskrivelsen i bøkene. Enkelte har startet en underskriftskampanje for å få Driver i rollen. Andre forsvarer Essiedu, og påpeker at Slurs utseende ikke nødvendigvis krever en hvit skuespiller. HBO har også annonsert andre skuespillere, og bekreftet at serien vil være mer tro mot bøkene. Innspillingen starter sommeren 2025 i Storbritannia.

Ungarn: Grå protest mot forbud mot regnbueflagg og prideTV2 logo

22 dager siden

Ungarn: Grå protest mot forbud mot regnbueflagg og pride

Tusenvis av gråkledde ungarere demonstrerte i Budapest mot et nylig vedtatt forbud mot pride-parader og regnbueflagg. Demonstrantene brukte ironi for å omgå forbudet, med plakater som «Likhet er trendy». Forbudet begrunnes med at pride-parader krenker Ungarns lov om «beskyttelse av barn». EUs likestillingskommissær fordømmer lovendringen og understreker retten til å leve og elske fritt. Deltakere i paraden risikerer bøter, og politiet kan bruke ansiktsgjenkjenning. Protesten var arrangert av et parodisk parti, og den planlagte pride-paraden vil gå av stabelen med deltakelse fra EU-parlamentarikere.

Transkvinne i dart-VM skaper debatt og protestNRK logo

4 måneder siden

Transkvinne i dart-VM skaper debatt og protest

Noa-Lynn van Leuven er den første transkvinnen som deltar i dart-VM, noe som har ført til stor debatt og protester. Flere spillere har trukket seg fra turneringer og lag i protest mot hennes deltakelse i kvinneklassen, og mener hun har fysiske fordeler. Det internasjonale dartsforbundet har stemt for å ekskludere transkvinner fra kvinneklassen, men det er uklart når dette trer i kraft. Van Leuven har selv uttalt at hun er stolt over å representere transpersoner og kjempe for inkludering, og har fått støtte fra flere kjente dartspillere. Hun tapte i første runde av VM.

Demonstrasjoner mot Trump i USA: Sluttpakker og frykt for demokratietNRK logo

2 måneder siden

Demonstrasjoner mot Trump i USA: Sluttpakker og frykt for demokratiet

Tusenvis av demonstranter over hele USA har protestert mot Donald Trumps politikk, inkludert hans administrasjons engasjement i betalingssystemet. Demonstrantene, som kaller seg 50501-bevegelsen, frykter sikkerhetsrisikoer og tapte betalinger for viktige programmer. Samtidig har rundt 40.000 føderale ansatte akseptert Trumps tilbud om sluttpakke. Protestene omfatter også Trumps innvandringspolitikk, innskrenking av transpersoners rettigheter, og bekymringer for Elon Musks tilgang til data fra finansdepartementet. Demonstrantene mener Trumps politikk er et angrep på demokratiet.

Britisk dom: Kvinne defineres som biologisk kjønn i likestillingslovenNettavisen logo

18 dager siden

Britisk dom: Kvinne defineres som biologisk kjønn i likestillingsloven

Storbritannias høyesterett har fastslått at definisjonen av «kvinne» i likestillingsloven refererer til biologisk kjønn basert på en lov fra 1975. Avgjørelsen kom etter en anke fra For Women Scotland, og den vil trolig føre til endringer i lovverket som skiller mellom biologiske kvinner og transkvinner. Kvinneorganisasjoner ser på kjennelsen som en stor seier, mens transpersoners rettighetsorganisasjoner vurderer konsekvensene. Dommen forventes å få innvirkning ikke bare i Storbritannia, men også i andre land, inkludert Norge, hvor en lignende debatt om kjønnsbaserte rettigheter kan oppstå.

Omfattende demonstrasjoner mot Trump planlagt i USA og verden overTV2 logo

29 dager siden

Omfattende demonstrasjoner mot Trump planlagt i USA og verden over

I USA er det planlagt over tusen demonstrasjoner mot president Donald Trump. Protestene er et uttrykk for misnøye med Trumps politikk og hans støtte fra milliardærer. Demonstrantene mener Trump gjennomfører et angrep på staten, økonomien og grunnleggende rettigheter. Flere organisasjoner, inkludert borgerrettighetsgrupper, fagforeninger og LHBT-bevegelsen, står bak de såkalte «Hands off»-protestene. Det er ventet at demonstrasjonene vil samle hundretusener av amerikanere og markere den mest omfattende protestdagen mot Trump siden hans andre innsettelse. Også i byer som London demonstreres det mot den amerikanske presidenten.

Pedro Pascal støtter transpersoner og kritiserer transfobi på InstagramVG logo

2 måneder siden

Pedro Pascal støtter transpersoner og kritiserer transfobi på Instagram

Skuespiller Pedro Pascal har brukt sin Instagram-konto til å uttrykke støtte for transpersoner og ta avstand fra transfobi. Han delte et bilde med en støttende tekst og utdypet sitt synspunkt i kommentarfeltet, der han understreket retten til å eksistere. Pascal har tidligere støttet sin søster Lux i hennes transisjon. Innlegget har skapt engasjement blant hans følgere, med både positive og negative reaksjoner. Saken kommer i kjølvannet av en opphetet debatt i USA, der endringer i kjønnskategorisering på offisielle dokumenter har skapt vanskeligheter for transpersoner, som skuespiller Hunter Schafer.

