Høgsterett har avvist å behandle anken til Suel Kassembo, en kirkeasylant som har bodd ulovlig i Norge i 20 år. Kassembo kom fra Burundi og hevder han er i livsfare ved en eventuell retur.
Han har tidligere tapt i tingretten og lagmannsretten, og Utlendingsnemnda har avslått asylsøknaden hans. Kassembo oppholder seg nå i kirkeasyl i Herøy kirke.
Advokaten hans er overrasket over avgjørelsen og vurderer nye rettslige steg, da han mener den strider med FNs syn på saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Atabak Eskandari, en kurdisk asylsøker, har bodd i Norge i over 20 år uten oppholdstillatelse. Han opplevde tortur i Iran og frykter forfølgelse ved retur, men Utlendingsnemnda (UNE) mener det ikke er fare. Eskandari bor nå i en campingvogn etter at Frelsesarmeen ikke lenger kunne betale for hans bolig. Frelsesarmeen og Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) beskriver hans situasjon som «inhuman» og mener han burde få oppholdstillatelse. UNE anser hans opphold som et grovt brudd på utlendingsloven, og saken er ferdigbehandlet. Flere støttespillere jobber for å finne en løsning for Eskandari, som har tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv på asylmottak.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
28 dager siden
Dündar Yuvali tapte ankesaken i Borgarting lagmannsrett om oppholdstillatelse i Norge. Yuvali saksøkte den norske staten ved Utlendingsnemnda (UNE) etter avslag i tingretten, men lagmannsretten opprettholdt avslaget. UNE mener Yuvali giftet seg med AnneMa Yuvali for å omgå utlendingsloven, et syn lagmannsretten deler. Retten mener det er mest sannsynlig at Yuvalis hovedmål med ekteskapet var å etablere grunnlag for opphold i Norge. Ekteparet er kjent fra TV-serien «Grenseløst forelsket».
1 måned siden
En mann i 20-årene er frifunnet i lagmannsretten for sovevoldtekt etter en hendelse på et hotell på Voss i oktober 2023. Kvinnen meldte mannen for voldtekt etter en natt hvor de begge var på et hotellrom. Hun forklarte at hun våknet av at mannen utførte oralsex på henne, og at hun følte seg ute av stand til å motsette seg handlingen. Tingretten dømte mannen, men lagmannsretten har kommet til en annen konklusjon og mener at det ikke er bevist at kvinnen var ute av stand til å motsette seg handlingen, og viser til en nylig dom fra Høyesterett. Kvinnens bistandsadvokat uttrykker skuffelse over dommen, mens mannens forsvarer mener lagmannsretten har foretatt en grundig bevisvurdering. Kvinnen er skuffet over systemet, men glad for at hun anmeldte forholdet.
1 måned siden
Dündar Yuvali anker dommen som nektet ham oppholdstillatelse i Norge, og hevder Utlendingsnemndas (UNE) vedtak er ugyldig. UNE mener ekteskapet med AnneMa er et omgåelsesekteskap, men Yuvali insisterer på at det er reelt. Han bestrider tingrettens beskrivelse av forholdet, inkludert påstander om manglende kontakt og feilaktig frieri. Saken behandles i Borgarting lagmannsrett, hvor bevis fra TV-serien «Grenseløst forelsket» vil bli lagt frem, og vitner vil bli kalt inn.
1 måned siden
Økokrim anker lagmannsrettens frifinnelse av en tidligere advokat og en sykepleier, som var tiltalt for grovt underslag mot en eldre kvinne i 90-årene. Advokaten og sykepleieren, som drev omsorgsboligen kvinnen bodde i, ble opprinnelig dømt i tingretten for å ha underslått henholdsvis 7,5 og 5,5 millioner kroner. Tingretten mente de hadde utnyttet sine stillinger og brutt tilliten. Økokrim anker saken til Høyesterett på grunn av påståtte lovanvendelsesfeil og saksbehandlingsfeil.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
22 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
28 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.