Statkrafts planer om å oppgradere gamle vannkraftverk for flere titalls milliarder kroner møter motstand fra kraftkommuner, som frykter reduserte inntekter på grunn av utdatert regelverk for prising av konsesjonskraft. Kommunene frykter å tape penger på kraften de selger.
Landssammenslutningen for vasskraftkommuner har bedt regjeringen om å endre regelverket for å unngå at kommunene sier opp kraftretten og motarbeider oppgraderinger.
Energidepartementet har startet en gjennomgang av hvordan konsesjonskraftprisen fastsettes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kraftselskapet Lyse hevder at oppgraderte kraftverk i Røldal-Suldal kunne halvert strømprisen i Sørvest-Norge (NO2) i januar. Prosjektet til 7–8 milliarder kroner møter motstand på grunn av bekymringer for villrein. Lyse mener utbyggingen vil fjerne barrierer for villreinen. Eksperter støtter Lyse og mener økt effekt i vannkraften kan redusere pristoppene. Norsk Industri fremhever behovet for mer effekt for å beskytte industrien mot høye strømpriser. Statkraft planlegger også oppgraderinger for å øke effekten i sine anlegg.
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
2 måneder siden
Innføringen av Norgesprisen, en fastpris på strøm, skaper bekymring i flere bransjer. Leverandører av solceller og varmepumper frykter et kraftig fall i salget, da ordningen reduserer folks motivasjon for å investere i energibesparende tiltak. Norsk Industri advarer om at næringslivet kan oppleve økte strømpriser som følge av ordningen. Samtidig viser analyser at Norgesprisen kan bli dyrere for staten enn først antatt, med estimater som overstiger regjeringens opprinnelige anslag. Energiministeren erkjenner at de faktiske kostnadene er usikre og vil bli revidert i nasjonalbudsjettet.
8 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en fastprisavtale på 40 øre per kilowattime for husholdninger og hytter, som et alternativ til dagens strømstøtteordning. Analytikere mener at denne prisen er gunstig for forbrukerne, men advarer om at den kan føre til økt strømforbruk og problemer i kraftmarkedet. Spesielt næringslivet kan komme dårlig ut, da de ikke er inkludert i ordningen. Det er også bekymring for at fastprisen ikke gjenspeiler situasjonen i vannmagasinene, og at det kan bli utfordringer med driften av kraftsystemet. Bransjeorganisasjoner og andre aktører stiller spørsmål ved hvem som skal ta risikoen ved ordningen, og hvordan den vil påvirke strømselgere og kraftprodusenter.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet bryter sitt løfte fra Hurdalsplattformen om å avvikle opprinnelsesgarantier for strøm, noe som skaper konflikt innad i regjeringen. Senterpartiet motsetter seg EUs fornybardirektiv som utvider ordningen, og mener den er en form for grønnvasking. Ordningen innebærer at strømkunder i andre land kan betale ekstra for å kjøpe «grønnheten» i norsk vannkraft, mens norske forbrukere og bedrifter indirekte overtar ansvaret for utslippene i Europa hvis de ikke betaler for slike garantier. Industriaktører er bekymret for at de må kjøpe garantier for å bevise at kraften de bruker er grønn, noe som kan svekke deres konkurranseevne. Regjeringen jobber nå med en løsning for å beskytte norsk industri mot disse kostnadene.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet. Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.