Pride-forbud i Ungarn utløser protester og utfordrer Orbans regimeVG logo

1 måned siden

Pride-forbud i Ungarn utløser protester og utfordrer Orbans regime

Ungarns vedtak om å forby Pride-parader har utløst store protester i Budapest, der tusenvis demonstrerer mot det de ser som et angrep på LHBT-rettigheter. Statsminister Orban og hans parti Fidesz begrunner forbudet med «tradisjonelle familieverdier», men kritikere mener regimet beveger seg i autoritær retning. Opposisjonen, inkludert Budapests ordfører og den nye lederen for partiet Tisza, lover å fortsette kampen for LHBT-rettigheter. Samtidig viser målinger økende motstand mot Orban, og det spekuleres i om neste valg kan true hans posisjon.

Harry Potter: Skuespillere klare for TV-serie – Slur-rolle skaper debattVG logo

1 måned siden

Harry Potter: Skuespillere klare for TV-serie – Slur-rolle skaper debatt

En ny Harry Potter TV-serie er under utvikling hos strømmegiganten Max, med planlagt innspillingsstart sommeren 2025. Serien skal være en mer trofast adapsjon av J.K. Rowlings bøker enn filmene. John Lithgow er bekreftet i rollen som Albus Humlesnurr, mens Janet McTeer og Paapa Essiedu er i forhandlinger om andre sentrale roller. Castingen av Essiedu som Severus Slur har skapt debatt blant fans. HBO har uttalt at de ikke ønsker skuespillere fra de tidligere filmene i serien. Jakten på skuespillere til å spille Harry, Ronny og Hermine er i gang, og premieren er forventet i 2026 eller 2027.

Høgsterett i Storbritannia definerer «kvinne» som biologisk kjønn ved fødselNRK logo

18 dager siden

Høgsterett i Storbritannia definerer «kvinne» som biologisk kjønn ved fødsel

Britisk høgsterett har fastslått at ordet «kvinne» i likestillingslova frå 2010 berre refererer til dei som var kvinne ved fødsel. Avgjerda kjem etter ein langvarig debatt mellom den skotske regjeringa og kvinnegruppa For Women Scotland, der sistnemnde meiner at transkvinner ikkje bør ha tilgang til tenester reservert for kvinner. Avgjerda betyr at transkvinner i Storbritannia mister tilgang til mellom anna kvinnefengsel, kvinnetoalett og krisesenter. Dommarane understrekar at lova framleis vernar transpersonar mot diskriminering. Debatten har også ført til politisk usemje mellom Skottland og Storbritannia.

Omfattende protester mot Trump og Musk i USA og EuropaNettavisen logo

29 dager siden

Omfattende protester mot Trump og Musk i USA og Europa

Tusenvis av mennesker demonstrerer i USA og Europa mot Donald Trump og Elon Musk. Over 1200 demonstrasjoner er varslet i USA under slagordet «Hands OFF!!». Bak protestene står over 150 grupper, inkludert organisasjoner, fagforeninger og menneskerettsaktivister. Demonstrantene protesterer hovedsakelig mot Trumps og Musks kutt i statlige departementer og etater, og benytter anledningen til å vise avsky mot flere deler av Trumps politikk. Demonstrasjoner har funnet sted i alle USAs 50 delstater.

Astrid Øyre Slind protesterer mot «Janteloppet» etter kansellert kvinneklasseVG logo

22 dager siden

Astrid Øyre Slind protesterer mot «Janteloppet» etter kansellert kvinneklasse

Astrid Øyre Slind trakk seg fra Petter Northugs «Janteloppet» og brente startnummeret i protest mot at kvinneklassen ble kansellert og premiepengene redusert. Opprinnelig skulle det være et pro-race på 40 kilometer med lik premie (en halv million kroner) for kvinner og menn, men arrangøren endret dette grunnet for få påmeldte kvinner. Løperne fikk tilbud om å gå en 20-kilometer med redusert premiepott. Slind mener dette er et tegn på manglende satsing på dameidrett og uprofesjonelt av arrangøren, da betingelsene ble endret rett før rennet. Arrangøren forsvarer seg med at de måtte ta en vanskelig avgjørelse basert på lav deltakelse. TV 2-ekspert Petter Skinstad omtaler hendelsen som kjønnsdiskriminering.

Konflikt etter premiekutt for kvinner i Janteloppet – beskyldes for diskrimineringVG logo

20 dager siden

Konflikt etter premiekutt for kvinner i Janteloppet – beskyldes for diskriminering

Janteloppet har møtt kritikk etter å ha redusert premiepotten for kvinner i det 40 kilometer lange rennet, noe som førte til protester fra blant andre Astrid Øyre Slind. TV 2-ekspert Petter Skinstad kalte avgjørelsen for kjønnsdiskriminering. Reda El Chaar, Janteloppets medeier, avviser kritikken og mener endringen skyldes for få påmeldte kvinner. Han anklager Skinstad for å bruke saken til å fremme seg selv. Flere utøvere, inkludert Ebba Andersson, har uttrykt misnøye med situasjonen, selv om El Chaar mener Janteloppet viser engasjement for kvinners deltakelse i sporten.

J.K. Rowling hånet transperson-demonstranter i London påskeaften